ארה"ב מפתחת כלי סייבר נגד האליטות ברוסיה – למניעת התערבות בבחירות
גופי הסייבר האמריקניים מכוונים את הנשק שלהם נגד האליטות הכלכליות והפוליטיות, בתקווה שאלה ילחצו על פוטין להפסיק את ההתערבות – אם זו אמנם תהיה
למדו לקח: אנשי סייבר מהצבא האמריקני מפתחים טקטיקות לוחמת מידע שתופעלנה נגד האליטות הרוסיות – אם מדינתם תתערב בבחירות לנשיאות ארצות הברית, שיתקיימו בשנה הבאה.
כמה פקידי ממשל אישרו לוושינגטון פוסט, באופן אנונימי, את הדיווח, שפורסם אתמול (ד'). לדבריהם, ארצות הברית מתכננת דרכים להשיג את הנתונים האישיים של פוליטיקאים ואוליגרכים רוסים, אם ההתערבות הרוסית בחירות בארצות הברית לא תיפסק.
המקורות לא חשפו איזה סוג "מידע רגיש" הם מקווים לאסוף על בכירים רוסים כאלה, אולם לדבריהם, הדבר עשוי להוות מנוף לחץ על רוסיה, שתפסיק את ההתערבות בענייני ארצות הברית.
בובי צ'סני, פרופסור למשפטים באוניברסיטת טקסס שבאוסטין, אמר לוושינגטון פוסט כי "זה שולח איתותים אמינים למקבלי החלטות מרכזיים, לפיהם אותם בכירים ברוסיה הם פגיעים, אם הם ינקטו בפעולות נפרדות מסוימות". הוא תיאר את הטקטיקה הזו כ-"לא שונה מסנקציות כלכליות שנעשות תוך מיקוד אינדיבידואלי".
הערכות: בני האליטות ירגישו פגיעים – וילחצו על הקרמלין
השגת נתונים אישיים על בני האליטות הרוסיות עשויה, כך העריכו בממשל האמריקני, להביא לכך שאותם אנשים, בעלי השפעה, יחושו פגיעים ויפעילו לחץ על ממשלתם להפסיק להתערב בענייני ארצות הברית. המקורות אמרו לוושינגטון פוסט כי ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, לא יהיה אחת הדמויות שמערך הסייבר בצבא ארצות הברית יתמקד בהן, מכיוון שהמהלך יהיה "פרובוקטיבי מדי".
ראשי קהילת המודיעין האמריקנית כבר ציינו בעבר כי המטרה העיקרית של רוסיה היא "לזרוע חוסר הסכמה בין אזרחי ארצות הברית".
היסטוריה של מתקפות
האמריקנים חוו בקיץ 2016, חודשים אחדים לפני הבחירות האחרונות לנשיאות, שתי מתקפות סייבר גדולות על מחשבים ואתרים של המפלגה הדמוקרטית. מיד עם היוודע דבר המתקפות, הן יוחסו לרוסיה, אולם זו דחתה את ההאשמות וכינתה אותן "ציד מכשפות".
בינואר 2017 קבעה קהיליית המודיעין האמריקנית, בדו"ח רשמי שהותר לפרסום, כי פוטין הורה על ביצוע מתקפות סייבר שנועדו להטות את תוצאות הבחירות לטובת דונלד טראמפ, שבסופו של דבר אמנם נבחר לנשיאות. על פי הדו"ח, "מדובר בקמפיין חסר תקדים (בעוצמתו – י"ה)". לפי סוכנויות הביון האמריקניות, המבצע שעליו הורה פוטין כלל מתקפות סייבר רחבות ופעולות פריצה שכוונו נגד גופים במפלגה הדמוקרטית וכן נגד יחידים, לרבות ג'ון פודסטה, ראש מטה הבחירות של הילרי קלינטון. זאת, לצד פרסום מידע באתר ההדלפות ויקיליקס ובאתרים נוספים. הדו"ח המודיעיני שילב בין הערכות של ה-CIA, ה-FBI וה-NSA. על פי הדו"ח, "מדובר בהסלמה משמעותית במסגרת ניסיונותיה של רוסיה – ניסיונות רבי שנים – לערער את הסדר הליברל-דמוקרטי שאותו מובילה ארצות הברית".
כמה ימים לפני סוף נשיאותו, ברק אובמה, שישב לפני טראמפ בבית הלבן, נקם את נקמתו: בכיר בשירותי הביטחון של רוסיה אמר אז שהיקף מתקפות הסייבר עליה גדל. לדברי הבכיר – ניקולאי פטרושב, מזכיר מועצת הביטחון של רוסיה, "באחרונה הבחנו בעלייה משמעותית בניסיונות לפגוע לרעה במערכות מידע שלנו. אלה בוצעו על ידי כוחות חיצוניים". פטרושב שימש בעברו כראש ה-FSB – גוף הביון שהחליף את הקג"ב, והוא חבר קרוב של פוטין.
תגובות
(0)