דרישה מהממשלה: להחריג את ההיי-טק מההנחיות בעקבות משבר הקורונה
ד"ר צבי מרום, יו"ר איגוד ההיי-טק, מדבר בראיון לפודקאסט אנשים ומחשבים על המצב הקשה בענף בעקבות משבר הקורונה ועל חלקה של הממשלה, אבל גם מביע אופטימיות
איגוד ההיי טק בהתאחדות התעשיינים פנה הבוקר (ד') לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בבקשה להחריג את עובדי ענף ההיי-טק מההנחיות שהממשלה פרסמה בכל מה שקשור להמשך העבודה במשק בתקופת משבר הקורונה ולמספר העובדים, כדי לאפשר את המשך העבודה הסדירה של החברות.
"ההיגיון מאחורי בקשה זו הוא שמרבית עובדי ההיי-טק הם צעירים ולא נמצאים בקבוצות הסיכון בכל הנוגע למחלת הקורונה. בהנחה שהם יקפידו על כל הכללים וההנחיות של משרד הבריאות, אין סיבה שהם לא ימשיכו לעבוד כרגיל, תוך שמירה על בריאותם ובריאות הסביבה", כך אמר ד"ר צבי מרום, יו"ר האיגוד, בראיון שנערך עמו אתמול לפודקאסט אנשים ומחשבים.
מרום אמר בראיון כי ההצעה הועלתה במסגרת דיונים של צוותים מקצועיים מתחומי האקדמיה והתעשייה, שעוזרים לממשלה בהתמודדות עם הקורונה. במכתב צוין כי ההחלטה האם להחריג את ההיי-טק מהמגבלות שהוטלו על כלל המשק השתנתה שלוש פעמים במשך מספר שעות.
יו"ר איגוד ההיי-טק פירט את היקף הפגיעה המידית של משבר הקורונה בענף: "הסטארט-אפים נפגעים בעיקר משתי סיבות: עצירת התקציבים של הממשלה באמצעות רשות החדשנות, וסגירת הגבולות והקיפאון בכל שווקי העולם. הסוג השני הן החברות היצרניות, המפעלים, ושם הפגיעה היא בעיקר בגלל עיכובים בשרשרת האספקה וסגירת שווקים בחו"ל. עקב המצב, שליש מהחברות כבר מתחילות לשחרר עובדים לחל"ת או לחופשה, או אפילו לפטר".
מרום הדגיש כי בניגוד לפרסומים שונים, הפגיעה בענף היא רוחבית וכוללת גם חברות שמספקות שירותי תוכנה. "מי שאומר שאפשר להמשיך לפתח רק מהבית כנראה לא היה מנהל חברת תוכנה מימיו. זוהי אגדה אורבנית", ציין.
לדבריו, איגוד ההיי-טק פועל מול משרדי הממשלה, כדי להגביר את שיתוף הפעולה שלהם עם המגזר העסקי בכלל ועם ענף ההיי-טק בפרט. "בממשלה יש אנשים שיש להם אחריות וסמכויות, וזה הזמן לשלב ידיים ולסייע האחד לשני", אמר.
עם זאת, בשורה התחתונה, מרום אופטימי באשר ליכולת של ההיי-טק, ושל כלל המשק, לצלוח את המשבר. "אם נתנהל בצורה טובה, כמו שעשו בטייוואן, יש לנו סיכוי טוב. בנוסף, צריך להוריד את רמת ההיסטריה, בעיקר באמצעי התקשורת. היו כבר מגפות חזקות לא פחות והעולם שרד".
"להגן על הקטר של המשק מפני אסון כבד"
יחד עם מרום, על המכתב שנשלח לראש הממשלה חתומים עופר גרינברגר, מנכ"ל אפלייד מטיריאלס; רפי חדד, מנהל הפיתוח העסקי של פלקס ישראל; דרור בין, מנכ"ל רד תקשורת מחשבים; ערן מאייר, סמנכ"ל הכספים של פיליפס; מוטי גלבמן, מנכ"ל אופיר אופטרוניקה; חיים מר, יו"ר קבוצת מר; אסף שמש, מנכ"ל סנמינה; ארז בוגנים, סמנכ"ל השיווק ומשנה למנכ"ל סינאל; דב רפסון, מנכ"ל אורם/ראם; רן גלזר, מנכ"ל תבור אלקטרוניקס; טל קאופמן, מנכ"ל סימטל ציפויים; שמיר שטיין, מנכ"ל פיברולן; עמירם שור, מנכ"ל א.ט.מ אופקים; מולהם ג'באלי, סמנכ"ל הכספים של אלפא אומגא הנדסה; שי לוי, מנכ"ל איי.וי.אקס; ויצחק ניסן, יו"ר ניסטק.
