בגלל המחסור: סף הדרישות להעסקה בהיי-טק יורד
ארגונים מקבלים יותר ויותר עובדים שעברו הסבה מקצועית לאחר קורסים קצרים בלבד - כך עולה מדו"ח של חברת ההשמה להיי-טק אתוסיה ● וגם: מי מרוויחים יותר - אנשי חומרה או תוכנה?
המחסור ההולך ומחמיר במהנדסים בהיי-טק מביא ארגונים להוריד את סף הדרישות למשרות שהם מפרסמים בתחום – כך עולה מהדו"ח החצי שנתי של חברת ההשמה להיי-טק אתוסיה, שיצא באחרונה. עוד על פי הדו"ח, תחום החומרה הוא המכניס ביותר בתעשיית ההיי-טק, כשתחומי התוכנה וה-IT נמצאים באמצע הרשימה.
באתוסיה מצאו כי בגלל המחסור, חברות פונות יותר ויותר להעסקת עובדים שביצעו הסבה מקצועית ועברו הדרכה מקוצרת בלבד. בחלק מהמקרים, מדובר בעובדים שמגיעים מתחומים שרחוקים מתעשיית ההיי-טק, כמו מורים, כלכלנים ואנשי תקשורת, שלאחר הכשרה קצרה הופכים להיות מומחי בדיקות ומפתחי תוכנה. לדבריו אייל סולומון, מנכ"ל אתוסיה, המגמה בולטת בקרב סטארט-אפים, שמתקשים לגייס עובדים ומוצאים פתרון בבוגרי קורסים אלה.
הוא ציין שלאו דווקא מדובר במגמה רעה. "אפשר לראות בתהליך הזה גם יתרונות", אמר. "בסופו של דבר, לא פעם מדובר בעובדים טובים וחרוצים שעד כה לא גייסו אותם, אבל כעת יש להם הזדמנות להפגין את היכולות שלהם ולתרום להיי-טק".
"עדיין מוקדם לחזות איך תשפיע המגמה הזו על הענף, וייתכן שההשפעה תהיה לטובה – ונראה איזון בשכר", הוסיף סולומון. "יש גם כאלה שמסתכלים על המגמה בעין ביקורתית – בטענה כי היא מהווה סיכון לפגיעה באיכות של אומת הסטארט-אפ. ימים יגידו מי צודק".
מגמות נוספות שמזהים באתוסיה הן עלייה בדרישה לעובדים בתחום הרכב האוטומטי, עד כדי "הפיכת ישראל למעצמה בתחום", ומספר רב יותר של נשים שמבקשות לעבוד בתעשיית ההיי-טק. "ברמה המגדרית, אנחנו קוצרים כיום את הפירות של השנים האחרונות ורואים עלייה במספר הנשים בתוך הארגונים, בין אם מאחר שהנשים שהחלו ללמוד מקצועות כמו מדעי המחשב לפני מספר שנים משתלבות בשוק העבודה, ובין אם בעקבות מאמץ מכוון של הארגונים בתחום", אמר סולומון.
הוא ציין כי "אם ב-2010, על כל 10 בוגרים של לימודי ההנדסה היתה בוגרת אחת, וב-2014 עלה המספר לשתיים – הרי שב-2019, המספר עומד על קרוב לארבע בוגרות על כל 10 בוגרים".
מי משתכרים הכי הרבה?
לצד המגמות, פרסמה אתוסיה את דו"ח השכר שלה. עולה ממנו כי המחסור הביא בשנים האחרונות לעלייה גדולה בשכרם של מהנדסי הפיתוח: אלה השתכרו בממוצע במחצית הראשונה של 2019 סך של יותר מ-28 אלף שקלים – גידול של למעלה מ-5,000 שקלים לעומת מחצית 2014. לשם השוואה, בחמש השנים שלפני כן עלה שכרם של מהנדסי הפיתוח בכ-3,500 שקלים בלבד.
