מארק צוקרברג הבטיח: מלחמה נגד הממשל האמריקני ואליזבת וורן
מנכ"ל ענקית המדיה החברתית נחשף בהקלטת אודיו שדלפה, בה הוא נשמע מתגונן ובין השאר טוען שהוא מוכן להתמודד משפטית מול ממשלת ארה"ב - בעניין היחס המחמיר לפרטיות המשתמשים ולענקית שלו - אם אליזבת וורן תיבחר לנשיאות
כאילו לא היו ל"צוקי" מספיק צרות, כעת הוא משמיע באוזני עובדיו דברים שככל הנראה, אבל לא בוודאות, לא כוונו להיחשף לעולם.
הקלטת אודיו של מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, דלפה לתקשורת. בקטע, שהוקלט בחודש יולי, נשמע האיש שמזוהה ביותר עם ענקית הרשתות החברתיות, המייסד צוקרברג, עונה על שאלות עובדים ובעיקר מגנה את המנהיגים האמריקנים שביקרו את נושא הפרטיות ויחסה של פייסבוק אליו.
הוא מתייחס בעיקר לסנאטורית האמריקנית אליזבת וורן – אחת מהדמוקרטים המובילים שרצים להתמודדות בבחירות לנשיאות 2020, שהכריזה במרץ שבכוונתה "לשבור את ענקיות הטכנולוגיה" – ואומר כי בשל כוונתה לסגור חברות כמו פייסבוק, אם היא תהפוך לנשיאת ארצות הברית, הוא יגיש נגד ממשלה תביעה וינצח.
קורא למלחמה משותפת של ענקיות עמק הסיליקון ברגולציה
צוקרברג נשמע אומר: "יש לך מישהו כמו אליזבת וורן שחושבת שהתשובה הנכונה היא לפרק את החברות … אם היא תיבחר לנשיאות, אז אני מהמר שיהיה לנו אתגר משפטי, ומתערב שננצח באתגר המשפטי. והאם זה עדיין מבאס בעבורנו? כן. אני מתכוון, אני לא רוצה להגיש תביעה גדולה נגד הממשלה שלנו… אבל תראו, בסוף היום, אם מישהו ינסה לאיים על משהו קיומי, אתה מתייצב על המזרן (ברחבת האיגרוף – ג"פ) ונלחם".
מאחורי פרסום פרטי ההקלטה, של דברים שנאמרו במשך כשעתיים, עומד אתר החדשות האנגלי The Verge, ואחד הדברים הבולטים שצוקרברג למעשה מדבר עליהם בו הוא נושא הפרטיות. המנכ"ל נשמע מתגונן ואומר לעובדים כי הוא לא יכול להגיע לכל מדינה ולהסביר את התנהלות החברה שלו לכל הממשלות בנפרד.
יצוין כי ביוני השנה נשמע הנשיא האמריקני הנוכחי, דונלד טראמפ, שנגדו מתנהל כיום הליך הדחה, טוען דווקא כי ענקיות הטכנולוגיה האמריקניות "משתפות פעולה" נגדו עם המפלגה הדמוקרטית.
על פי הדיווח של The Verge, במהלך המפגש נשאל צוקרברג שאלות בנושאים רבים, וענה עליהן. באודיו נשמע למשל המייסד של הענקית ממאנלו פארק אומר מפורשות שחברות כמו גוגל, אמזון ופייסבוק צריכות להתאגד ולהתאחד ולהרים את קולן נגד עצם הכוונה "לפרק" אותן, כך שאיש לא ינסה להציע בכלל לסגור את החברות הללו.
"זה ממש 'דפוק' אם לא נתקן מנגנון מקולקל"
בתגובה לחשיפת ההקלטה, פרסם צוקרברג פוסט בפייסבוק שבו כתב כי הוא משוחח עם עובדיו מדי שבוע, ציין כי ההקלטה המסוימת היא בת מספר חודשים, ושמדובר בשיחה פנימית שהפכה כעת לציבורית. בפוסט ממריץ המנכ"ל את עוקביו לגשת ל-The Verge ולקרוא את הפרטים של דבריו.
