לא הכל ורוד בהנפקת WeWork של הישראלי אדם נוימן
סופט בנק היפני, המזוהה עם We Work בשל השקעתו הגדולה בחברה, מסתייג מן התשקיף ומאיץ בנוימן לעכב את ההנפקה ולשפץ את המספרים ● תרמו לכך התוצאות הכספיות הגרועות של We Work לשנת 2018, לצד ביקורות קשות של שוק ההון
אדם נוימן, מנכ"ל ומייסד חברת חללי העבודה המשותפים WeWork, מתקשה לקדם את התוכניות הגרנדיוזיות להנפיק את החברה בשווי שוק של 47 מיליארד דולר ולגייס סכום של 3.5 מיליארד דולר – כ-7.5% מהחברה לפי שווי השוק של התשקיף שפרסמה החברה למשקיעים פוטנציאלים.
התשקיף שפורסם בשבוע הראשון של אפריל התקבל בצורה צוננת מאוד על ידי המשקיעים, אשר מערערים על מה שרבים מהם מכנים שווי שוק מנופח ומוגזם.
עכשיו מתברר, שגם בעל המניות העיקרי של החברה, הבנק היפני סופט בנק, מסכים עם המבקרים ומאיץ בנוימן לעכב את ההנפקה ולשפץ את המספרים.
לסופט בנק יש כוח ב-WeWork, שכן לא מכבר הוא השקיע בחברה שישה מיליארד דולר. נוימן בינתיים עומד בשלו, והחברה מתכוונת לערוך מחר Road Show כדי לנסות לשכנע משקיעים, אך ספק עם ה-Road Show אכן יניב את התוצאות המקוות.
על פי הערכות, נוימן ייאלץ להקטין בצורה דרמטית את שווי השוק של החברה לכ-17-20 מיליארד דולר ואולי פחות. משמעות הדבר, שגיוס של 3.5 מיליארד דולר יהיה שווה כ-20% משווי החברה.
אך בשוק ההון האמריקני מטילים ספק אם גם הפחתה בשווי השוק תביא משקיעים, שכן מבקרים לא חסרים, עם טיעונים כבדי משקל.
We Work מציגה את עצמה כחברת היי-טק בדומה לחברות כמו אובר וליפט – הפועלות בתחום הזמנת נסיעות באמצעות טלפונים סלולריים. אך בשוק טוענים, ש-WeWork היא לא חברה טכנולוגית, אלא חברה שמשכירה משרדים על בסיס מיקור-חוץ. לשוק ההון יש ניסיון מר בהנפקה של אובר וליפט, גם הן חברות שהציגו את עצמן כחברות טכנולוגיות כשהן לא כאלה.
זוהי ביקורת סמנטית, אך הביקורת העסקית קשה יותר. בשוק ההון טוענים, שהמודל העסקי לא יעבוד, ולחברה יש הפסדי ענק. בשנת 2018 היא הציגה הפסד של 1.9 מיליארד דולר על הכנסות של 1.8 מיליארד בלבד, כלומר על כל הכנסה של דולר יש לחברה הוצאות של שני דולר. על פי הערכות, התמונה בשנת 2019 קשה יותר.
המשקיעים סבורים שמספרים אלה מוכיחים, שהחברה מסבסדת את לקוחותיה, כלומר משכירה שטח במחיר נמוך יותר משווי השוק של ההשכרה. משמעות הדבר היא, כי בעתיד היא תיאלץ להעלות מחירים בצורה דרסטית.
יתר על כן, אם השוק יקבל את שווי השוק של החברה, משמעות הדבר היא כי חברות מסוג זה מצליחות, מה שיעודד גורמים אחרים ללכת בעקבותיה. תחרות יכולה להוביל להפסד לקוחות פוטנציאלי, שכן החוזים שלה הם קצרי טווח, כך שלכל לקוח קל לעבור לחברה מתחרה שתציע תנאים טובים יותר. כניסה של עוד חברות לענף יכולה גם להוביל לירידות מחירים, שמשמעותן הפסדים כבדים יותר.
גורל ההנפקה בתנאים הנוכחיים עומד בספק גדול. נוימן עקשן ומאמין בצדקתו, אך בעל הדעה הוא בעל המאה וסופט בנק לוחצת חזק, כי גם לה יש אינטרסים. היא מתכננת להתחיל לגייס יותר מ-100 מיליארד דולר עבור קרן ההשקעות שלה VISION 2. קרן VISION 1 גייסה 100 מיליארד דולר להשקעה בחברות היי-טק, והקרן השנייה מתוכננת לגייס סכומים גדולים יותר, כ-110-120 מיליארד דולר. בסופט בנק חוששים שכישלון הנפקת WeWork יפגע בסיכוייה לגייס כסף לקרן השנייה. ההשקעה שלהם ב-wework קיבלה חשיפה תקשורתית גדולה, ובמידה מסוימת סופט בנק מזוהה עם WeWork, ולכן הם ילחצו לבטל את ההנפקה או לעמיד תנאים כאלו שייתנו לה סיכוי להצליח.
תגובות
(0)