דו"ח חדש מקשר את האיראנים להפצת פייק ניוז סיסטמטית
חוקרי Citizen Lab הקנדית טוענים בדו"ח כי מבצע דיסאינפורמציה איראני התחזה לעשרות כלי תקשורת על מנת להפיץ מאמרים מזויפים שרבים מהם מוקדו בישראל ובסעודיה - בין המידע שהופץ נכלל ככל הנראה גם הפרסום ששר הביטחון לשעבר, אביגדור ליברמן, ריגל למען רוסיה
קבוצת דיסאינפורמציה פרו-איראנית נוהגת מזה שנים להתחזות למותגי תקשורת עולמיים ומפיצה חדשות מזויפות על ארצות הברית, בריטניה, צרפת, ישראל וסעודיה, כך על פי דו"ח חדש. בין ה"מאמרים" שחיקתה הקבוצה נכללו פרסומים בשפות רבות.
קבוצת ההאקרים האיראנים, שמכונה Endless Mayfly, מנצלת את הקשב ותשומת הלב של משתמשי המדיה החברתית כדי להפיץ את מסריה, כך על פי ממצאי Citizen Lab, הסותרים את התיאוריה הראשונית של חוקרי סייבר אחרים שסברו בתחילה כי מדובר בהאקרים שמקושרים דווקא לרוסיה.
Citizen Lab – הפועלת כשולחה באוניברסיטת טורונטו, קנדה – מתמקדת במחקר, פיתוח ומדיניות אסטרטגית ברמה גבוהה ועוסקת ספציפית במעורבות משפטית בהצטלבות שבין טכנולוגיות מידע ותקשורת, לזכויות אדם, ולביטחון הגלובלי. היא גם הייתה מי שחשפה חלק מהייעודים השנויים במחלוקת שלשמם משתמשת תוכנת פגסוס של חברת הסייבר הישראלים NSO, שרק לאחרונה נחשדה כאמצעי שבו עשו תוקפים שימוש בכדי למקד מכשירים של פעילי זכויות אדם באמצעות פרצה בווטסאפ.
בדו"ח בן 43 עמודים שפורסם אתמול (ג'), חוקרי המעבדה, אשר, כאמור, בוחנים כיצד האינטרנט משפיע על זכויות האדם ועל הביטחון, מתארים את התפתחותה של הקבוצה מפיצת הפייק ניוז.
ליברמן, מקרון ופיפ"א על הכוונת
חלק מפיסות הפייק ניוז שעליהם ככל הנראה אחראית הקבוצה אולי ישמעו מוכרים – למשל השמועה ששר הביטחון דה אז, אביגדור ליברמן, לא התפטר ממשלת נתניהו אלא פוטר משום שעסק בריגול למען רוסיה.
במרץ 2017 הופצה ידיעה, לכאורה מעיתון בלגי, שבה נכתב כי שליש מהמימון לקמפיין של עמנואל מקרון לנשיאות צרפת מומן בידי סעודיה – עוד סיפור שקרי מבית היוצר של Endless Mayfly, שהופץ בהרחבה בצרפת, בין היתר על ידי מריון מרשל לה פן, הנכדה של מנהיג הימין הקיצוני ז'אן מרי לה פן.
במקרה אחר גם סוכנות הידיעות רויטרס נפלה בפח, וביחד איתה כלי תקשורת נוספים, כאשר הם הדהדו פייק ניוז שבהם נטען כי סעודיה שלחה מכתב לפיפ"א ובו דרשה מארגון הכדורגל להחרים את קטאר מלארח את אירועי מונדיאל 2022.
בשנה שעברה סילקו פייסבוק, גוגל וטוויטר משירותיהן מספר חשבונות משתמש בטענה כי כולם נשלטו על ידי קבוצה המעורבת ב"פעילות בחסות המדינה" ו"מתאמת מניפולציות". על פי סיטיזן לאב, הקבוצה הזו מוצאה באיראן ויש לה קשרים לממשל שם, והיא שעומדת מאחורי כל הקמפיינים הללו, והייתה בעלת 135 חשבונות מזויפים בכמה גופי מדיה חברתית.
לדברי החוקרים, לקבוצה יש טכניקה אופיינית המאפשרת לזהותה. לממצאים אלו הגיעו החוקרים אחרי סריקת 100 פריטי פייק ניוז דומים. לפי החוקרים – הקבוצה מתחילה בכך שהיא מכניסה חדשות מזויפות לאתרי אינטרנט שעיצובם ושמות הדומיין שלהם מחקים אתרי מדיה לגיטימיים. לאחר מכן ההאקרים מהדהדים את המסרים מאותם אתרי חדשות כביכול, באמצעות פרסום צילומי מסך של ה"מאמרים" – המאוד דומים במראם למאמרי האתרים המוכרים – והפצתם ברשתות החברתיות, למשל בטוויטר או בפייסבוק.
חברי הקבוצה מעודדים את משתמשי המדיה החברתית להפיץ את צילומי המסך האלו, וכוללים בהם קישורים שמפנים את המשתמשים לדפי הבית של אתרי מדיה אמינים, כאילו המאמר המקורי כבר פשוט שונה או ירד. במקביל הם מסירים את מאמרי הפייק ניוז מהאתרים שבנו, כך שלא ניתן יהיה למצוא אותם דרך חיפוש, למשל בגוגל, וכך הם מייצרים הטעייה שקשה לעקוב אחרי המקור שלה ושלאנשים יש נטייה להאמין לה.
לא רק הטיית בחירות – יצירת אווירה ציבורית רעילה
הטכניקה המסוימת "גורמת לאנשים להאמין שהיא ממש אותנטית, כי עקבות האי-אותנטיות מוסרים", הסביר רון דיברט, מייסד Citizen Lab. "אנחנו יודעים ממחקרים על האופן שבו אנשים משתמשים במדיה החברתית, שבדרך כלל משתמשים מקדישים תשומת לב קצרה, ונוטים להתמקד בפרטים המובילים".
"יש כנראה יותר מדי תשומת לב למציאת מי שמעוניין להשפיע ספציפית על בחירות", אמר דיברט, אך הבהיר שלתפישתו מה שהעולם צריך לעסוק בו הוא בהלך הרוח העולמי הציבורי שהדברים מייצרים ועל כמה מסעות פרסום שכאלו הם רעילים בעבור כולנו.
מזכיר התקשורת שמוצב בשגרירות האיראנית בלונדון, מוחמד מוחמדי, הכחיש את הקשר של ארצו וממשלתו לדברים.
תגובות
(0)