IT בשחקים – על טכנולוגיות המידע בחיל האוויר
אל"מ דרור זליכה, מפקד אופק 324, היחידה הטכנולוגית-מבצעית של חיל האוויר, מאיר זרקור על פעילות היחידה ואומר: "ה-IT הוא מכפיל כוח משמעותי לחיל"
"עולם האיסוף והטיפול בנתונים מתפתח בלא הרף. אנחנו צוברים נתונים מסוגים שונים – והרבה. זהו האוצר האמיתי של מידע מבצעי מודיעיני. הקמנו יחידה עם מדעני מידע וחוקרים, בעיקר בוגרי תלפיות, שמבצעים מחקרי דטה מתקדמים, עם בינה מלאכותית ולימוד מכונה", כך אמר אל"מ דרור זליכה, מפקד יחידת אופק שבחיל האוויר, בראיון לאנשים ומחשבים.
אופק 324 היא היחידה הטכנולוגית-מבצעית של חיל האוויר. היא מונה מאות רבות של אנשים, שעוסקים בהנדסה, פיתוח ותחזוקה של מערכות תוכנה, ובהן מערכות המותקנות במטוסים וכאלה שמשמשות את מערך הבקרה האווירית והמודיעין, מערכות לתכנון ושליטה, כטמ"מ (ר"ת כלי טיס מאויש מרחוק), מערכות לניהול ידע, תשתיות IT, הגנת סייבר ועוד. 70% מהם אנשי פיתוח ותוכנה, והשאר – אנשי רישות, תקשורת והגנת סייבר. אופק הוקמה בסוף 2005 כאיחוד של יחידת ממד"ס (מערכות מבצעיות הנדסיות) ויחידה 180, שפיתחה מערכות תומכות לחימה. אל"מ זליכה, בן 48, החל את דרכו כתוכניתן בממר"ם, ובימים אלה הוא מסיים 3.5 שנות פיקוד על היחידה ועוזב את הצבא לאחר 30 שנות שירות.
הוא אמר כי "חיל האוויר מטיס מטוסים ובתוכו, אנחנו מפתחים מערכות מוטסות. הפיתוחים שלנו ב-F-15 וב-F-16 מעניקים לטייסים ולחיל יתרון אסטרטגי גדול, זה משהו ייחודי בעולם". לדברי זליכה, "לפני שנים פיתחנו את מערכת גלקסיה, והיא הייתה נקודת מפנה, כשהחלטנו לעבור לתשתיות לינוקס. זו החלטה נכונה, שאני שותף לה".
מערכות התרעה להגנת העורף
"אחת המשימות שלנו היא הגנה מפני איום בליסטי", הוסיף. "אנחנו מפתחים מערכות התרעה מודיעיניות לטובת הגנת העורף. בנוסף, סייענו לפיקוד העורף לדייק את ההתרעות הניתנות לאזרחים, בשל שימוש נרחב באלגוריתמים. אנחנו מקבלים מידע, מתיכים אותו וכך יודעים לגלות איומים. עוד אנחנו עוסקים בפיתוח מערכות לעולם תמונה אווירית – איזה מטוס נמצא היכן, שלנו ושל האויב. מדובר במערכות מדויקות, עם רמת זמינות של 99.9998 – השבתה של כחמש דקות בשנה. מנגנוני השרידות הם קריטיים".
"בשל נפח התעבורה הגדול שאנחנו מטפלים בו", אמר מפקד אופק, "בנינו תשתיות משולבות באופן עמוק (HCI). הן מסייעות לנו לבצע חישובים רבים, לטובת דיוק, למשל כדי לא לפגוע בבלתי מעורבים. פיתחנו מערכות מבוססות אלגוריתמים לצמצום נזק אגבי, לתכנון חימוש מדויק ומותאם לכל מטרה. הן מאפשרות לעשות זאת מהר ויותר מדויק. מערכת אחרת מנתחת את המשימה תוך טיפול במרכיבים שלה: מזג האוויר, איפה יש והיכן אין עננים ורוח, המרחק ליעד, גובה הטיסה ועוד. אלה מביאים לדיוק מבצעי לצד, למשל, חיסכון בצריכת הדלק. אנחנו מטפלים בהרבה נתונים שההיתוך שלהם הוא המתכון המנצח, כי הוא מאפשר לקבוע יותר מטרות, שתהיינה הנכונות, ולעשות זאת יותר מהר".
"בעולם הגנת הסייבר, יש לנו יכולות משלנו", ציין אל"מ זליכה. "הן נבנות יחד עם חטיבת הגנת הסייבר באגף התקשוב. מגני הסייבר עוסקים בהגנה וניטור הרשתות שלנו, ובונים חוסן לסייבר. סייבר הוא מערכה לכל דבר ועניין".
הטרנספורמציה הדיגיטלית ביחידה
הוא הוסיף ש-"אנחנו בעיצומה של טרנספורמציה דיגיטלית, כדי להביא לארגון, ככל ארגון, עוד יכולות. זה נלווה לגריטת מערכות IT בנות שלושה עשורים. מערכות שלא נגרטות עוברות שדרוגים תמידיים. לא נשאיר אף מערכת מאחור. תפיסת הפיתוח שלנו גורסת שבכל פרויקט נקדם ונטמיע בין 5% ל-20% טכנולוגיות מתקדמות".
תחום נוסף שעלה בראיון הוא המשאב האנושי. "אנחנו מתמודדים על כוח אדם איכותי, והמסר שלנו הוא שאנחנו מגנים על הבית. המשמעות של השירות חשובה למתגייסים, הם רוצים לתרום", סיפר מפקד אופק. "לאתגר התקציבי המתלווה לכך אנחנו עונים עם תוכניות שירות. בסוף, בתחרות על להשאיר את הטובים, יש לנו הצלחות מדהימות. כשהם פותחים את מהדורת החדשות בערב ויודעים מה הייתה תרומתם, נאמר לתקיפה, הם יודעים שמה שקרה – קרה בזכותם".
לסיכום אמר אל"מ זליכה כי "המטרה שלנו היא להכניס אלגוריתמים חכמים ומתקדמים לכל מערכות ה-IT הקיימות. כך אנחנו הופכים אותן ליותר יעילות ואפקטיביות, ומצליחים לעשות את אותו הדבר, או יותר, עם פחות אנשים. ה-IT הוא מכפיל כוח משמעותי לחיל האוויר. אנחנו עסוקים רבות בלאתגר את הקיים, זה חלק מהתרבות הארגונית ביחידה הדוגלת במצוינות. הכי אני גאה באנשים שבה, הם לא נחים לרגע".
אטי רוצה לאחל לדרור זליכה בהצלחה . אני מכירה אותו עם סיום הקורס בממר״מ , בחור מצליח ומיוחד ,יחד עם זאת אני רוצה לתקן את פירוש המילה ממד״ס - ״ מרכז מיכון מדעי והנדסי ״ הייתי המזכירה של מפקד ממד״ס וידעתי במדוייק את פירוש המילה ממד״ס , אני חושבת שאיחוד שתי היחידות לא רעיון מוצלח , הייתה תחרות בין שתי היחידות , תחרות חיובית שהניבה הרבה רעיונות ופרוייקטים מעניינים , יחד עם זאת מאחלת לכל אנשי היחידה בהצלחה רבה , לאה סיון סויסה .
הדרך לשחקים כשהרגליים על הקרקע וחזון המעוף מעבר לגבהי הרקיע . בין שיחות היום יום ומוחנו משייט להמציא הגלגל מחדש זו התובנה בה נשריש במוחי ילדנו למצוא ולהמציא את הבלתי אפשר כשצעד אחר צעד נמריא בכל שחק ואדיר.
למה הצבא מבזבז את כספי המדינה על כתבות יחצ? האם האל״מ סולל את משרתו הבאה באזרחות?
כל הכבוד לצה"ל! חבל שלא עשיתי קריירה צבאית...
כל הכבוד ויותר מכך מאחל לך כל הטוב שבעולם
יאא