הם כתבו לנתניהו כי "אנחנו, ראשי תעשיית ההיי-טק הישראלית, בשם כלל הענף, פונים אליך בבקשה להגן על התעשייה שהיא הקטר המוביל של הכלכלה הישראלית מפני אסון כבד".
החתומים על המכתב ציינו כי "אנחנו מודעים למצב המורכב ולחובה להשתמש בדרכים המיטביות על מנת לעצור את המגפה. אנחנו שייכים לחלק באוכלוסייה שנענה בקפידה עד כה להוראות הממשלה ואף החמיר עם עצמו, להשגת תוצאות מיטביות".
"מאידך", הוסיפו, "קטר ההיי-טק הישראלי מוביל את הכלכלה הישראלית, מזרים למדינה משאבים רבים והביא למדינת ישראל את שמה ותהילתה כאומת סטארט-אפ".
"החלטה ששונתה שלוש פעמים במשך מספר שעות"
הבכירים יצאו נגד החלטת הממשלה שלא להגדיר את ההיי-טק כענף חיוני למשק. "ההחלטה, שהשתנתה שלוש פעמים במשך מספר שעות, על אי הכללת חברות הטכנולוגיה במסגרת החברות החיוניות למשק והגבלתן ל-% 30 מהעובדים בשטח המפעל, משמעותה היא ריסוק ההיי-טק הישראלי ובכייה לדורות", כתבו. "ההחלטות שהתקבלו עומדות בניגוד מוחלט למה שהוחלט אף במדינות שנפגעו קשה לאין ערוך".
בהמשך צוין כי ראשי התעשייה קיבלו מגורמי הממשלה תשובות כגון "ההיי-טקיסטים כבר יסתדרו מבית". "התשובות האלה מעידות על חוסר רצינות ועל ליקוי מאורות בתהליך ההחלטה", לפי כותבי המכתב.
הם מזהירים כי בעקבות החלטות הממשלה, "מאמץ של עשרות שנים ייעלם, לקוחות לא ימתינו עד סוף המשבר ואין ספק שימצאו ספקים אחרים, בייחוד בעת שכולם נזקקים למוצרים".
החתומים על המכתב מבקשים מנתניהו להורות שבעוד שחברות ההיי-טק שמספר העובדים שלהן גדול מ-100 יוכלו להעסיק עד 30% מהם במשרדים ובמפעלים, כמו שאר המשק, אלה שמספר העובדים הכללי שלהן קטן יותר – יוחרגו מההוראה. כך, על פי הבקשה, חברות שמעסיקות בין 50 ל-100 עובדים יוכלו להעסיק עד מהם והקטנות יותר – עד 75% מהם. זאת, לצורך המשך פיתוח וייצור. עוד הם דורשים כי למנכ"לי החברות יהיה אישור לנייד % 10 עובדים קריטיים.
לאור כל זאת, באיגוד ההיי-טק מבקשים "להיענות מידית לבקשתנו, ולהחזיר ולהכליל את חברות הטכנולוגיה העילית בהחרגה, בדיוק כפי שעשתה הממשלה בהחלטותיה לפני ששונו באישון לילה, וללא שיתופנו ללא שנראה שהיה איזשהו שינוי במצב. אנחנו מבקשים להשאיר החלטה זאת על כנה לכל תקופת ההשבתה במשק".
צודקים, על אף שנקודת התורפה של צעירים היא ילדיהם שנשארים בהית. מצד שני, לפחות מפרנס אחד חייב להביא משכורת. התמוטטות הכלכלה גרועה מכל תרחיש קיצון של תמותת חולים בגלל קורונה.