גוגל הפסיקה את הצנזור בסין: מפנה גולשים במדינה למנוע החיפוש שלה בהונג קונג

גולשים שמקישים את הכתובת Google.cn מופנים לאתר של ענקית החיפוש באי, שאינו מצונזר ● כך, יכולים הסינים לראות את התמונה המפורסמת של הסטודנט שעומד מול הטנקים בכיכר טיינאנמן, ולקרוא באתרים הקוראים לשחרר את טיבט מהשלטון הסיני ● דיוויד דרומונד, יועץ משפטי בכיר בגוגל, כתב בבלוג שלו, כי "אנחנו רוצים לספק גישה רבה ככל האפשר לכמה שיותר גולשים בעולם לשירותים שלנו, כולל בסין, וההפניה לאתר בהונג קונג היא פתרון הגיוני"

המלחמה בין גוגל (Google) לסין עולה מדרגה: יותר מחודשיים לאחר שענקית החיפוש הודיעה על כוונתה להפסיק לצנזר את התוצאות באתר שלה בסין, החלה החברה לממש את איומה. החל מאתמול (ב') בצהרים מפנה החברה גולשים שנכנסים לאתר מהמדינה למנוע החיפוש שלה בהונג קונג. אף על פי שהונג קונג היא חלק מסין החל מ-1997, נהנה האי ממידה רבה של אוטונומיה, ומנוע החיפוש שם אינו כפוף להנחיות הצנזורה של השלטון בבייג'ינג.

גולשים סיניים (ואחרים) שמחפשים במנוע הלא מצונזר מקבלים תוצאות שלא היו קיימות בגרסה הסינית הקודמת, דוגמת המושג "כיכר טיינאנמן", כולל התמונה המפורסמת של סטודנט הניצב מול טנקים סיניים בכיכר בעת המהומות שקרו שם ב-1989. גולשים שמקישים את השם טיבט באנגלית יופנו, באחת מתוצאות החיפוש הראשונות, לאתר "לשחרר את טיבט", הקורא לשחרר את חבל הארץ מעולה של סין.

צעד זה של גוגל הוא שלב נוסף במאבק בינה לבין הממשל הסיני, שהחל לאחר הפריצה לשרתי ענקית החיפוש בסין, ובמסגרתה נפרצו עשרות חשבונות דואר אלקטרוני של פעילי זכויות אדם סיניים.

דיוויד דרומונד, יועץ משפטי בכיר בגוגל, כתב אתמול בבלוג שלו, כי "אנחנו רוצים לספק גישה רבה ככל האפשר לכמה שיותר גולשים בעולם לשירותים שלנו, כולל בסין. זאת, על אף שהממשל הסיני הבהיר באופן הברור ביותר במהלך השיחות שלו עימנו, כי נושא הצנזורה העצמית אינו עומד לדיון, וכי חוסר צנזורה הוא בניגוד לחוק המקומי". לעומת זאת, בבלוג של החברה נכתב אמש, כי "גישתנו החדשה, לספק תוצאות חיפוש לא מצונזרות בסין באמצעות אתר גוגל בהונג קונג, היא פתרון הגיוני לאתגרים מולם אנו ניצבם. זהו מהלך חוקי לחלוטין".

דרומונד הוסיף, כי אם השלטון הסיני יחסום את האתר של גוגל בהונג קונג בפני הגולשים במדינה, ייתכן שזו תוציא חלק ממערך המכירות שלה מחוץ לסין. יצוין, כי כ-700 מכלל 20 אלף עובדי ענקית החיפוש נמצאים בסין.

לא ברור מה יהיה הצעד הבא של הממשל הסיני. הוא יכול, לדוגמה, לחסום גישה של גולשים מהמדינה לאתר בהונג-קונג, או למנוע מהגולשים את הגלישה לכתובת Google.com.

מומחים רבים הביעו ספק האם פקידי המפלגה הקומוניסטית השלטת בסין יתפשרו עם גוגל בנושא הצנזורה. לעומת זאת, אנליסטים ציינו אמש, כי סביר להניח שסין לא חפצה לאבד את גוגל לחלוטין במדינה, משום שצעד שכזה יפגע במאמצי הפיתוח והחדשנות במדינה. גם גוגל אינה רוצה להפסיד את שוק החיפוש במדינה, שמספר הגולשים בה מגיע ל-380 מיליון בני אדם. . בית ההשקעות ג'יי פי. מורגן צ'ייס (JP Morgan Chase) העריך אתמול, כי הפסקה כוללת של פעילות גוגל במדינה תגרע ממנה הכנסות שנתיות של 600 מיליון דולרים.

עזיבה של גוגל את סין תסייע למספר חברות, דוגמת מנוע החיפוש המקומי ביידו (Baidu). נתח השוק של ביידו, שכבר כיום עובר את זה של גוגל (58% לעומת 36%), צפוי לגדול. כך גם נתח השוק של בינג (Bing), מנוע החיפוש של מיקרוסופט (Microsoft). יצוין, כי יאהו! (!Yahoo) סגרה את משרדיה בסין ב-2005, ומכרה את עסקיה לקבוצת עליבאבא, שמנהלת מאז את עסקיה של יאהו! במדינה.

לעומת זאת, אנליסטים אחרים אמרו, כי אם גוגל תפסיק את פעילותה בסין – היא עשויה לחזק את מעמדה במזרח אסיה, שכן היא תיתפס שם כחברה שוויתרה על רווחים כספיים לטובת עמידה על עקרונותיה המוסריים. הם העריכו, כי מהלך שכזה מצד ענקית החיפוש יוביל גולשים במדינות דוגמת דרום קוריאה ויפן להעדיף לגלוש באתר של ענקית החיפוש.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים