סנאטורית אמריקנית לפייסבוק: עצרו את השקת הליברה
לדבריה, על רקע השם הרע שיצא לענקית הרשתות החברתיות עקב שלל פרשיות הפרות פרטיות חמורות שנחשפו בעניינה, היא חייבת פיקוח רגולטורי לפני שהיא משיקה את המטבע החדש ● ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב, סיפר לתקשורת שהחברה דווקא כן התייעצה עם הבנק המרכזי בטרם ההכרזה
זמן קצר לאחר ההכרזה הסוערת של פייסבוק מהשבוע (ג') על מטבע הקריפטו שהיא מתכוונת להשיק בתחילת 2020, יצאה הסנאטורית הדמוקרטית האמריקנית מקסין ווטרס, יו"ר ועדת השירותים הפיננסיים, בטענה שלנוכח העבר המפוקפק של החברה – הכולל בעיקר הפקרת פרטיות משתמשיה – על המטבע ליברה וחברת הבת שתטפל בכל ענייניו, Calibra שמה, לעבור הסדרה ולזכות לאישורים רגולטורים נאותים. ג'רום פאוול, יו"ר הפדרל ריזרב, טען מנגד כי פייסבוק דווקא כן נפגשה עם הרשויות בעניין ההשקה.
יו"ר הפדרל ריזרב אמר אמש (ד') כי פייסבוק שוחחה עם הבנק המרכזי על המטבע הדיגיטלי שהיא עתידה להשיק. "פייסבוק, אני מאמין, עשתה סיבובים נרחבים ברחבי העולם עם הרגולטורים, המפקחים והרבה אנשים, בכדי לדון בתכניות שלה, וזה בהחלט כולל אותנו", אמר פאוול, שצוטט על ידי CNBC.
פאוול ציין כי הבנק המרכזי של ארצות הברית דווקא נפגש "עם מגוון רחב של חברות במגזר הפיננסי כל הזמן בנושאי טכנולוגיה פיננסית". וכן הוסיף ואמר, "יש שם פשוט כמות עצומה של חדשנות".
"מצפים להגיב לשאלות של קובעי המדיניות ככל שתהליך זה יתקדם",
"בהתחשב בעברה המטריד של החברה, אני מבקשת כי פייסבוק תסכים למורטוריום (הקפאה – ג"פ) על כל תנועה שתקדם את פיתוח מטבע הקריפטו, עד שהקונגרס והרגולטורים יוכלו לבחון את הנושאים הללו ולנקוט פעולה", אמרה ווטרס אתמול (ד'), יום לאחר ההשקה החגיגית של פייסבוק. היא הזכירה את ההיסטוריה המאוד לא מחמיאה של החברה, שבבעלותה מגוון פלטפורומות חברתיות דומיננטיות, בטיפול בנתוני משתמש כחלק מההצדקה לדאגותיה וקראה למנהלי פייסבוק להעיד בפני הוועדה שלה.
"אנו מצפים להגיב לשאלות של קובעי המדיניות ככל שתהליך זה יתקדם", אמר דובר פייסבוק בתגובה לדברי הסנאטורית ווטרס, עוד בטרם הצהרתו של יו"ר הפדרל רזרב, פאוול.
הציפיות לשקיפות ולבטיחות יגדלו עם התקדמות התהליך
בהתייחס לחששות מהתנהלותה של פייסבוק עם מנגנון התשלומים הווירטואלי החדשני שהיא מתכננת אמר פאוול כי "יש כאן יתרונות פוטנציאליים; יש גם סיכונים פוטנציאליים, במיוחד של מטבע שיכול לזכות ליישום רחב". פאוול הבטיח כי אם פייסבוק אכן תתקדם עם התהליך, הבנק המרכזי יגיע לציפיות גבוהות למדי בנושאי הבטיחות ושקיפות בהיבט הרגולטורי. הוא ציין כי ל-פד אין את "סמכות המליאה" על התחום הקריפטוגרפי ועל המטבעות הדיגיטלים בסגנון של ליברה. במקום זאת, אמר פאוול, לבנק המרכזי עשויה להיות השפעה על האימוץ הנרחב של תחום הקריפטו "באמצעות פורומים בינלאומיים", משום שיש לו "אמירה משמעותית בכל הקשור במערכת התשלום".
יצוין כי התכניות אודות המטבע הדיגיטלי החדש של פייסבוק – שמטרתו המוצהרת היא לסייע למשתמשי הרשתות החברתיות שבבעלותה לשלוח ולקבל כסף באמצעות מערכת תשלומים חדשנית – פורסמו השבוע ויצרו באז עצום.
המטבע עצמו, לפי הדיווחים, הוא רק חלק מהתמונה הרחבה – כאסימון שמגובה על ידי סל מטבעות ואג"ח ממשלתיות, ליברה תהיה חלק ממערכת אקולוגית רחבה יותר, מבוססת בלוקצ'יין ובקוד פתוח. למעשה מדובר בתשתית פיננסית חדשה שפייסבוק מקווה שתשחק תפקיד משמעותי במיוחד בחיים של כולנו, וכידוע לנו הרשת החברתית שאותה הביא מארק צוקרברג לחיינו לפני בסך הכל 15 שנים אכן עשתה מהפכה בעולם. לפיכך, ובהתחשב בחשיפות של אירועים כמו פרשיית קיימברידג' אנליטיקה המפוקפקת, אפשר בהחלט להבין את חששותיה של המחוקקת, ולהאמין שהיא רק הסנונית הראשונה שמבשרת מבול של דאגות ועיסוק בנושא ובהסדרתו הנדרשת.
תגובות
(0)