זה זמן הבננה: מחאת רשת נגד שמרנות וצנזורה פולנית
אחרי שפולין הסירה אמנות "פתיינית" שנוצרה סביב הפרי מהמוזיאון הלאומי, הצית המהלך התקוממות שאפילו הגיעה לכדי אירוע מחאה פיזי, אבל שכללה בעיקר מחאת רשת עם המון ציוצים בטוויטר ופוסטים באינסטגרם, שבהם נראו בעיקר נשים פולניות שמתעדות עצמן אוכלות בננות בהנאה
האמנית הפולניה נטליה LL יצרה כבר בשנת 1973 סרטון שאותו הגדירה כ"אמנות צרכנית", שנכלל בסט שלם של סרטונים שתיעדו נשים האוכלות מני מאכלים. בשבוע שעבר הוסר מהמוזיאון הלאומי הפולני בוורשה סרטון שהיה חלק מהיצירה, ושבו נראתה אשה אוכלת בננה, לכאורה באופן "פתייני", וזאת אחרי שהוצג במוזיאון במשך כמה וכמה שנים.
Jedzenie bananów przed Muzeum Narodowym [ZDJĘCIA] https://t.co/seA4pBAM3v #MuzeumNarodowe #BananaGate #BananowyProtest #Banan #bananaselfie pic.twitter.com/w4TUfoebdy
— Polska Times (@polska_times) 29 באפריל 2019
ההסרה הגיעה במפתיע אחרי שמנהל המוזיאון החדש, יז'י מיז'ולק, הוזמן לפגישה במשרד התרבות. הסרת יצירת האמנות מסיבות לכאורה שמרניות עוררה מחאת רשת אמנותית במיוחד, שזכתה להאשטאג BananowyProtest# ולעוד תיוגים דומים, ושבמסגרתה החלו פולנים רבים לפרסם תמונות של עצמם אוכלים בננות במדיה החברתית.
Ze specjalną dedykacją dla .@Muzeum_Narodowe i .@PiotrGlinski, premiera z tableta. #BananaGate #BananowyProtest #banan pic.twitter.com/dkCqZ4Xt9L
— AleksanderTwardowski (@OloCzarny) 27 באפריל 2019
בנוסף, כמה מאות אנשים התקבצו ביום ב' האחרון ואכלו בננות על גג המוזיאון במפגש שאורגן בכדי למחות על הסרת פריט האמנות.
Kto idzie dziś jeść banany pod Muzeum Narodowym?#nataliall #sztukakonsumpcyjna #MuzeumNarodowe pic.twitter.com/eQMtyXioE3
— Malvina (@malvina_pe) 29 באפריל 2019
לא להטלת גבולות על אמנים
השחקנית הפולניה והיפהפיה, מגדלנה סיילקה, העלתה לאינסטגרם תמונה שלה עם בננה המוחזקת כנגד ראשה כאקדח, בתגובה להסרת היצירה. היא אמרה לסוכנות הידיעות Associated Press כי פרסמה את התמונה במחאה נגד כל סוג של גבולות אידיאולוגיים או פוליטיים שומשמים בפני אמנים. תמונות הסלפי של פולנים רבים, או למעשה בעיקר פולניות, שאוכלים בננות הדהדו את המסר הזה ברחבי האינטרנט.
יצוין כי בנוסף לעבודתה של נטליה LL הסיר המוזיאון הפולני גם עבודה אחרת של האמנית קטרזינה קוזירה, שנכללת בתנועה "אמנות קריטית", ושמעוררת באופן קבוע מחלוקת. העבודה של קוזירה שהוסרה היא משנת 2005 ובה נראה גבר מוליך שני גברים על ארבע המחופשים לכלבים.
בדיעבד הסתבר כי מיז'ולק, שככל הנראה מסכים עם התפישה האולטרה-שמרנית של הממשלה שלו, אמר באחרונה בראיון ל-Onet.pl כי הוא "מתנגד להצגת עבודות שעשויות לגרום לגירוי של צעירים רגישים", והציע למבקרים במוזיאון להתלונן על שכאלו.
אלא שעקב המחאה הדרמטית הודיע מנהל המוזיאון כי העבודות יוחזרו למוזיאון – אך רק עד ה-6 במאי, אז מתוכנן "שינוי יצירתי" כולל וגורף בגלריה המודרנית, שתאורגן מחדש כאילוץ שסיבתו "מגבלות שטח".
תגובות
(0)