ה-IT ישמור על הפנסיה שלנו
ענף חדש נולד ב-IT: מנהל סיכונים במיקור-חוץ ● הולדתו היא צורך מחויב המציאות שכפה הרגולטור על החברות המנהלות את קופות התגמולים ● ה-IT יסייע למימוש מצב של שקיפות כלפינו - העמיתים של קופות התגמולים, וגם יאפשר לרגולטור לפקח טוב יותר על אלו שמחזיקים בידיהם את העתיד של רובנו
שוק ההון עובר בשנים האחרונות רפורמות ארגוניות ומבניות. זאת, בעקבות רגולציות חדשות שיוזמת הממשלה. עיקרן של הרגולציות נובע מהשלכות המגיעות בעקבות דו"ח ועדת בכר.
יישום הרגולציה בשוק ההון עובד בהלימה חזקה ביותר עם מערכות המידע והטכנולוגיה. ניתן לקבוע כי ללא פתרונות מתאימים מצד ה-IT, ספק אם רפורמת בכר הייתה יוצאת לפועל, ובוודאי שלא הייתה משיגה את היעד המרכזי שלה: פיקוח הדוק ושקיפות לגבי ניהול כספי החסכונות שלנו.
הרגולציה העדכנית שיצאה ממשרד האוצר, תיכנס לתוקף ב-1 באפריל 2010, מיד לאחר תום חול המועד של חג הפסח. היא מטפלת בקופות התגמולים, מה שבעבר כונה קופות גמל, המנהלות את כספי הפיצויים והפנסיה של השכירים במשק.
מדובר ב-70 חברות המנהלות קופות תגמולים בהיקף של כ-30 מיליארד שקלים. רוב סכום זה, כ-20 מיליארד שקלים, מנוהל על ידי קופות תגמולים מפעליות או ארגוניות. הכוונה לקופות דוגמת קופות הפיצויים של עובדי עיריית תל אביב-יפו, אוניברסיטת תל אביב, מוסדות ציבור הקשורים להסתדרות, וכן בתי השקעות פרטיים שנכנסו לתחום הפנסיוני בעקבות רפורמת בכר.
קופות התגמולים מנוהלות על ידי דירקטורים, שמתווים את מדיניות ניהול והשקעת הכספים שלהן. המדיניות הזו מתורגמת לתוכניות מעשיות, שנאגדות לתוכניות השקעה, אשר מובאות בפני ועדת ההשקעות של הקופות, בראשות מנהל ההשקעות הראשי של הקופה. לדעת האוצר, התהליך הזה מותיר את מנהל ההשקעות עם אחריות כבדה ביותר על כתפיו. זאת, מבלי שמישהו מדריך ובודק את רמת הסיכונים שהוא נוטל על עצמו.
אסור לטעות: ועדת ההשקעות מקבלת הצעות מוגמרות, כפי שמנהל ההשקעות מביא בפניה, והיא רק צריכה לבחור בין החלופות. על מנת להדק את הפיקוח על התהליך הזה, שעוסק כידוע בכספים המהווים את העתיד של כולנו, החליט האוצר לחייב את קופות התגמולים למנות מנהל סיכונים בלתי תלוי, ברמת נושא מישרת אמון. תפקידו יהיה לפקח על מנהל ההשקעות הראשי בקופה, ולהאיר בפניו את הסיכונים בכל החלטה שלו.
התהליך הזה מחייב שילוב של מערכות, שתצטרכנה לדבר ביניהן. בפן הטכנולוגי, מנהל הסיכונים יעסוק בעיקר בתחום של איסוף וטיוב נתונים. זהו חור שחור שקיים בכל הארגונים, ויש לו השלכות לא רק על ניהול פיננסי, אלא על עצם יכולתו של הארגון לממש את יעדיו. הצפי הוא שבשנה הקרובה יצמח היקף ההשקעות של ארגונים בטיוב נתונים, והספקים בעלי פתרונות לתחום – נערכים בהתאם. התפקיד הנוסף של מנהל הסיכונים בקופות התגמולים, הוא להצליב את המידע אל מול מהות ההשקעות, לרכז מידע על ההשקעות ולהביא בפני מנהל ההשקעות את המידע המלא, השקוף. המטרה – שטיב ההחלטה שלו יהיה הטוב ביותר.
החברות המנהלות את קופות התגמולים אינן יודעות בוודאות כיצד הרגולציה החדשה תתבצע ותשפיע על הפעילות שלה. השילוב בין הטכנולוגיה, המידע, לבין ליבת העסקים של קופות התגמולים, הוא הביטוי הנאמן למהפכה שעובר ענף מערכות המידע, ובהיצמדות ההולכת וגדלה שלו לביזנס. החידוש הנוסף הוא התפתחות ענף חדש של מיקור-חוץ: מנהלי סיכונים שמופקדים על פיקוח כספי של קופות התגמולים. התפקיד אמנם נדרש ואף מחוייב על פי הרגולציה, אבל לאותן חברות אין הצדקה כלכלית להעסיק מנהל שכזה במשרה מלאה. גם כאן ה-IT מתגייס לטובת תהליך זה, וניצנים ראשונים ראינו ב-15 החוזים שחתמה קבוצת אמן, עם קופות תגמולים. במסגרת חוזים אלה, אמן תספק להן שירותי ניהול סיכונים במיקור-חוץ, עם כל האחריות השילוחית והתפעולית הנובעת מכך.
הנה כי כן, ה-IT יסייע איפה גם לשקיפות כלפינו – העמיתים של קופות התגמולים, וגם יאפשר לרגולטור לפקח טוב יותר על אלו שמחזיקים בידיהם את העתיד של רבים מאיתנו.
תגובות
(0)