צפו: מה קורה כשמתנתקים מהמסכים לשבוע?
מה עובר על קשיש מכור להימורים באינטרנט, ילד בן 9 שלא יכול בלי פורטנייט, דוגמנית שמנהלת את עסקיה באינסטגרם וגבר שנסע לטורקיה בלי המכשיר מתנתקים מהסמארטפון? סדרת כתבות שמשודרת השבוע בכאן 11 כוללת גילויים מעניינים
כמה זמן אנחנו יכולים להיות מנותקים לחלוטין מהסמארטפון? איך אנחנו יכולים להתנהל בחיי היום היום בלי האפליקציות והתוכנות, שמאפשרות לנו לחסוך זמן, לדעת מתי מגיעה הרכבת הבאה או לשלם על חנייה בתל אביב? סביר להניח שחלק לא מבוטל מקוראי שורות אלה יגידו שזה בלתי אפשרי. האמנם? והאם הייתם מוכנים להשתתף בניסוי – שבוע שלם ללא שום להשתמש במכשיר שבכיס, שרבים מאתנו מתמכרים אליו?
במהדורת חדשות הערב של כאן 11 משודרת השבוע סדרת כתבות מעניינת במיוחד, שנקראת מנותקים, ושבה נתבקשו ארבעה ישראלים שמכורים למסכים להתנהל בלי הטלפון החכם שלהם למשך שבוע שלם. המשתתפים הם קשיש שחי בגפו ומכור להימורים באינטרנט, דוגמנית ואשת עסקים שמתפרנסת מאינסטגרם, סטנדאפיסט שמוכר את הכרטיסים להופעות שלו רק דרך הרשת וילד בן 9 שאמו מודיעה לו שבשבוע הקרוב אין פורטנייט. בעזרת אנשי מקצוע, סדרת הכתבות בוחנת את תופעת ה-FOMO (ר"ת Fear of missing out) – הפחד מהחמצה בעידן הדיגיטלי.
משתתפי הסדרה התבקשו לתעד את עצמם במצלמות אישיות ברגעי הבדידות והניכור בלי ה-"חבר"-הטלפון, המורכבות שישנה בלהסתדר בדרכים בלי Waze והקושי לתפקד ללא הטכנולוגיה המתקדמת.
אלון שרביט, שיצר את הסדרה יחד עם רחל רז סלע, אמר בשיחה עם אנשים ומחשבים כי "הרעיון היה לחזור 15 שנים אחורה, כשעוד לא היו לנו טלפונים חכמים, ולראות עד כמה אנחנו מכורים לפיל הלבן הטכנולוגי הזה".
"על אף שידענו על היקף התופעה, התוצאות והמשובים שקיבלנו ממשתתפי הסדרה הפתיעו אותנו", אמר. "יש שורה של פעולות בסיסיות שאנשים לא מבצעים ללא הטלפון הנייד ושימוש ביישומים הדיגיטליים".
שבוע בחו"ל בלי הטלפון – האם המשתתף החזיק מעמד?
בפרק ששודר אמש (ג') נראתה אחת ממשתתפות הסדרה כשהיא מנסה להפעיל תשלום על חנייה בתל אביב. מאחר שהסמארטפון שלה לא היה ברשותה, היא לא יכולה הייתה להפעיל את פנגו (שירות שמתאפשר בחניוני אחוזות החוף), ולא עזרו כל ניסיונותיה להסביר למוקדן שהיא רוצה לשלם על החנייה ואין לה טלפון. לבסוף, העצה שהיא קיבלה הייתה ללכת לחניון פרטי ולשלם כסף מזומן.
בחלק אחר של הפרק, אחד המשתתפים, שנסע לשבוע לטורקיה בלי הטלפון, סיפר כי דווקא הייתה לו חוויה טובה, מלבד פעם אחת שבה נשבר ודיבר עם אשתו והילדים בווידיאו צ'ט. שרביט אמר כי הבקרה על הניסוי כללה את בדיקת הטלפונים של משתתפיו ומספר הכניסות לאפליקציות, כדי לוודא שהם לא השתמשו בהם.
הפרק שישודר הערב עוסק באוכלוסייה נוספת, בעלת פוטנציאל התמכרות גבוה למכשירים הניידים: הילדים. בפרק זה מבשרת אמו של ילד בן 9 לבנה שבמשך שבוע, בשעה מסוימת בערב, עליו להפסיק לשחק במשחק הממכר פורטנייט. שרביט אמר כי זו הייתה חוויה קשה לילד ולאמו. האם דיווחה אמנם שההתנהגות של הילד הייתה שונה וחיובית יותר, אבל הוא חווה קושי משמעותי בשעות שבהן הוא היה מנותק, כי לא היה לו חברים לשחק אתם – כולם היו מול המסכים.
מה עם הפרנסה?
הניסוי המיוחד הזה כולל פוטנציאל משמעותי לקושי ולפגיעה באלה שמתפרנסים דרך האמצעים האלקטרוניים, למשל דרך אינסטגרם. באופן טבעי, הם עלולים להישבר, כי בזה תלוי מטה לחמם. אלא שהדוגמנית ואשת העסקים שהשתתפה בניסוי, שיש לה 47 אלף עוקבים, עמדה במשימה יפה מאוד. לדברי שרביט, "היא אמרה ללקוחותיה שב-21:00 היא נוטשת את הטלפון ומקדישה את הזמן לבעלה והמשפחה. הסטדנטאפיסט הודה שמעתה, כשילך לגינה הציבורית עם בנו, הוא יפסיק להשתמש בטלפון ויקדיש את הזמן רק לילד.
מהי התובנה הכללית מהסדרה? שרביט: "אין ספק שאי אפשר לעצור את הטכנולוגיה, הסמארטפון אתנו והוא עוזר לנו בהרבה דברים. אבל אנחנו חייבים להפנים את העובדה שהשימוש בו צריך להיות תלוי אך ורק בנו. במקום שהוא ינהל אותנו – שאנחנו ננהל אותו".
לצפייה בפרק הראשון של הסדרה לחצו כאן.
לצפייה בפרק השני לחצו כאן.
לצפייה בפרק השלישי לחצו כאן.
הפרק הרביעי והאחרון ישודר הערב (ד') ב-19:55 במהדורת חדשות הערב בכאן 11.
תגובות
(0)