HPE: "אוטונומי ניפחה את ערכה – שילמה ללקוחות שיקנו את מוצריה"
הסאגה שהביאה לכך שענקית ה-IT מחקה מספריה 8.8 מיליארד דולרים – לא מסתיימת ● על פי HPE, "המנכ''ל וסמנכ''ל הכספים "עמלו יחד בבניית תוכנית הונאה רחבת היקף ושיטתית"
בטרם נרכשה על ידי HP, אוטונומי – שהייתה חברת התוכנה השניה בגודלה בבריטניה – ניפחה את ערכה והגדילה במרמה את המחזור שלה, בכך שהיא שילמה ללקוחות כדי שירכשו את מוצריה; כך טענה HPE בבית המשפט הגבוה בלונדון, במסגרת תביעה אזרחית נגד מייק לינץ', מנכ"ל אוטונומי לשעבר.
לורנס רבינוביץ', פרקליט ויועץ של HPE, אמר לבית המשפט כי לינץ', המנכ"ל לשעבר, ושושובן חוסיין, סמנכ"ל הכספים לשעבר של אוטונומי, "עמלו יחד בבניית תוכנית הונאה רחבת היקף ושיטתית". לדברי רבינוביץ', "בסבבי המשא ומתן בטרם הרכישה, לינץ' וחוסיין יצרו דפוס פעולה של קנייה ומכירה של חומרה במחירי הפסד, בלא שהייתה לחומרה תוכנה נילווית – במטרה לנפח את תזרים המזומנים של החברה, וליצור מצג שווא של הכנסות גבוהות ממה שהיו בפועל. זאת, תוך הסתרת המכירה של החומרה במחירי רצפה (הפסד)". דרך פעולה זהה, נעשתה לטענת HPE, גם בעסקאות מול המשווקים, שאף הם נפגעו מההונאות.
בעלי המניות של ענקית ה-IT הגישו תביעה נגדה
מעט רקע: HP הודיעה על רכישת אוטונומי באוגוסט 2011 תמורת 10.25 מיליארד דולר – מחיר שייצג שווי של 64% יותר ממחיר השוק בזמן הרכישה. אוטונומי עסקה בניתוח מידע מובנה בעולם הביג דטה.
בנובמבר 2012, כשנה ושלושה חודשים לאחר ההודעה, הטילה ענקית ה-IT פצצה פיננסית והודיעה כי היה עליה למחוק מהספרים החשבונאיים שלה סכום עתק של 8.8 מיליארד דולר. היא נימקה זאת בסילוף ו-"ניהול חשבונאי לא הולם" – שם קוד להונאה – של אוטונומי. יותר מחמישה מיליארד דולר מירידת הערך היו תוצאה של נהלי החשבונאות בחברה הנרכשת, טענו ב-HP.
בעלי המניות של ענקית ה-IT הגישו תביעה נגדה במאי 2013. הם טענו שחברי מועצת המנהלים של HP לא ביצעו "בדיקת נאותות טכנולוגית" ושהמנהלים והיועצים של החברה "סילפו עובדות כדי להסתיר את המחדלים שלהם. אוטונומי עסקה בעסקות סיבוביות, במסגרתן היא רכשה מוצרים מלקוחותיה, וכן עסקה בצורות אחרות של הכרה אגרסיבית בהכנסות, על מנת לנפח את מצבה הפיננסי ולהבריא אותו. הנתונים על עלות הרישיונות, היקפי מכירתם ופרטים נוספים נקברו בתוך נתונים אחרים, כחלק מנתוני המכירות, השיווק, דו"חות הרווח וההפסד או הוצאות אחרות".
השבוע אמר רבינוביץ' כי "ברבות מהעסקאות, כדי לשכנע את המשווקים להיות מעורבים בהן, אוטונומי שילמה עליהן תג מחיר משמעותי מאוד, בדרך כלל סביב 10%. העסקאות הללו נועדו למטרה לא נכונה. לינץ' וחוסיין הביאו למצב של להיטיב עם אוטונומי, כדי להציג הכנסות שוא, הנובעות מתרגילים חשבונאיים של ספירת הכנסות. בפועל, הם הסבו לאוטונומי הפסדים, שהוסוו". הוא הציג לבית המשפט גרפים לחיזוק הטענה כי השניים "הגזימו בצורה מופרזת", בהצגת הנתונים החשבונאיים. לפי רבינוביץ', זיוף הנתונים המספריים נועד ליצור מצג שקרי של עמידה ביעדי ההכנסות – למול הציבור והאנליסטים. זאת, כדי שמחיר המניה שלה לא יירד, אם יתגלו הביצועים הכספיים האמתיים.
לינץ' וחוסיין הכחישו את האישומים נגדם. המשפט האזרחי צפוי להימשך עד דצמבר השנה. חוסיין הורשע כבר במעילה פיננסית בארצות הברית. בהליכים הפליליים נגדו בארצות הברית, חוסיין נצטווה לחלט יותר מ-7 מיליון דולרים שהרוויח בשל מכירת אוטונומי. נגד לינץ' הוגש בדצמבר האחרון כתב אישום בבית משפט מחוזי בארצות הברית באשמת הונאה פלילית בסכום של 11 מיליארד דולר, על רקע פעילותו בחברה בטרם היא נרכשה על ידי HP.
במשך שנים לינץ' נלחם תקשורתית בהנהלת HP, הקים אתר ייחודי לנושא בו פירט את טענותיו וטען כי במעשיו לא נפל כל פגם וכי הכל היה חוקי וגלוי. לינץ' הואשם כי בשל ההונאות, הוא גרף רווחים של 815 מיליון דולרים.
תגובות
(0)