טלדור ומלם-תים ראש בראש: מי תמחשב את רשות הטבע והגנים בפרויקט שהיקפו עשרות מיליונים?
השתים הגיעו לשלב הסופי בהתמודדות על מיחשוב הרשות, בפרויקט-על שיכלול החלפה של תשתיות המיחשוב והתקשורת, איחוד מערכות IT מבוזרות, הקמת מערכת ERP ופורטל ● בראיון לאנשים ומחשבים אמר תמיר עדוי, מנהל אגף תיקשוב ומערכות מידע ברשות, כי "המערכת העתידית מהווה שינוי תפיסה של ממש במיחשוב הרשות. לצד שימוש בתוכנות מדף, תהיינה במערכת גם מערכות ייעודיות, תפורות למידות הרשות ועונות לצרכיה הייחודיים"
טלדור ומלם-תים הן שתי החברות שעלו לשלב הגמר בהתמודדות על מכרז המיחשוב של רשות הטבע והגנים. מדובר בפרויקט ענק, הכולל הקמה מחדש של כלל מערך התשתיות והתקשורת ברשות, לרבות הטמעת מערכת ERP והאחדת מערכות מידע. הפרויקט, שהיקפו נאמד בעשרות מיליוני שקלים, צפוי להתחיל ברבעון השלישי השנה, ולהימשך שלוש שנים, עם תחזוקה ושדרוגים לחמש שנים נוספות. המכרז פורסם באוגוסט 2009, וההחלטה על הזוכה בו צפויה להיוודע בשבועות הקרובים.
כיום כולל מערך המיחשוב ברשות הטבע והגנים מערכות תשתית AS/400 של יבמ (IBM) וכן תשתיות מבוססות מיקרוסופט (Microsoft). במסגרת הפרויקט יוחלפו כלל המערכות הללו. עוד תבוצע בפרויקט האחדה של מערכות מידע שונות, לכדי מערכת IT מרכזית אחת. במסגרת הפרויקט תוטמע גם מערכת ERP, שזהותה טרם נקבעה – של פריוריטי המקומית או סאפ (SAP) או אורקל (Oracle). במערכת צפויים להשתמש 200 אנשי המטה, המנהלה והמדענים של הרשות, וכן 300 עובדי שטח – פקחים, צפרים, תצפיתנים וכו'.
היבט נוסף אשר ימומש בפרויקט הוא השימוש ברכיבים ניידים לאנשי השטח. במהלך 2009 נערך ברשות פיילוט, במסגרתו צוידו פקחי הרשות באזור המרכז במחשבי כף יד, שבעזרתם הם העבירו מידע הנוגע לעבודת השטח שלהם. במערכת העתידית ישולב המידע ממחשבי כף היד של העובדים בשטח, בעזרת תקשורת נתונים סלולרית, למערכת שבמטה. המדובר במידע מתחומים שונים – פיקוח על תשתיות, נזקי חקלאות, עבירות על חוקי הגנת חיית הבר ועוד. הנתונים יכללו מיקום מדויק של התצפיות השונות ודיווחי אכיפה, ויאפשרו ניתוח מדויק ומהיר יותר על מצב הטבע בישראל.
היבט נוסף בפרויקט הוא הקמה ותפעול של מאגר הנתונים, המקיף ביותר בארץ בנושא שמירת טבע ומורשת – ממחקרים וספירת מינים, דרך תצפיות אקראיות, פעילות אכיפה ומיפוי, וכלה במאגר תמונות וחומרי הסברה וחינוך. מהרשות נמסר, כי "המערכת שתוקם, תשפר את איכותו של המידע המגיע מפקחי רשות הטבע והגנים ומעובדי השטח ואת זמינותו למדעני הרשות, לחוקרי האקדמיה ולציבור הרחב".
כך, בין השאר, יוקם ברשות פורטל ציבורי שיכלול, בנוסף למידע המדעי, מידע מקיף בנושא הפעילות לשמירת הטבע, הנוף והמורשת בישראל. עוד תשולב במערכת האב מערכת מידע גיאוגרפית, GIS. ברשות צופים, כי "הקמת המערכת תשפר את שיפור השירות במוקדים של הרשות ותביא לחשיפה מוגברת של הציבור הישראלי לשמורות הטבע והגנים הלאומיים".
בראיון לאנשים ומחשבים אמר תמיר עדוי, מנהל אגף תיקשוב ומערכות מידע ברשות, כי "המערכת העתידית מהווה שינוי תפיסה של ממש במיחשוב הרשות. זאת, בעיקר בשל המעבר מפעילות ידנית וממערכות מבוזרות – למערכת IT משולבת לאורכו ולרוחבו של הארגון. המערכת תיתן גיבוי לכל תהליכי הרשות ותתמוך בכל בעלי התפקידים בה". הוא ציין כי לצד שימוש בתוכנות מדף, תהיינה במערכת גם מערכות ייעודיות, תפורות למידות הרשות ועונות לצרכיה הייחודיים.
אלי אמיתי, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "שמירת הטבע בישראל עומדת בפני עידן חדש, שבו הכלים הטכנולוגיים הטובים ביותר יעמדו לרשות האנשים שעוסקים מידי יום ביומו בשמירה על הטבע והנוף". הוא הוסיף, כי "השיפור המשמעותי בשירותי האינטרנט של הרשות יביא לחיזוק הקשר עם הדור הצעיר ולזיקה מוגברת מצדם לערכי טבע ומורשת. המערכת תציב את רשות הטבע והגנים בקדמת הבמה העולמית".
תגובות
(0)