פייסבוק הקימה "בית דין" לתכנים – בהשתתפות אמי פלמור הישראלית
החברה מינתה מועצה מפקחת, שתהיה המחליטה העליונה אילו תכנים מותרים לפרסום בפייסבוק ובאינסטגרם ואילו לא ● פלמור, עד לא מזמן מנכ"לית משרד המשפטים, היא אחת מ-20 החברים בה
פייסבוק ממשיכה להפיק לקחים, או לפחות להראות שהיא עושה זאת, משלל הטענות לפייק ניוז, לצנזורה ולמתן במה לתומכי טרור שהופנו כלפיה בעבר, ומקימה מועצה מפקחת, שתשמש כמעין בית דין ותהיה המחליטה הסופית אם תכנים מסוימים יפורסמו בה ובאינסטגרם. המועצה מונה 20 חברים, בהם ישראלית אחת – אמי פלמור, לשעבר מנכ"לית משרד המשפטים.
במסגרת תפקידיה, המועצה, שממומנת על ידי קרן עצמאית, תחליט אילו תכנים ראויים לפרסום ו-"תתעדף מקרים שעשויים להשפיע על משתמשים רבים, והם בעלי חשיבות קריטית לשיח הציבורי או מעלים שאלות לגבי המדיניות של פייסבוק", נמסר מהחברה. כל זאת, צוין, תוך "שמירה על זכויות האדם וחופש הביטוי". פייסבוק תחויב ליישם את החלטות המועצה, כל עוד הן לא מפרות את החוק, והיא לא תוכל "לפטר" אותם ולהוציאם מהמועצה על סמך החלטותיהם.
במועצה: ראשת ממשלה וכלת פרס נובל
לצד פלמור, בין חברי המועצה נכללים ראשי מדינות לשעבר, שלושה שופטים לשעבר, שישה עיתונאים בעבר או בהווה, שניים שהיו חברים בוועדות לזכויות אדם, פעילי החברה האזרחית, אנשי אקדמיה ואנשי השירות הציבורי. ביניהן נמצאות הלה ת'ורנינג-שמידט, שהייתה ראשת הממשלה האישה הראשונה של דנמרק, וזוכת הנובל תוואקול קרמן מתימן.
פלמור כיהנה כמנכ"לית משרד המשפטים במשך יותר מחמש שנים, עד שהועזבה על ידי השר הנוכחי, אמיר אוחנה, עם כניסתו לתפקיד בספטמבר האחרון. לפני כן היא שימשה בשלל תפקידים, בהם מנהלת מחלקת החנינות במשרד המשפטים, יו"רית ועדת האתיקה הרפואית בשירות בתי הסוהר ושופטת בבית הדין המשמעתי של שב"ס. עם ההודעה על מינויה כחברה במועצת המפקחת של פייסבוק היא אמרה כי "כמי שהייתה משרתת ציבור במשך 24 שנים, הקדשתי את עצמי לקידום נגישות לצדק ולהעמדת האזרח הקטן במרכז. הצטרפתי למועצה כי אני רואה בכך אתגר אדיר והזדמנות ליישם את העקרונות המקצועיים שהנחו אותי לאורך השנים. יש לי מוניטין כמי שמוכנה להתמודד עם סוגיות נפיצות, וכעת אני מחויבת לפעול כדי שפייסבוק תקבל אחריות על סוגיות התוכן, תוך שיפור השקיפות וההוגנות של פעולותיה בתחום זה".
טענות על צנזורה, פייק ניוז והשארת תכני הסתה
פייסבוק החלה בהקמת המועצה לפחות לפני שנה וחצי. מארק צוקרברג, מנכ"ל החברה, אמר בנובמבר 2018 כי "המטרה של הגוף הזה תהיה למלא אחר העקרון לאפשר לאנשים להשמיע את קולם ולצד זאת, להבטיח את שלומם".
הרשת החברתית הגדולה בעולם מואשמת לעתים קרובות בהפצת פייק ניוז בכלל, ובפרט בנוגע לאירועים גדולים כמו הבחירות בארצות הברית ב-2016, ובצנזורה. נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, האשים אותה בעבר בצנזורה של תכנים בעלי גוון ימני. החברה אף נתבעה בארצות הברית על ידי ישראלים קרובי משפחה של הרוגים בפיגועים, שטענו שיש לה אחריות לפרסום תכנים המעודדים טרור בפלטפורמה שלה. בית המשפט הפדרלי לערעורים בניו-יורק דחה את התביעה לפני חודשים אחדים וקבע כי "פייסבוק אינה עורכת, או מציעה עריכה, עבור התוכן שמשתמשיה – כולל החמאס – מפרסמים. החברה רק דורשת מהמשתמשים לספק מידע בסיסי, ולכן, ככזו, היא פועלת כמתווך ניטרלי".
נראה כי הקמת המועצה החדשה לא תרגיע לחלוטין את המבקרים ולא תשכך את הטענות כלפי פייסבוק, ובחברה אף אומרים כי היא "לא תוכל להתייחס לכל מקרה שהיינו רוצים שהיא תתייחס אליו".
איך מעבירים להם מידע דרסטי על מחדלי פייסבוק?
צעד קטן לאדם צעד גדול לאנושות!!! מינויה של אמי פלמור, הינו מינוי ערכי מדוייק וחשוב, בהיותה בעלת ניסיון במגוון הפרספקטיבות שהמועצה עתידה לדון בהן. יחד עם זאת, המשימה שהוטלה על המועצה וההגדרה האמורפית של תפקידה, מציבים מכשולים לא קלים בדרכה, ולכן נצטרך להמתין ולבחון את יעילותה, נוכח האיזון המורכב שיידרש בין חופש הביטוי ליתר האינטרסים המתחרים על הבכורה.