פייסבוק תובעת מפתחי אפליקציות אוקראינים על קציר נתוני משתמשים
לפי התביעה, שני המפתחים פיתו משתמשים עם שאלונים בנוסח "למי אתם דומים?", שהשתמשו בכניסה לגיטימית לפייסבוק ● אלא שאז התבקשו הקורבנות להתקין תוספי דפדפן, שקצרו מחשבונותיהם, כמו גם מחבריהם ברשת החברתית, מידע פרטי ● כ-63,000 משתמשי פייסבוק התקינו את הרחבות הדפדפן המדוברות
הרשת החברתית הדומיננטית בעולם, פייסבוק, תובעת שני מפתחים אוקראינים, אנדריי גורבצ'וב וגלב סלוצבסקי, על כך ש"גרפו" נתוני משתמשים פרטיים באמצעות הרחבות דפדפן מטעות, כך על פי The Verge.
לדברי התביעה של הענקית ממאנלו פארק, השניים קידמו בפייסבוק חידונים ושאלונים בסגנון "למי אתה דומה?", אך כאשר משתמשים לחצו על הקישור, הם הועברו לאתר חיצוני. באתרים אלו עודדו אותם להתקין תוספים זדוניים לדפדפן, שהבטיחו הורוסקופים ושירותים אחרים ותמימים לכאורה.
התוספים – שנקראו למשל Supertest ,FQuiz ,Megatest ו-Pechenka – יועדו בעיקר לקהל רוסי ואוקראיני, כך על פי התביעה. הם כללו בין השאר שאלונים מפתים, שרבים אוהבים לקחת בהם חלק, כמו למשל "האם יש לך דם מלכותי?"; "אתה יין – מי היאנג שלך?"; "איזה כלב אתה לפי סימן גלגל המזלות שלך?"; ועוד.
התביעה טוענת כי לאחר שמשתמש התקין את התוסף הזדוני, זה קיבל גישה לדף הפייסבוק שלו, והדבר איפשר למפתחים לקצור מידע מדף המשתמש, כמו מאלו של כל החברים שאליהם הוא מחובר ברשת החברתית. בנוסף נטען כי תוספי הדפדפן הכניסו מודעות לפייסבוק, שלא על דעתה.
לפי הדיווחים, כ-63,000 משתמשי פייסבוק התקינו את הרחבות הדפדפן המדוברות.
'אלה החיים הדיגיטליים שלך' – השאלון שהפיל עשרות מיליוני משתמשים לידי קיימברידג' אנליטיקה
"ביום ו' הגישה פייסבוק תלונה נגד שני מפתחים מאוקראינה בגין הפרות של המדיניות שלנו וחוקים אחרים בארצות הברית, על ידי הפעלת הרחבות דפדפן זדוניות שנועדו לקצור מפייסבוק ומאתרי רשתות חברתיות אחרים", אמר דובר פייסבוק ל-CNN. התביעה טוענת כי המפתחים הפרו את חוקי הונאת המחשב הפדרליים של ארצות הברית ואת החוק נגד התעללות של קליפורניה וביצעו הונאה והפרת חוזה. לא ברור עד כמה יעילה תהיה התביעה, בהתחשב בכך שהמפתחים חיים באוקראינה, שסביר להניח שלא תסגיר אותם לארצות הברית.
המקרה, כפי שציין The Verge, מעניק לפייסבוק – שמואשמת תדיר בכך שהיא מזניחה את פרטיות המשתמשים שלה – הזדמנות להגן על עצמה מפני האשמות אלו, ומדגים, לכאורה, כיצד משתמשים נפגעים והמידע שלהם מופר על ידי האקרים ולא בידי פייסבוק עצמה.
עם זאת, כדאי לזכור כי בפרשיית קיימברידג' המהוללת היה מעורב גם כן שאלון. החוקר אלכס קוגן מאוניברסיטת קיימברידג' פיתח יישום שאלון פסיכולוגיסטי בשם 'אלה החיים הדיגיטליים שלך' (thisisyourdigitallife), שעלה בפייסבוק ובידיעתה. היישום משך פרטים אישיים של עשרות מיליוני משתמשי פייסבוק, ואלו הועברו לחברת המחקר ונעשה בהם שימוש ציני לטעמים פוליטיים, שסייעו ככל הנראה לבחירתו של טראמפ לנשיאות ארה"ב, כמו גם להטיית תוצאות משאל העם הבריטי, הברקזיט.
תגובות
(0)