גוגל פרשה ממכרז המיליארדים של הענן לפנטגון
ענקית הטכנולוגיה אמרה שבחרה שלא להתחרות על המכרז כי היא מאמינה שזכייה בפרויקט זה תתנגש עם העקרונות האתיים שלה בנוגע לבינה מלאכותית ושילובה בצבא, ומשום שהיא מאמינה שלא יהיו ברשותה כל ההסמכות הנדרשות לביצוע הפרויקט
חברת גוגל פרשה מההתמודדות על מכרז מחשוב הענן עבור הפנטגון, ששוויו עומד על יותר מעשרה מיליארד דולרים.
הידיעה דווחה אתמול (ג'), ביום בו ענקית החיפוש הודיעה על סגירת הרשת החברתית שלה, +Google, על רקע דיווחים על אירוע אבטחה גדול. ההודעה הגיעה חודשים ספורים לאחר שעובדי גוגל מחו בהמוניהם על העבודה של החברה עם צבא ארצות הברית.
באפריל השנה פורסם כי AWS היא שככל הנראה עתידה לחתום על חוזה לאספקת שירותי ענן למשרד ההגנה האמריקני.
מדובר על חוזה שעתיד להימשך עד 10 שנים ובשווי מוערך של יותר מ-10 מיליארד דולרים. שמו הוא JEDI (ר"ת Joint Enterprise Defense Infrastructure). המשרד מציע חוזה שהוא יותר מחוזה IT – ענן מסחרי הוליסטי, שבכירי המשרד מציגים כאמצעי לחולל מהפכה ביכולות הצבא לבצע ביעילות משימות ולהגן על המולדת. הענן יתאפיין בנפח בלתי מוגבל ויהיה הענן הגדול ביותר שיהיה בשימוש הפנטגון.
הפנטגון מתכוון לבחור מקור יחיד שיספק את שירותי הענן לתשתיות ההגנה המשותפת, ה-JEDI. אם תזכה, AWS תנצח כמה יריבות גדולות – יבמ, מיקרוסופט ואורקל. הענקיות סבורות ש-AWS היא המועמדת הטבעית לזכייה. מקור דאגתן טמון בהחלטה שהתקבלה בפברואר השנה, לחתום על חוזה בהיקף של עד 950 מיליון דולר עם REAN Cloud, שותפה של AWS, להעברת הנתונים של משרד ההגנה לענן. לאחר ההודעה על המכרז מסר הפנטגון שלא היה מודע לחוזה זה, שנחתם על ידי יחידת החדשנות שלו, שפועלת בעמק הסיליקון, ושהפחית את שווי החוזה ל-65 מיליון דולר.
"למרות שאנו עובדים כדי לתמוך בממשלת ארה"ב עם ענן שלנו בתחומים רבים, אנחנו לא מתמודדים על חוזה JEDI", אמר דובר גוגל, "ראשית, כי אנחנו לא יכולים להיות בטוחים שהפרויקט יהיה בהלימה לעקרונות האתיים שלנו בהקשר של בינה מלאכותית, ושנית, בחנו וראינו שיש חלקים בחוזה הקשורים להסמכות ממשלתיות שאין לנו". הדובר הוסיף כי "אילו המכרז היה פתוח לכמה ספקים, היינו מגישים הצעות מספקות עם הפתרונות שלנו לאותם חלקים. אנו מאמינים שעבודה בסביבה מרובת עננים היא אינטרס של סוכנויות הממשל, כי היא מאפשרת להן לבחור את הענן המתאים עבור עומסי העבודה הנכונים".
על החברות המתחרות על החוזה להגיש את הצעותיהם עד יום ו' השבוע, ה-12 באוקטובר.
בינה מלאכותית כחלק מיכולות הלוחמה של הצבא
ביוני השנה פורסם כי גוגל לא תחדש את החוזה שלה עם הפנטגון לביצוע עבודת בינה מלאכותית. ההחלטה באה בעקבות התנגדות חזקה בקרב עובדי ענקית הטכנולוגיה: כמה מעובדי גוגל התפטרו, ואלפי אחרים חתמו על עצומת מחאה נגד השתתפות גוגל בפרויקט של הפנטגון, המכונה Maven. העובדים חששו כי זה יהיה הצעד הראשון לקראת שימוש בבינה מלאכותית ל"מטרות קטלניות".
במאי השנה פורסם כי כמה מעובדי גוגל עזבו במחאה את החברה האמריקנית, בגלל המעורבות שלה בפרויקט Maven – שיתוף פעולה עם משרד ההגנה האמריקני בשכלול תחום הבינה המלאכותית בעבורו. הפרויקט אמור להאיץ את הניתוח של חומרים תיעודיים שנאספים בידי רחפנים, על ידי הערכת עצמים שמופיעים בתמונות. הוא עורר מחלוקת רצינית בתוך שורות ענקית החיפוש וקומם את מי שאינם מסכימים עם הרעיון שבינה מלאכותית תהפוך לחלק מיכולות הלוחמה של הצבא.
פרטי המיזם היו אמורים להישאר סודיים, אך הודלפו. עם החשיפה נשמעו רבים מאנשי צוות גוגל מודאגים מהעובדה שהענקית בוחרת לספק יכולות למידת מכונה לצורך הפעלת אמצעי לחימה, ובאפריל חתמו אלפי עובדי ענקית הטכנולוגיה על עתירה פנימית המבקשת מהחברה לבטל את החוזה שלה עם הפנטגון. גוגל התעקשה כי הפיתוחים שעליהם שוקדים במסגרתו יהיו בשימוש "למטרות לא פוגעניות" בלבד – אך העובדים ערערו על אמינות ההבטחה הזו. "על אף שההבטחה מצמצמת את האפשרויות (לשימוש שגוי – י"ה), הטכנולוגיה נבנית בעבור הצבא, וכאשר היא תועבר הלאה, היא יכולה בקלות לשמש כדי לסייע במשימות אלה. תכנית זו תגרום נזק בלתי הפיך למותג של גוגל וליכולתה לשמר כישרונות", נאמר במכתב.
בעקבות הפסקת המעורבות של גוגל בפרויקט, היא פרסמה מערכת עקרונות לעבודתה בעולם הבינה המלאכותית, לפיהם היא לא תתכנן או תטמיע מערכות AI העלולות לגרום נזק או פגיעה באנשים, או מערכות היכולות לאסוף מידע למעקב "הפוגע בנורמות המקובלות בעולם", או שהן מפרות את החוק הבינלאומי ואת עקרונות זכויות האדם.
תגובות
(0)