שנת הלימודים בפתח? שר החינוך לא הגיע לדיון בכנסת

הנימוק של השר גלנט: הדיון לא תואם אתי ● גורמים שונים, בהם מזכ"לית הסתדרות המורים ויו"ר איגוד מנהלי מחלקות החינוך בשלטון המקומי, הזהירו כי "אין סיכוי שבשנת הלימודים הקרובה יהיו מחשבים לכל התלמידים"

שר החינוך, יואב גלנט. צילום: ניב קנטור

שנת הלימודים בשער ושר החינוך, יואב גלנט, לא הגיע או לשלוח את מנכ"ל המשרד לדיון שהתקיים בנושא הבוקר (ד') בוועדת החינוך של הכנסת – דיון שהתמקד בהיערכות של המערכת לקראת פתיחתה, לרבות ללימודים מרחוק, שצפויים להיות מרכזיים גם החל מה-1 בספטמבר הקרוב.

השר גלנט נימק את היעדרותו והיעדרות המנכ"ל החדש, עמית אדרי, בכך שהדיון "לא תואם עמו". במקום זאת, השר צייץ בטוויטר כי הוא קיים הבוקר דיון בנושא בהשתתפות בכירי משרדו וכתב כי "נמשיך לעשות לילות כימים כדי להבטיח את פתיחת שנת הלימודים ב-1 בספטמבר"

ח"כ רם שפע (כחול לבן), יו"ר הוועדה, ויתר חבריה, מלבד ח"כ קטי שטרית (הליכוד), תקפו בחריפות את התנהלות גלנט ומשרדו, ואמרו כי זה זלזול בכנסת ובעיקר בציבור המורים, ההורים והתלמידים. שפע הדגיש כי הדיון בוועדה נדחה פעמיים השבוע והמועד תואם עם לשכת השר.

אבי קמינסקי, ראש איגוד מחלקות החינוך במרכז לשלטון מקומי. צילום: גידי לויתן

אבי קמינסקי, ראש איגוד מחלקות החינוך במרכז לשלטון מקומי. צילום: גידי לויתן

הדיון היה סוער, וכלל דברי ביקורת כלפי הגורמים השונים ומוכנות המערכת ללמידה מרחוק, לאור הנתונים שלפיהם לאחוז ניכר מהתלמידים והמורים אין בבית מחשבים. אחד הדוברים הבולטים בו היה אבי קמינסקי, יו"ר איגוד מחלקות החינוך במרכז לשלטון מקומי. הוא הזהיר כי "אין סיכוי שבפתיחת שנת הלימודים הקרובה יהיו מחשבים לכל התלמידים והמורים".

"צריך להיות ברור לכולם ששנת הלימודים, שתיפתח בעוד כשלושה שבועות, לא תהיה דומה לאף שנת לימודים שהכרנו", אמר קמינסקי. הוא התייחס לטענה כי העדר מחשבים לרבים מהמורים והתלמידים אינה רק בעיה תקציבית, אלא גם לוגיסטית. "גם אם יימצא התקציב, אין מצב שהמחשבים יגיעו לבתי הספר בתוך שבועיים-שלושה, אולי אם יצניחו אותם בהליקופטרים", ציין בציניות.

"מתווי הלמידה לא ישימים, הילדים יסתובבו ברחובות"

יפה בן דוד, מזכ"לית הסתדרות המורים, דיברה על המתווה שפרסם משרד החינוך לחזרה ללימודים. על פי המתווה, הלימודים בגנים ובכיתות א' ו-ב' ייערכו ללא קפסולות, ובשאר כיתות בתי הספר היסודיים (שעיקר המורים שמאוגדים בהסתדרות המורים מלמדים בהם) ילמדו בחלק מהזמן בבית הספר ובחלקו האחר – מהבית. לדברי בן דוד, "המתווים האלה בלתי אפשריים ליישום. יש לעשות הכול כדי לאפשר למידה מתוקשבת. כמו כן, יש לצמצם את מספר המקצועות שהמורים ילמדו ולהעניק אוטונומיה למנהלי בתי הספר".

יפה בן דוד, מזכ''לית הסתדרות המורים. צילום: ניב קנטור

יפה בן דוד, מזכ"לית הסתדרות המורים. צילום: ניב קנטור

גם יו"ר ארגון ההורים הארצי, מירום שיף, הביע התנגדות למתווה. "רק ב-15% מבתי האב יש מספיק מחשבים לכל ילד וכל הפתרונות שמציעים לכך לא ישימים. המשמעות של זה היא שהילדים יסתובבו ברחובות והם ייחשפו לתכנים לא ראויים באינטרנט, ללא פיקוח", אמר.

ח"כ ואליד טאהא (הרשימה המשותפת) הצביע על מצוקת המחשבים במגזר הערבי. "עשרות אלפי ילדים ייוותרו ללא אמצעי למידה מרחוק. הבעיה הזאת הייתה ידועה כבר לפני חצי שנה, עם תחילת הקורונה, וניכר שמשרד החינוך לא עשה הרבה כדי לפתור אותה", ציין.

אין מחשבים גם למורים

"בישראל יש 180 אלף עובדי הוראה, אולם שני שליש מהם ללא כל הכשרה דיגיטלית", טען אורי בן ארי, מייסד ונשיא קרן אתנה, שמפעילה את פרויקט ארגז כלים דיגיטלי לכל מורה.

במסמך שהגיש בן ארי לוועדת החינוך, לבקשת היו"ר שפע, הוא הציף את נושא חלוקת המחשבים וההדרכה למורים, שלא קיים כלל במתווה של משרד החינוך. הוא ציין כי "50% ממורי ישראל חולקים מחשב עם אחרים, כלומר – אין להם מחשב משלהם, 93% מהמורים רוכשים מחשב מכספם הפרטי ולשני שלישים מאלה שיש להם מחשב נייד – הוא בן חמש שנים ויותר".

"מורה ללא מחשב אישי פירושו תלמידים שילמדו בבית בלי מורים. מורים ללא הכשרה דיגיטלית – פירוש הדבר שתלמידים יישארו מאחור, והפער הדיגיטלי בין המורים לתלמידים רק יעמיק", ציין בן ארי.

אורי בן ארי, מייסד ונשיא קרן אתנה. צילום: ניב קנטור

אורי בן ארי, מייסד ונשיא קרן אתנה. צילום: ניב קנטור

הוא פירט במסמך את פעילות קרן אתנה, שמופעלת על ידי מתנדבים וממומנת על ידי תורמים, מזה 14 שנים. הקרן העניקה עד היום, בשותפות עם הסתדרות המורים ומשרד החינוך, ארגז כלים דיגיטלי ל-25,300 מורים ומורות ב-167 רשויות מקומיות מכל המגזרים, כמו גם 120 שעות הכשרה דיגיטלית לכל אחד מהם.

בשבוע הבא מתוכננת ישיבה נוספת של הוועדה, שתעסוק בחינוך הטכנולוגי. הנושא היה אמור לעלות לדיון היום, אולם הדיון בו נדחה עקב אי הגעת שר החינוך.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים