טלדור הטמיעה מערכת שו"ב בשירותי הכבאות
המערכת, שנמצאת בשלב זה בפיילוט, אמורה לקצר את זמן ההגעה של הכבאיות, לשפר את הקשר עם המוקד, להתעדכן בדרך לזירה במצב בשטח, ולהיערך בהתאם לחילוץ לכודים ולהזנקת כבאיות נוספות ● עלות הפרויקט: 800 אלף שקלים
טלדור פיתחה והטמיעה מערכת שליטה ובקרה על צי הכבאיות של שירותי הכבאות. הפרויקט החל במחצית 2017 ונכנס באחרונה לפיילוט בתחנת הכבאות בראשון לציון. עם תום תקופת הפיילוט, המערכת, ששמה אבוקה, צפויה לפעול בכלל תחנות הכבאות. היקפו הכספי של הפרויקט עומד על 800 אלף שקלים.
מערכת השו"ב, שפותחה במרכז הפיתוח של טלדור, אמורה לקצר את זמן ההגעה של הכבאיות לזירות, לשפר את הקשר עם המוקד, להתעדכן בזמן אמת, בדרך לזירה, במצב בשטח, ולהיערך בהתאם לחילוץ לכודים ולהזנקת כבאיות נוספות. בשירותי הכבאות משתמשים זה כמה שנים במערכת שלהבת, אף היא פרי פיתוח של טלדור, כמערכת שליטה ובקרה מרכזית. היא מהווה פלטפורמה לדיווח על אירועים, הזנקת כוחות, הצגת תמונת מצב ועוד.
במסגרת הפרויקט הנוכחי, הותקנו בכבאיות וברכבי השטח טאבלטים מוקשחים, שכוללים את המערכת החדשה. המכשירים יחוברו, באמצעות מערך תקשורת, למרכזי השליטה והבקרה של נציבות הכבאות. אפליקציה המותקנת עליהם תספק ללוחמי האש בשטח מידע חיוני להתמודדות עם אתגרי האירוע המבצעי שבו הם נמצאים.
לאבוקה כמה יתרונות: היא תספק תקשורת רציפה עם הכבאיות באמצעות אפיק מידע "שקט", בנוסף לרשת הקשר, שתאפשר שליחה וקבלת דיווחים מהכבאית למוקד השליטה ולהיפך. זאת, מידית ובלא צורך בהמתנה ב-"תור", באירועים גדולים.
כמו כן, המערכת תספק לכבאיות כלים מבוססי GPS, שיאפשרו להן להגיע למקום הנכון בזמן הקצר ביותר, גם במצבים של חוסר תקשורת עם המוקד. היא תאפשר קבלת מידע טקסטואלי וגרפי חיוני, שיאפשר להתמצא במרחב, להבין את מהות האירוע, ואת האמצעים והדרך להתמודד עמו. אבוקה תספק לכבאים בנוסף יכולת להעביר מידע חיוני למערכת השליטה והבקשה במהירות ובהשקעה מינימלית. העברת המידע תאפשר טיפול יעיל ונכון יותר באירועים מסובכים באתרים רגישים, מפעלים מסוכנים ומצבים מסוכנים דומים. המערכת תספק לכבאים כלים לתיעוד וצפייה בכל הדיווחים והמידע הרלוונטי בכל רגע נתון, במטרה שיבינו את השתלשלות האירוע ותמונת המצב הברורה, בלי צורך ותלות בזמינות מרכז השליטה ורשת הקשר. הכלים מספקים מידע מגוון ותמונת מצב כוללת על האירוע, על גבי תצוגות גיאוגרפיות, כולל הצגת כוחות שכנים ומעורבים באירוע.
עוד נמסר כי המערכת תספק לכבאים כלים לתיעוד וצפייה בכלל הדיווחים והמידע הרלוונטי בכל רגע נתון, במטרה שיבינו את השתלשלות האירוע ותמונת המצב, ללא צורך או תלות בזמינות המשלט ורשת הקשר. הכלים מספקים מידע מגוון ותמונת מצב כוללת על האירוע, על גבי תצוגות גיאוגרפיות, כולל הצגת כוחות שכנים ומעורבים באירוע.
"הפרויקט יאפשר לכבאים לבצע את משימתם במהירות וביעילות"
פרויקט אבוקה נוהל על ידי טפסר משנה דוד פוניס, ראש מחלקת התקשוב בשירותי הכבאות, גיא חסון – המנמ"ר, וקובי דוידיאן – מנהל הפרויקט. חסון אמר כי "המערכת תאפשר לצוותי הכיבוי לבצע את משימתם ביעילות ובמהירות, על ידי הכוונה למקום האירוע, קבלת מידע מוקדם ומידע משלים בדרך אליו, והצגת תמונת מצב עדכנית בכל עת. כל אלה הם נתונים והיבטים קריטיים ברגעי האמת, וככאלה – הם יסייעו ללוחמי האש בעבודתם החשובה".
מוקי טומשין, סמנכ"ל אגף פיתוח בקבוצת מערכות בטלדור, ציין ש-"המערכת פותחה לאור הבנת האתגרים המורכבים העומדים בפני מערך הכבאות בישראל. היא תסייע למערך זה בהגנה על אזרחי ישראל ובהצלת חיי אדם. אין שימוש יותר נעלה מזה לטכנולוגיה המתקדמת שסיפקנו".
לדברי יניב ליבוביץ', מנהל הפיתוח של המערכת בטלדור, "הפרויקט כלל הטמעת מערכת ניווט, סביבת GIS, שכבות מידע, הצגת מיקומי כבאיות וכלי רכב מבצעיים, מיקום של מכשירי קשר, ניהול גזרות וכלים נוספים לניתוח והצגת נתונים בצורה חכמה ומתקדמת. המידע במערכת מוזרם בממשקים אוטומטיים וכן מוקלד למערכת על ידי מפעיליה ברמות השונות. המערכת תאפשר למפקד הצוות וללוחמי האש להיות בקשר ממוחשב וישיר עם המוקדנים, ללא צורך בהזנקה ישירה מצד המוקדן, ותלותיות במערכות הקשר האלחוטיות".
מוטב 30 שנה מאוחר מידי מאשר בכלל לא...