גם אותך שאלו בראיון עבודה "איך תעבדי בהיי-טק אם את אימא?"
נשאלת שאלה לא רלוונטית בראיון עבודה לחברת היי-טק? מיזם חדש מזמין אותך להתלונן על כך ולסייע במיגור התופעה על ידי הסברה והעלאת המודעות לאיסור על כך
"#אל_תשאלו", מיזם חדש פרי שיתוף פעולה של קהילת פורום הנשים בתעשייה בפייסבוק, ליידיס פירסט, שדולת הנשים בישראל וקהילות נשים נוספות קורא בימים אלו למועמדות שנשאלו במהלך ראיונות עבודה לענף ההיי-טק שאלות לא ראויות ולא רלוונטיות לראיון העבודה להתלונן על כך וליצור מאגר שמות חברות שעשו זאת בניגוד לחוק.
במידה ויעלו הצלבות של אותם שמות חברות היי-טק בהן הועלו שאלות מסוג זה, תעביר השדולה מכתב לאותה חברה ובו תבהיר לאותם גורמים כי הדבר אינו במקום תוך העלאת המודעות לנושא זה.
"אם עברת ראיון בו נשאלת שאלות אסורות על פי חוק או מפלות באופן כלשהו, אם נדרשת לבצע מטלות בלתי סבירות או אם הרגשת לא בנוח באופן כלשהו גם אם אינך יודעת לשים את האצבע על הבעיה במדויק – זה המקום לדווח על כך", קורא המיזם לנשים.
#אל_תשאלו. רטווטו! מאגר חדש שמרכז שאלות מפלות בראיונות עבודה. אם עברת ראיון בו נשאלת שאלות על מצב משפחתי, ילדים או הורות – זה המקום לדווח!
באמצעות הדיווח שלך נוכל להצליב נתונים ולאתר ארגונים בהן התופעה חוזרת על עצמה ולפנות אליהם באופן רשמי.
לינק לדיווח: https://t.co/i2zolUD8A9 pic.twitter.com/aexghgreQF— Israel Women's Network || שדולת הנשים בישראל (@ISRWN) June 9, 2019
הציוץ בטוויטר של שדולת הנשים.
המיזם החל לפני ימים ספורים ועד כה הוגשו במסגרת המיזם כ-150 פניות מקרב נשים. מתוכן עלו שמות של חברות מספר פעמים באופן עקבי. בין השאלות שנשאלו נשים נמנות שאלות כמו האם יש לך ילדים? האם יש לך בן זוג? איך תוכלי לעבוד משרה מלאה ולהוציא הילדים מהגן? האם את מתכננת להיכנס להריון? את נשואה? מי יעזור לך? וכדומה.
"הפניה לחברה לא תהיה פרסונלית"
לדברי תחיה בן צור, מנהלת קהילת פורום הנשים בתעשייה וקהילת המנהלות בפייסבוק, "במסגרת המיזם ניתן למלא טופס כשאת התשובות רק מישהי אחת משדולת הנשים רואה. זה לא אוטומטי ואנו לא תובעות אף אחד. המטרה שלנו היא הסברה".
"כששם של חברה עולה כמה פעמים וחוזר על עצמו, המחלקה המשפטית של שדולת הנשים מוציאה אליה מכתב הסברה שיש פה תופעה כך וכך. יש הרבה מנהלי משאבי אנוש או מנכ"לים בדרך, שעושים דברים לא כשורה. למעשה אנו לפני כן מאמתים עם אנשים את הדברים"., הוסיפה בן צור.
במיזם מדגישים כי "הפניה לחברה לא תהיה פרסונלית ולא תכלול מקרים פרטניים, למעט מקרים בהם את כמדווחת המקרה מעוניינת בכך. עם זאת, על מנת לשמור על אמינות המאגר וכוח ההשפעה שלנו מול מעסיקים אנחנו צריכות לדבר איתכן ולהבין את מה שקרה בראיון לפני הוצאת המכתב. לכן עליכן כפונות לספק פרטים אשר ישמרו במאגר משותף של שדולת הנשים ומובילות הקהילות השותפות, לשם יצירת קשר במקרה הצורך. הפרטים שלכן לא יועברו לחברות".
לדברי בן צור, "יש לנו כל הזמן סיפורים על דברים שהם לא נעימים שקורים בראיונות עבודה לנשים. לפעמים סתם משהו כמו מישהי שהתאמצה והגיעה מרחוק לראיון עבודה, התקשרה לשאול איפה זה בדיוק כשהייתה כבר קרובה ואמרו לה 'עזבי, הריאיון מבוטל – המשרה נסגרה', ויש סיפורים של דברים שהם ישאלות לא ראויות במהלך ראיון עבודה. לפעמים המצב עמום ולא ברור מה היה, אבל אם הרגשת לא נח מסיבה כלשהי – את מוזמנת לספר לנו על זה, כי יכול להיות שיש כמה נשים עמוך שלא יכולות לשים את האצבע על הבעייתיות בסיטואציה, אבל ישנה בעיתיות מסוימת. המטרה שלנו היא לא רכילותית, לא נוציא השמות החוצה, זו לא הפואנטה. הפואנטה היא קודם כל להגיד לנשים 'אנחנו איתכן, יודעות שזה קורה, בוא נראה אם זו תופעה או מקרה חד פעמי, כי אנו יודעות שזה קורה'. אם זו תופעה, נעזור על ידי הסברה".
ומה מומלץ לענות במקרה של שאלה לא רלוונטית בראיון עבודה? לדברי בן צור, כדאי להיות אותנטית. "אני ממליצה לתת תשובה אמיתית. להגיד למראיין 'זה לא קשור למקצועיות שלי, אני מוכנה לענות לשאלה למרות שלדעתי זה לא רלוונטי. אני נמצאת כאן כי מוכנה לבצע את התפקיד, וכן, יש לי שלושה ילדים ואני חד הורית'. המראיין צריך לדעת שזה לא לגיטימי לשאול זאת".
לפרטים נוספים והגשת תלונה לחצו כאן
במסגרת מסמכים שהגשתי למכרז דרושים של עיריה, נדרשתי למלא שאלון אישי מפורט כולל, בין היתר, פרטים אודות גילי, גילו של בעלי ושל ילדי וכן התבקשתי לצרף תמונת פרופיל. כל זאת לפני ראיון וכדרישת סף. האם נראה לכן תקין? אשמח לדעתכן. תודה!