אקוודור לג'וליאן אסנאג': אל תקשקש ברשת וטפל בחתול

חושף השחיתויות, שמצא ב-6 השנים האחרונות מקום מקלט ומתארח בשגרירות אקוודור בלונדון, קיבל הנחיות מהמדינה שפרסה עליו את חסותה כתנאי להמשך קשריו איתה ● בין ההנחיות: ריסון השימוש הפוליטי באינטרנט וחובת טיפול טוב יותר בחתול שלו

ג'וליאן אסאנג', מייסד ויקיליקס. צילום: Cropbot, ויקיפדיה

ג'וליאן אסאנג', מייסד ויקיליקס וחושף השחיתויות המפורסם, השוהה בשגרירות אקוודור בלונדון כבר משנת 2012, התבקש על ידי המארחים שלו, שמספקים לו מקלט והגנה דיפלומטית, לשנות הרגלים, כתנאי להמשך השהות שלו במקום.

אקוודור הורתה באופן רשמי לאסאנג' להתרחק מנושאים שעלולים לפגוע באינטרסים הדיפלומטיים שלו, אם הוא רוצה להתחבר מחדש לאינטרנט, כך על פי תזכיר הנחיות פעולה שפורסם בכלי תקשורת מקומי.

התזכיר בן תשע הדפים, שפורסם ביום ב' על ידי אתר האינטרנט האקוודורי, Codigo Vidrio, אמר כי לאסאנג' אסור "להתערב בענייניהם הפנימיים של מדינות אחרות" ולהיות בקשרים עם אקטיביסטים "שעלולים לפגוע ביחסיה הטובים של אקוודור עם מדינות אחרות".

לפי התקשורת, לא נראתה כל עדות לכך שאסאנג' חתום על התזכיר, אשר מסדיר את הגישה של איש וויקיליקס הבכיר לרשת ה-Wi-Fi של שגרירות אקוודור בלונדון.

לנין מורנו – לא אוהב את הירושה

סוכנות הידיעות AP דיווחה כי לא הצליחה לאמת את המסמך, אבל ל-Código Vidrio יש רקורד של פרסום חומרים מתוך השגרירות בלונדון, וההגבלות המפורטות בתזכיר מהדהדות את התנאים שנשיא אקוודור החדש יחסית, לנין מורנו, תיאר באחרונה בראיון עם AP.

על פי דיווחים רבים, ראש הממשלה של אקוודור, מורנו, שנכנס לתפקיד בשנה שעברה, לא ממש מחבב את אסאנג' ואת ההשלכות של שיכונו בשגרירות. ביולי דווח כי הוא מגבש עם הבריטים עסקה שבמסגרתה תבטל המדינה שלו את הגנת מבקש המקלט שהעניקה לאסאנג', ותמסור אותו לידי הרשויות. בזמנו דווח כי המהלך עמד להתרחש ממש בתוך ימים, ואולם אסאנג' עדיין שוהה בשגרירות.

מאז שנכנס לתפקידו היה מורנו ביקורתי כלפי חושף השחיתויות שהמדינה שלו העניקה לו מקלט, ותיאר אותו כ-"ירושה בעייתית" מהשלטון הקודם ו-"אבן בנעל", תוך שהוא טוען שאסאנג' יצר בעבור הממשל שלו "מטרד יתר".

ממשלת אקוודור השעתה את הגישה של אסנאג' לאינטרנט במרץ, ואמרה כי הוא הפר "התחייבות בכתב שהעניק בסוף שנת 2017. כעת הגדילה הממשלה חלקית את ההגבלות שהטילה על הגישה לאינטרנט, שמותרת לאסנג' בסופי השבוע בלבד, אך המסמך קובע שהמייסד של ויקיליקס יהיה רשאי להשתמש בחיבור לרשת של השגרירות רק מהמחשב האישי שלו ומהטלפון. על ה"דייר" האוסטרלי ועל אורחיו נאסר במפורש מלהשתמש או להתקין "ציוד לא מורשה" בשגרירות.

על פי התזכיר, השגרירות "שומרת את הזכות להסמיך אנשי ביטחון להחרים ציוד" או לבקש מהשלטונות הבריטיים להיכנס לשגרירות ולעשות כן. כל ניסיון להביא ציוד כזה לשגרירות ידווח כ"פרצה ביטחונית ויביא לעדכון השלטונות הבריטיים המוסמכים", כך צוין במזכר.

אפשר שהמארחים לא מרוצים במיוחד גם מהאופן שבו הדייר שלהם מתנהל כבן בית – התזכיר הפציר באסאנג' ובאורחיו לשמור על חדר האמבטיה נקי.

עניין פחות דיפלומטי הוא יחסיו של אסנאג' עם החתול שלו – בתזכיר קיבל האורח מהממשלה הוראה לקחת אחריות על "הרווחה, המזון, ההיגיינה והטיפול הנאות" בחתול שחי איתו בשגרירות. הממשלה הזהירה את אסנאג' כי אם לא יטפל בחתול, הוא יימסר למישהו אחר או למקלט לחיות.

"זה כמעט משטר של כלא"

עוד נכתב בתזכיר כי מה-1 בדצמבר 2018 ואילך מקום המקלט הדיפלומטי לא ישלם בעבור האוכל, הכביסה או כל עלויות אחרות הקשורות לשהייה של אסנאג' במקום. גם על הבדיקות הרפואיות הרבעוניות שבהן מחויב אסנאג' מסרבת אקוודור לשלם מעכשיו. התזכיר הבהיר כי כל אי-ציות לכללים החדשים "עלול להוביל לסיום השהות במקלט המדיני שהעניקה מדינת אקוודור".

"זה כמעט משטר של כלא", אמר קרלוס פובדה, עורך דינו של אסאנג' לגארדיאן. "המשטר החדש הזה נוגד את כבוד האדם הבסיסי שלו כ-asylee (מעמד מבקש מקלט שקשור לפרק הזמן שבו האדם שוהה במקום – ג"פ)", אמר עורך הדין. פובדה הוסיף והרחיב שעד יום ב' הלקוח שלו לא קיבל גישה לאינטרנט ולא היה מסוגל לקרוא ולהבין את התזכיר, שנכתב בספרדית ולא תורגם בעבורו.

אם יגורש משגרירות אקוודור בלונדון, אסאנג' יסתכן בהאשמות על כך שלא הסגיר עצמו לרשויות הבריטיות. התובעים בממלכה המאוחדת עלולים לטעון נגדו כי התחמקותו המתמשכת משלטונות החוק נחשבת כביזיון חמור של בית המשפט – דבר שיכול להביא לענישה בדמות מאסר של עד שנתיים. באופן פרדוקסלי משהו, מאסר שכזה ידחה את דרישת וושינגטון להסגרתו, לפחות עד לשחרורו מהכלא. לנוכח הסרת ההאשמות נגדו בשבדיה, ביזיון בית המשפט הבריטי הוא ההאשמה היחידה שאתה אמור אסאנג' להתמודד באירופה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים