נותנים כבוד: מיהם המשפיעים בהיי-טק הישראלי? חלק ט'
מערכת אנשים ומחשבים בוחרת את הדמויות המשפיעות ביותר בענף ● בכל שבוע יוצגו שלושה מהאנשים שהצעידו את תעשיית ההיי-טק הישראלית והביאו אותה למעמדה המוביל ● כתבה תשיעית בסדרה
אריה עמית
קריירה: אני יועץ אסטרטגי ניהולי. במשך שש שנים כיהנתי כסגן נשיא בכיר בנס ואחראי על הפיתוח העסקי והשיווק שלה בישראל, וכן על הייעוץ האסטרטגי. בין הפרויקטים שהייתי מעורב בהם בנס: מיזוג גילון לתוך החברה, פרויקט שוהם למחשוב רזה בבנק הפועלים והיערכות המחשוב בדואר ישראל.
בשבע השנים שקדמו לכך ניהלתי את הפיתוח העסקי ואת הייעוץ הניהולי של EDS בישראל. בין השאר, ייעצתי במסגרת זו לחטיבת התפעול של בנק הפועלים ולחטיבת מערכות המידע של פרטנר, ניהלתי פרויקטי מיקור-חוץ בבנק הבינלאומי הראשון, בתעש ועוד, וניהלתי פרויקטי IT מורכבים בגופים כמו בנק לאומי (פרויקט חרמ"ש).
אני אל"מ (מיל') ושירתתי במשך שני עשורים בתפקידים טכנולוגיים וניהוליים בממר"מ ובממכ"א, בכללם כתכניתן ראשי (CTO), כראש ענף מערכות שכר, כראש ענף מחשבים בממר"מ וכמפקד ממכ"א – מרכז המיכון של אגף כוח אדם בצה"ל.
לאחר פרישתי מהשירות שימשתי כמנכ"ל במלם מערכות ו-PWC – בחברת הייעוץ של משרד רואי החשבון קסלמן וקסלמן. כמו כן, הייתי סגן נשיא לפיתוח עסקי ל-IT באלרון ומנהל בכיר בדיגיטל (DEC) ישראל.
בערב ראש השנה תשע"ח הושק ספרי מערכות מידע לא רק טכנולוגיה – אוסף של מאמרים, דעות, ניתוחים ותובנות, שפורסמו באנשים ומחשבים, אודות המרכיבים האסטרטגיים והניהוליים המשפיעים על ניהול מערכות מידע דיגיטליות ממוקדות ערך. הספר הופק על ידי העמותה להנצחת חללי חיל הקשר והתקשוב והנחלת המורשת.
מה דעתך על מצב ההיי-טק הישראלי ומה אתה צופה שיהיה בעתיד? בישראל נוצרה אחת מקהילות הטכנולוגיה התוססות ביותר מחוץ לעמק הסיליקון. המוצרים פורצי הדרך שיצאו ממנה משתרעים על פני מגוון רחב של תחומים – ממכשור רפואי, דרך מוצרי ביטחון ואבטחה מתוחכמים ועד לאפליקציות להשקיה מרחוק. מערכת החינוך והאקדמיה מהווים נדבך מוצק לכוח האדם הממלא את ההיי-טק. המהנדסים הישראליים משתמשים בכל, ואף ממציאים חלק – מבניית מחשבים, דרך יישום מערכות מידע מורכבות, מערכות אבטחה וסייבר מתקדמות, בינה מלאכותית ורובוטיקה, ועד למערכות טילים והגנה נגד טילים המשובצות מחשב.
רוב יצרני התוכנה והחומרה הגדולים בעולם מיוצגים במדינה ואף הקימו בה מרכזי מו"פ וככלל, יותר מ-5,000 חברות פועלות בענף.
מי עוד ראויים, לדעתך, להיכלל ברשימה? נתן גביש, שאול לביא, זאב ינאי, אמנון בק ודוד טוביאס.
אבי פרי
קריירה: אני עוסק בתחומי הייעוץ וההשקעות, מרכז פעילות מניעת בריונות ברשת בבתי ספר במסגרת עמותת עתיד בטוח, ויו"ר ומנכ"ל Decell Technologies. בעבר שימשתי כמפקד ממד"ס (ר"ת מערכות מבצעיות הנדסיות) בחיל האוויר, מפקד ממר"ם, מנכ"ל כלל מערכות, סגן נשיא אלרון ומנכ"ל קרן הון-הסיכון אינוונטק.
מה דעתך על מצב ההיי-טק הישראלי ומה אתה צופה שיהיה בעתיד? ההיי-טק הישראלי נמצא בתקופת שיא, והשאלה המתבקשת היא מה המנוע שידחוף אותו בהמשך הדרך, מה יביא לגל הבא. ישראל מייצאת את רוב חברות ההיי-טק שלה לעולם. בשלב זה, רוב החברות הרוכשות משאירות את מרכזי הפיתוח שלהן בארץ. צריך ליצור סביבה עסקית שתתמרץ חברות היי-טק ישראליות להשאיר את מרכז עסקיהן בישראל תוך כדי התפשטות לשוקי העולם, כפי שעשו זאת חברות ישראליות מעטות, כמו צ'ק פוינט ואלביט.
מי עוד ראויים, לדעתך, להיכלל ברשימה? עוזיה גליל, עמירם שור, האחים יהודה וזהר זיסאפל, אפי ארזי ופרופ' אמנון שעשוע.
אדיר רון
קריירה: אני משמש כמנהל תחום הקוד הפתוח במיקרוסופט ישראל, האחראי על הובלת האסטרטגיה והפעילות של קבוצת הקוד הפתוח המקומית. זו הוקמה לפני כשנתיים כאקסלרטור שמטרתו להקים וליצור פעילות משמעותית מול קהילות הקוד הפתוח והחדשנות בישראל. במסגרת זו, הקמנו את האקדמיה ללימוד טכנולוגיית הבלוקצ'יין, בשיתוף אגודת בלוקצ'יין ישראל, וייסדנו שיתוף פעולה ראשון מסוגו בישראל עם קרן לינוקס העולמית. כמו כן, אני מנהל תחום חדשנות (Strategic Innovation Lead) במיקרוסופט ישראל
מה דעתך על מצב ההיי-טק הישראלי ומה אתה צופה שיהיה בעתיד? בעידן הענן, הקוד הפתוח הפך לדלק המשמעותי ביותר בתעשיית החדשנות ובאומת הסטארט-אפ, שכן הוא מרחיב את הנגישות המידית שהענן מציע למשאבי המחשוב, ומשלים את התמונה עם קרקע פורייה של משאבי פיתוח זמינים ופתוחים למימוש והרחבה. פרויקטים של הדור הבא בעולם לימודי המכונה האוטומטיים (ה-ML 2.0), פיתוח אפליקציות ללא שרתים, חוויות מציאות מעורבת באמצעות Unity ובלוקצ'יין מתבססים כולם על קוד פתוח, ובעיניי מהווים לא רק את העתיד של הקוד הפתוח, אלא את העתיד של התעשייה כולה.
הסטארט-אפים בישראל כבר שם, יחד עם מיקרוסופט וקבוצות קוד פיתוח גדולות, ואני מקווה לראות יותר ויותר גם את חברות האנטרפרייז המסורתיות מצטרפות למהפכה, מבינות את היתרונות בשימוש ובתרומה לקוד פתוח, ומשתמשות בפלטפורמות מנוהלות דוגמת Github (שנרכשה על ידי מיקרוסופט) כדי לנסח מתודולוגיה סדורה ולהתקדם במסע הזה.
מי עוד ראויים, לדעתך, להיכלל ברשימה? ירון גלאי, מנכ"ל אאוטבריין, וגיורא קפלן, סמנכ"ל הטכנולוגיות של Wix.
שאול לביא הוא הראוי ביותר ופלא שעד עתה לא נכלל.