בפוסט נכתב: "כל שבוע אני עושה (סשן – ג"פ) Q&A בפייסבוק, שם העובדים שואלים אותי כל דבר ואני משתף בפתיחות את מה שאני חושב על כל מיני פרויקטים ונושאים. התמליל מאחד ה-Q&A שלי לפני כמה חודשים בדיוק פורסם אונליין – ואף שהוא נועד להיות פנימי ולא ציבורי, עכשיו כשהוא שם בחוץ, אתם יכולים לבדוק אותו אם אתם מעוניינים לראות גרסה לא מסוננת של מה שאני חושב ומספר לעובדים על שלל נושאים, כמו אחריות חברתית, פירוק חברות ההיי-טק, ליברה, ממשקי מחשוב עצביים ועשיית הדבר הנכון לטווח הארוך".
אליזבת וורן הגיבה גם היא על הפרסומים. לדבריה, "זה ממש 'דפוק' אם לא נתקן מנגנון מקולקל". וורן אמרה כי חברות כמו פייסבוק מעורבות בפעילות בלתי חוקית, ומי שמפר את הזכות לפרטיות של הצרכנים ומנסה להחליש את הדמוקרטיה, כמו חברות אלו – יש לנקוט נגדו בפעולה.
כידוע פייסבוק אכן סיימה לא מזמן פשרה בעניין פרשיית קיימברידג' אנליטיקה והתרשלותה בשמירה על פרטיות המשתמשים, ושילמה ועדת הסחר הפדרלית האמריקנית, ה-FTC, קנס עתק בגובה 5 מיליארד דולרים עקב כך. בנוסף היא, כמו גם ענקיות היי-טק אחרות מעמק הסיליקון, נמצאת תחת בדיקות הגבלים עסקיים שונות שנובעות מהחשש מכוחן הגואה.
הרגולציה סביב ליברה – יותר דרמה ממה שקורה בפועל
באודיו שדלף עוסק צוקרברג, כאמור, בנושאים רבים אחרים. הוא למשל הביע את מחשבותיו על פרויקט הקריפטו הגרנדיוזי של ענקית המדיה החברתית, ליברה. בהקלטה חזר צוקרברג על הייעוד של ליברה וכוונת פייסבוק לנסות "להעמיד סוג חדש של כסף דיגיטלי, שיכול לעבוד באופן גלובלי, ושיהיה יציב".
בדבריו הוסיף ואמר כי ליברה היא סוג חדש של מערכת, שתיושם על ידי חברות גדולות, ולא רק בפייסבוק. צוקרברג הצהיר כי "עד להשקתנו, אנו צופים שיהיו לנו 100 חברות ויותר".
בהקלטה צוקרברג גם מכיר בכך ש"התחום הפיננסי הוא מרחב מוסדר מאוד" וכי צוות פייסבוק צריך שתהיה לו יותר "גישה ייעוצית" בעת השקת הפרויקט ש"ייגע בהיבטים חשובים מאוד מבחינה חברתית של החברה".
"יש המון נושאים חשובים שצריך לטפל בהם כמו מניעת הלבנת הון או מניעת מימון של טרוריסטים ואנשים שהממשלות השונות אומרות שאתה לא יכול לעשות איתם עסקים. יש הרבה דרישות לדעת מי הם הלקוחות שלך. אנחנו כבר מתמקדים בזהות אמיתית, בפרט בפייסבוק, כך שיש עוד דברים שאנחנו צריכים לעשות כדי שיהיה מוצר מסוג זה", אמר צוקרברג בהקלטה.
צוקרברג גם התבטא בנושא הבדיקה הציבורית שעובר פרויקט ליברה בחודשים האחרונים, מאז ההכרזה עליו, והצהיר כי הדיונים בציבור על המטבע הווירטואלי העתידי "נוטים להיות מעט יותר דרמטיים", מאשר אלו הפרטיים. הוא הוסיף כי לעיתים קרובות מפגש פרטי עם רגולטורים שונים ברחבי העולם הוא בעצם "יותר מהותי ופחות דרמטי".
תגובות
(0)