מעסיק, מה עליך לעשות כדי לטפל בהטרדות מיניות?
במסגרת ה-MeToo# עלתה המודעות גם להטרדות מיניות במקום העבודה ● מה המעסיק צריך לעשות כשעובד מתלונן על הטרדה מינית? ומה עובד שהוטרד יכול לעשות?
המודעות להטרדות מיניות ולצורך במניעתן הולכת ותופסת תאוצה בשנים האחרונות. אין ספק שה-MeToo# תרם לכך רבות – אבל לא רק. יותר ויותר נשים וגברים שהוטרדו מינית מדברים על כך ולא חוששים להיחשף, ורבים מהמטרידים מבינים שדינם אחד – אל עמוד הקלון.
הטרדות מיניות, מן הסתם וכידוע, לא פוסחות על מקומות העבודה, כולל לא על חברות ההיי-טק. בהתחשב בכך ובעובדה שהטרדה מינית והתנכלות על רקע מיני פוגעות בכבוד האדם, בחירותו, בפרטיותו, בשוויון בין המינים וביחסי העבודה, ומהוות מעשה פלילי, עוולה אזרחית ועבירת משמעת, חובה על המעסיקים והעובדים להקפיד על קיום החוק והתקנות בעניין.
ב-26 ביולי האחרון פורסמו ברשומות "תיקונים לתקנות למניעת הטרדה מינית (חובות מעסיק)". במאמר הזה אני מבקש לסכם עבורכם בקצרה מה החוק והתקנות אומרים, וכיצד ליישם אותם כהלכה.
מהי הטרדה מינית?
החוק והתקנות מגדירים כמה פרמטרים להטרדה מינית:
- סחיטה באיומים לביצוע מעשה בעל אופי מיני. לדוגמה: מעסיק המאיים לפטר עובדת (בכל המקרים הכוונה היא לכלל המינים והמגדרים, והניסוח במין זה או אחר הוא לשם הנוחות) אם תסרב לקיים אתו יחסי מין.
- מעשה מגונה. לדוגמה: עובד או ממונה שנוגע בעובדת לשם גירוי מיני או שחושף עצמו בפניה, בלא הסכמתה.
- הצעות חוזרות בעלות אופי מיני, אף שמי שאליו הופנו ההצעות הראה למטריד שאינו מעוניין בהן או תוך ניצול מרות ביחסי עבודה.
- התייחסות חוזרת המתמקדת במינו או במיניותו של אדם, אף שמי שאליו מופנית ההתנהגות הראה שאינו מעוניין בה, או תוך ניצול מרות ביחסי עבודה.
- התייחסות מבזה או משפילה כלפי מינו או מיניותו של אדם, לרבות לנטייתו המינית.
- פרסום צילום, סרט או הקלטה של אדם המתמקד במיניותו, כשהפרסום עלול להשפיל או לבזות אותו וללא שניתנה הסכמתו לפרסום. לדוגמה: פרסום עריכה גרפית של ראש אדם מזוהה בשילוב עם תמונת עירום כלשהי.
מהי התנכלות?
הכוונה היא לפגיעה שמקורה בהטרדה מינית. לדוגמה: מעסיק שמונע קידום עובדת עקב סירובה להצעות חוזרות בעלות אופי מיני.
מהי אחריות המעסיק?
מעסיק שלא נקט באמצעים המתאימים – אחראי להטרדה המינית או להתנכלות שביצע עובד שלו במסגרת יחסי העבודה. לפיכך, עליו לפעול למניעת הטרדה מינית והתנכלות, לטיפול בכך ביעילות ולתיקון הפגיעה שנגרמה.
מה ניתן לעשות אם הוטרדת מינית או התנכלו לך במקום העבודה?
במקרה שכזה, ניתן להגיש תלונה במקום העבודה, להגיש תלונה פלילית במשטרה ו/או להגיש תביעה אזרחית בבית המשפט.
די אם ניישם כולנו, לרבות המעסיקים, את החוק והתקנות כדי להביא לסביבה קצת בטוחה יותר, עם פחות הטרדות מיניות.
אין באמור כדי להוות ייעוץ משפטי.
הכותב הוא תת ניצב (בדימוס) ועורך דין, מומחה לדיני עבודה, הסכמי ממון, צוואות וייפוי כוח מתמשך.
תגובות
(0)