הבלוקצ'יין הוא העתיד המבוזר של שוק ההון
כתבה: שירלי מוסטר, ראשת תחום פיתוח עסקי בתחומי הפינטק והבלוקצ'יין ב-BDO.
חטיבת הבלוקצ'יין של BDO והעומדים בראשה, השותפים איתן ים וצביקה גרוס, אירחו, כחלק מכנס Fintech Junction 2019 של אנשים ומחשבים, פאנל תחת הכותרת בלוקצ'יין – העתיד המבוזר של שוק ההון. הפאנל דן באופן שבו תעשיית הבלוקצ'יין מעצבת מחדש את שוק ההון והשתתפו בו נציגי חברות בולטות באקו-סיסטם: יוני אופיר, מייסד קרן הגידור פינובה מבית אלטושלר שחם, אלעד קופמן, שותף מייסד בסטלרו, ויותם אביחי, מנכ"ל הילטופ.
הסוגיה המהותית שעליה נסב הפאנל היה ההשלכות על השוק של כניסת ליברה – המטבע החדש של פייסבוק ושותפותיה, בהן ויזה, מסטרקארד ואי-ביי. לשחקנים שונים בתחום יש דעות שונות לגבי האופן שבו המהלך ישנה את השוק. אולם, בעוד שקשה לצפות כרגע איך זה ישפיע על שוק ההון בכללותו, אין ספק שמי שהולך לחוות את השינוי בצורה עמוקה ביותר הוא ענף הבנקאות, שעל פי עמדות המשתתפים בפאנל המטבע יוכל לשנות לחלוטין את האופן שבו אנחנו חושבים ואת האופן שבו מעבירים כסף.
בנוסף, העריכו המשתתפים כי פרויקט ליברה יהווה את הגשר לאימוץ עולם הקריפטו, שכן שני מיליארד בני אדם מחוברים לפייסבוק ועוד 90 מיליון עסקים עובדים דרכה. כל אלה יוכלו להשתמש בליברה בקלות דרך הטלפון שלהם. מדובר בשינוי עצום, ומי עוד יכול להוביל שינוי כל כך עצום בגישה כלפי קריפטו ולהעביר אותנו לעולם כלכלי חדש אם לא פייסבוק בעלת המשאבים הבלתי נדלים של כוח אדם, כספים, קשרים ועוצמה בינלאומית, ציינו המשתתפים.
עוד התפתחויות בתחום
שחקנית נוספת בתחום היא בנק ההשקעות ג'יי.פי. מורגן, שהשיק מטבע משל עצמו. זאת, כאשר במקביל, הולכת ומתרחבת פריחה של אופציות ונגזרים על הקריפטו. באחרונה קמו פלטפורמות למסחר בחוזים עתידיים על ביטקוין כמו CME ובורסות לנכסים דיגיטליים דוגמת באקט, שמוקמות על ידי תאגידי ענק כמו ICE – בורסת ניו-יורק, מיקרוסופט וסטארבאקס. תאגידים אלה צועדים לקראת העולם החדש וחושפים את המשקיעים לאפשרויות השקעה חדשות במגוון מורחב של נכסים.
כמו כן, אנחנו מתחילים לראות כניסה של משקיעים מוסדיים, בהם קרנות פנסיה ציבוריות בארצות הברית, שמושקעות בנכסים דיגיטליים באמצעות J.P. Morgan Creek. זאת, בעיקר הודות לאחת מחברות הנכסים בגדולות בעולם – פידלטי, ששינתה את כללי המשחק כאשר השיקה שירותי קאסטודיאן (שירותי משמורת) לנכסים דיגיטליים. ברמה המוסדית, ללא פתרון שכזה לא הייתה מתאפשרת כניסה של מוסדיים לעולם הנכסים הדיגיטליים. נכון לעכשיו, יותר מ-100 גופים מוסדיים משתמשים בשירותי הקאסטודאן של פידלטי.
נכס דיגיטלי בעל מאפייני נייר ערך
ברם, הבשורה האמיתית למשקיעים המוסדיים בעולם הנכסים הדיגיטליים הינה ה-STO (ר"ת Security tokens offring) – מכשיר שמייצג נכס דיגיטלי בעל מאפייני נייר ערך, לרוב חוזה השקעה, ועל כן כפוף לדיני ניירות ערך. ה-STO טומן בחובו יתרונות, ובראשם חשיפה למגוון חדש של נכסים שעד היום לא היו סחירים, גישה קלה להזדמנויות השקעה גלובליות, וכן מסחר מידי ומהיר בשוק המשני 24/7, מסביב לעולם.
באופק, סברו חברי הפאנל, נמצאת תשואה במקומות חדשים, שיציעו יחסי סיכון:סיכוי חדשים. הנגישות למידע והעלויות הדרושות להשקעה בבעלות או שברירי אחזקות בחברות פרטיות שאינן נגישות כיום למשקיע הפשוט מאפשרות את הורדת חסמי הכניסה הגבוהים להשקעה בבורסה המסורתית ובנדל"ן מניב. על פי ההערכות, בשנים הקרובות נראה התעצמות והצטרפות גופים נוספים שיידרשו לייצר מקורות הכנסה חדשים, פרופיל השקעות מגוון וכן גידור אלטרנטיבי יצירתי על מנת להצטיין ולשרוד.