אילו טכנולוגיות "משבשות" צפויות ב-2020?
המומחים של אתר CIO העריכו אילו טכנולוגיות עתידות למשול בכיפה בשנה הבאה ולגרום לשינויים בארגונים ● בין השאלות המרכזיות שעולות מכך: האם הארגונים ערוכים ל-"שיבוש"? ומה צפוי לקרות בישראל?
שנת 2020 נמצאת מעבר לדלת, והאתרים ברחבי העולם מתחילים בפרסום תחזיות והערכות לקראתה – כולל בתחום הטכנולוגי. כך, לפי אתר CIO, בשנה הבאה צפויות לבלוט מספר טכנולוגיות שיש להן פוטנציאל "לשבש" תהליכים בשווקים מסורתיים ושכדאי לשים לב אליהן. לא מדובר בטכנולוגיות חדשות, אבל ההתפתחויות הצפויות בהן מחייבות ערנות.
אחת הטכנולוגיות שכלולות בקטגוריה זו היא RPA – אוטומציה של תהליכים פנימיים בארגונים. שימוש בטכנולוגיה זו מאפשר לארגונים להחליף תהליכים ידניים ולהתייעל. על פי גרטנר, התחום הזה כבר מגלגל 1.3 מיליארד דולר בשנה – גידול של 63% לעומת אשתקד. הצפי הוא שהמגמה הזו תתחזק גם בשנה הבאה. היא צפויה לתקוע יתד חזק בשוק העסקי-ארגוני, ותהיינה לה השלכות מרחיקות לכת.
תחום אחר הוא הבינה המלאכותית, שהולכת וקונה אחיזה משמעותית בארגונים. גם ב-2020, היא עדיין לא צפויה להביא להחלפה מוחלטת של בני האדם בטכנולוגיה במקומות העבודה, אבל יש שמשווים את המהפכה האיטית הזו לתהליכים שאפיינו את חדירת המחשב המרכזי לארגונים לפני כמה עשורים. כבר כעת ניתן לראות בלא מעט מקומות תהליכים שבעבר בוצעו בצורה ידנית ושכיום עושים אותם בעזרת הבינה המלאכותית. יש גם תהליכים שלא ניתן לעשותם ללא AI, כמו היכולת לייצר מטה דטה ולבצע חיפוש מרכיב אודיו.
בשנים הקרובות, סבורים המומחים, הבינה המלאכותית צפויה להשפיע רבות על תחום הגנת הסייבר, שכן היא מגבירה את היכולות לשרטט תסריטי איומים ולדעת להתגונן מפניהם. תחומים נוספים שהיא תשפיע עליהם רבות הם הווידיאו, ואיסוף וניתוח המידע הלא מובנה.
הטכנולוגיות החדשות, לרבות הבינה המלאכותית, משפיעות על החברות גם בהיבט של העובדים – לא רק על הפרודוקטיביות שלהם, אלא גם כדי להכשיר טאלנטים. על מנת לעמוד באתגרים הללו, חברות רבות מעמידות לרשות העובדים כלים אינטראקטיביים, שמאפשרים להם להיות יותר אג'יליים ולהתמקד יותר בליבה העסקית של הארגון.
דור 5, אחסון ו-IoT
איך אפשר בלי דור 5, שמטלטל את העולם. ב-2020 נראה ניצנים רבים יותר של הטכנולוגיה הזו. ההתפתחות של הדור החמישי תלויה בשני משתנים: בבשלות הטכנולוגיה – יותר ברמה הפיזית, של התשתיות – ובהיערכות הארגונים להבין מה משמעותה וליישם אותה. ההערכה היא שגם אם תשתיות דור 5 עדיין לא יהיו במלואן, נראה בשנה הבאה יותר ויותר ארגונים שנערכים למהפכה הזו. מדובר במהלך חיובי בסך הכל, אבל יש מומחים שמזהירים שארגונים עלולים לפתח ציפיות לא נכונות מהדור החמישי, שיגרמו לתקלות ומשברים. כך או כך, עדיין יש הרבה מאוד נעלמים סביב הטכנולוגיה הזו, ומהצד השני – הארגונים והמדינות חייבים להיות ערוכים אליה ולהשפעות שלה. [
גם עולם האחסון, הסטטי בדרך כלל, צפוי לחוות ב-2020 טכנולוגיות משבשות. בעיקר מדובר בקונטיינרים. בקליפת אגוז, זוהי הפלטפורמה שנותנת לארגונים יכולת לממש את תפיסת הענן ההיברידי – אותה תפיסה ששחררה לא מעט חסמים והאיצה מאוד את המעבר לענן בכל העולם. היא תככב בשנה הבאה לצד תחום ותיקים יותר כמו האינטרנט של הדברים ומחשוב הקצה.
ואם כבר באינטרנט של הדברים עסקינן, מחקר שנערך בארצות הברית גילה ששליש ממנהלי העסקים מאמינים שהטכנולוגיה הזו יכולה לסייע להם להגדיל את ההכנסות, על ידי הרחבת כוח המחשוב ואוטומציה של תהליכים, במיוחד בכל הקשור למכירות ושיווק ללקוחות. ה-IoT אף מאפשר למקסם טוב יותר את הערך של הביג דטה.
מה בישראל?
אנחנו לא מפגרים אחרי מדינות העולם ביישום מרבית הטכנולוגיות שהוזכרו עד כה. רבים מהארגונים הישראליים ערוכים לרבים מהשינויים, למעט הדור החמישי, שכרגע נמצא בסימן שאלה גדול, בגלל מצבו של שוק התקשורת. אמנם נעשים מהלכים לקראת יישומו, אבל המצב הלא מזהיר של חברות הסלולר עלול לעכב אותם.
כמו כן, אצלנו, לעומת מקומות אחרים בעולם, ההשפעה של הטכנולוגיות ה-"משבשות" תהיה איטית יותר – לא בגלל הטכנולוגיות עצמן, שהרי אנחנו יכולים לאמץ או לא לאמץ אותן כפי שקורה במדינות אחרות, אלא בגלל המבנה הריכוזי של חלק מענפי המשק, למשל תחום הפיננסים וחלק מעולם הקמעונות. טכנולוגיה "משבשת" אמורה לייצר תחרות לטובת המשתמשים. אלא שבישראל של 2020, נהיה עדים לטכנולוגיות חדשות ומחדשות, אבל לא בטוח שנהנה מהן.
תגובות
(0)