בג"צ דן הבוקר בחוק "האח הגדול"
הדיון מתקיים בעתירותיהם של האגודה לזכויות האזרח, לשכת עורכי הדין וגופים נוספים, בהרכב מורחב של שבעה שופטים ● עו"ד דן חי מלשכת עורכי הדין: יש להגביל את החוק במקרים דחופים, ולא להחיל אותו על עורכי דין ובעלי חיסיון נוספים
בג"צ דן הבוקר (א') בחוק התקשורת, המכונה חוק "האח הגדול", שמאפשר למשטרה להקים מאגר מידע ובו נתונים על מספרי הטלפון, כולל אלה הניידים, של כלל אזרחי המדינה. המאגר יהיה חשוף לרשויות המדינה השונות, בהן המשטרה, המשטרה הצבאית (כולל מצ"ח), המחלקה לחקירות שוטרים, רשות המסים והרשות לניירות ערך. העתירות תידונה בהרכב מורחב, של שבעה שופטים.
העתירות נגד החוק, שאושר בכנסת בדצמבר 2007 ונכנס לתוקפו ביוני האחרון, הוגשו על ידי האגודה לזכויות האזרח, לשכת עורכי הדין, מועצת העיתונות, חברות הסלולר וספקיות האינטרנט. עו"ד דן חי, יושב ראש הוועדה להגנת הפרטיות בלשכת עורכי הדין, טען, כי חובה להגביל את החוק במקרים הדחופים ולא להחילו על עורכי דין ובעלי החיסיון האחרים, מחשש לפגיעה בחיסיון בינם ובין לקוחותיהם.
הוא אמר לאנשים ומחשבים, כי "הפנייה לבג"צ היא חלק ממאבק ציבורי ארוך כנגד חוק הפוגע בצורה בלתי מידתית בזכויות האזרח. בנוסף, החוק חסר מנגנוני פיקוח ראויים ומאפשר לגורמי האכיפה שימוש בלתי מבוקר בנתוניהם הפרטיים של אזרחי ישראל, גם על עבירות המסווגות כ'עוון'". לדברי עו"ד חי, "דבר זה מוביל למצב שבו כל עבירה, ולו הקלה שבקלות, מאפשרת למשטרה לחדור לפרטיותו של מי שבאמצעותו תוכל, לכאורה, לקדם חקירה פלילית".
ח"כ המיועד ניצן הורוביץ אמר לאנשים ומחשבים לקראת הדיון בעתירה, כי החוק אינו מידתי, וכי הוא מתכוון לפעול נגדו בכנסת. הוא העלה חמש נקודות בעייתיות הקיימות, לדבריו, בחוק, בהן העובדה שהמשטרה תוכל לקבל מידע על האזרחים גם כאשר לא מדובר בחקירות הנוגעות לביטחון המדינה; פגיעתו של החוק בחיסיון, כולל של רופאים, עורכי דין, עיתונאים, כוהני דת ופסיכולוגים; הקלות "הבלתי נסבלת", לדבריו, שבה החוק מאשר האזנות וציתותים; האפשרות הניתנת למשטרה לחדור לפרטיהם של האזרחים דרך האינטרנט והטלפון הסלולרי; והפוטנציאל הקיים בחוק לדליפות ולפגיעה קשה בפרטיות של האזרחים.
תגובות
(0)