מהנדסי התוכנה רשמו בששת החודשים הראשונים של 2019 עלייה של 2.5% בשכרם, בממוצע. לעומת סוף המחצית הראשונה של 2018, מדובר בעלייה של 5%. התחומים הרווחיים ביותר הם ++C / C, פייתון ו-RT Embedded, שהמהנדסים בהם יכולים להגיע לשכר של 42 אלף שקלים בחודש, אם הם בעלי תשע או יותר שנות ניסיון ניהולי. לא רחוק מהם נמצאים מפתחי הרשת ובכירי הדוט.נט והג'אווה, עם שכר של 40 אלף שקלים לחודש לבעלי ניסיון דומה. בדרג המקצועי, אנשי ה-RT Embedded נמצאים לבדם בראש הרשימה, עם שכר של עד 36 אלף שקלים.
התחום השולט בכיפה הוא החומרה, כאשר מעצבי שבבים אנלוגיים בדרג ניהולי, בעלי ניסיון של תשע שנים ומעלה, יכולים להגיע לשכר של 50 אלף שקלים – סכום שאליו עשויים להגיע גם ארכיטקטי שבבים בדרג המקצועי, בעלי ניסיון דומה.
עולם ה-IT נמצא (במקום טוב?) באמצע, כשבראש מנהלים בתחום ה-DevOps שלהם ניסיון של בין חמש לשמונה שנים, שרואים בתלוש שלהם בכל חודש סכום של בין 35 ל-40 אלף שקלים. מאחוריהם נמצאים מנהלים בתחום הסייבר, בעלי ניסיון של בין שנה לארבע שנים, ומנהלים בתחום ניהול ה-IT, שמאחוריהם בין חמש לשמונה שנות ניסיון, שכל אחד מהם עשוי להגיע לשכר של 36 אלף שקלים בחודש.
גם מנהלי המכירות ואנשי הפריסייל והפוסט-סייל השתכרו יפה במחצית הראשונה של השנה – עד 45 אלף שקלים בחודש, אם יש להם ניסיון ניהולי רב. גם השכר ההתחלתי של אנשי הפרי והפוסט לא רע בכלל, ועומד על בין 17 ל-19 אלף שקלים.
בתחתית נמצא תחום משאבי האנוש, כאשר העוסקים (ובעיקר העוסקות) בו הגיעו לשכר ממוצע של לא יותר מ-22 אלף שקלים לחודש.
האטה בביקושים לעובדים – אבל לא בגלל התעשייה
משתנים נוספים שעל פי אתוסיה משפיעים על תעשיית ההיי-טק הישראלית, ובכלל זה על התעסוקה בה, הם מלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין – שבימים אלה מנהלות שתי המדינות שיחות לסיומה, היחסים ההולכים ונהיים מתוחים יותר בין ארצות הברית לאיראן, והבחירות בישראל, שמביאות להאטה כללית בפעילות המשק.
בחברה חוזים כי לאור המגמות הללו, במחצית השנה הנוכחית צפויים פיטורי עובדים בכמה חברות בתעשייה, נוסף על הפיטורים שהיו במחצית השנה האחרונה. "נכון לעכשיו", ציין סולומון, "קשה לראות את החציון הבא מתרומם בצורה משמעותית ברמת הביקושים – אף שכאמור, אין לכך קשר לטכנולוגיה או לצורך במהנדסים, אלא למגמות ואירועים גיאו-פוליטיים. אם היינו מנקים את רעשי הרקע האלה, השוק היה טס במהירות של 2,000 קמ"ש – אבל כל הגורמים הללו מכבידים עליו".
כתבה ממומנת על ידי מכללות הטכנולוגיה. בוגרים לא מוצאים עבודה
סף הדרישות רק עולה ועולה ולא מעסיקים בלי ניסיון של 5 שנים
כתבה ממומנת