המשבר – הזדמנות של חברות ההיי-טק ליצור שינוי חברתי
צ'רצ'יל אמר: "לעולם אל תבזבז משבר טוב" – ומשבר הקורונה מוכיח שהוא צדק, כי הוא מביא אתו הזדמנות פז להיי-טק הישראלי לעשות שינוי חברתי ולהגיע לטאלנטים מהפריפריה הגיאוגרפית ומהחברה הערבית ● כדאי לחברות לנצל את המצב לצמצום פערים
בעולם ההיי-טק הישראלי, המיקום הגאוגרפי מהווה קריטריון מהותי בעת גיוס עובדים.ות חדשים.ות. המציאות שנוצרה בעקבות משבר הקורונה גרמה לחברות רבות להעביר חלק גדול מכוח האדם שלהן לעבודה מהבית, מה שסייע להן לזהות את יעילותו של מתווה זה ולחלקן להצהיר שיאמצו אותו גם עם שוך המשבר.
למעשה, ניתן לומר שהעבודה מהבית תהיה שם המשחק במציאות החדשה. המציאות הזו מניבה הזדמנות ליצירת שינוי מהותי בשוק העבודה, בו מקום המגורים של העובדת או העובד לא ישחק תפקיד ולא יהווה גורם משפיע בקבלתו לעבודה. בכך יתאפשרו גיוס של היי-טקיסטים איכותיים מהפריפריה הגיאוגרפית ויצירת מהפכה חברתית וכלכלית. זו הזדמנות שחברות ההיי-טק חייבות לקחת בשתי ידיים.
מזה 13 שנים שארגון צופן, שבראשו אני עומדת במשותף, פועל לשילוב החברה הערבית בתעשיית ההיי-טק בישראל. למרות העלייה המשמעותית במספרם של הערבים המועסקים בהיי-טק המקומי, עדיין קיימים פערים תהומיים. המצטרפים החדשים לענף מהחברה הערבית נתקלים בלא מעט קשיים והשמתם במשרות מאתגרת הרבה יותר מאשר אצל עמיתיהם היהודים. בעוד שבחברה הכללית, 85% מבוגרי המקצועות הרלוונטיים להיי-טק באקדמיה משתלבים בתעשייה בתוך שלושה חודשים בממוצע, לבוגרות ובוגרי אקדמיה מהחברה הערבית לוקח כחצי שנה לפחות, ו-42% מהם לא מצליחים להשתלב במשרות רלוונטיות כלל.
אחת הסיבות המרכזיות לכך היא שרוב משרדי ההיי-טק נמצאים במרכז הארץ – זמן רב של הגעה מהיישובים הערביים ובחזרה, לעתים של שעתיים ואף יותר לכל כיוון – הן בגלל המרחק והן עקב הפקקים של הבוקר ואחר הצהרים. מה גם שרוב החברות מעדיפות להימנע מלגייס היי-טקיסטים שגרים רחוק מהמשרד.
כעת, עם המעבר הרחב לעבודה מהבית בעקבות הקורונה, האופציה לחבר את הצעירים והצעירות מהחברה הערבית לשוק ההיי-טק הישראלי ישימה יותר מתמיד. אני פונה אליכם, מנכ"לים ומנכ"ליות שרוצים לעורר שינוי – מתווה העבודה החדש יוצר הזדמנות חסרת תקדים להגיע לאלפי צעירים מוכשרים שעד כה, המיקום הגיאוגרפי היווה להם מכשול. כך יוכלו החברות גם לצמוח מתוך המשבר, גם לגלות אוכלוסייה חדשה של היי-טקיסטים מוכשרים ובעלי מוטיבציה, וגם להיות חלק לא רק ממנוע הצמיחה הכלכלי של ישראל, אלא גם זה החברתי. מה שנקרא, להשיג שלוש ציפורים, לא שתיים, במכה אחת.
בינתיים, המצב הפוך: דווקא עכשיו, כשהחברה הערבית מראה את האחוזים הגבוהים ביותר של אבטלה, מצער שאנחנו רואים האטה בגיוס הבנים והבנות שלה להיי-טק. אל תוותרו על ההזדמנות ליצור שינוי ופעלו לגיוס הטלאנטים מהחברה הערבית.
מניעה של בריחת מוחות מהפריפריה למרכז
סוגיה נוספת וקשורה שעולה בהקשר זה, ושיש הזדמנות לפתור לפחות חלק ממנה, היא בריחת המוחות – לא מישראל לחו"ל, אלא מהפריפריה למרכז. המעבר הרחב לעבודה מהבית הוא הזדמנות להביא לפיתוח מואץ יותר של הפריפריה ולמניעת בריחת המוחות ממנה לשרון ולגוש דן. העבודה מהבית והעסקת עובדים מהפריפריה יכולות להוביל לפיתוח תעשייתי עצום של האזורים שאינם בין גדרה לחדרה. כך, אנשים מוכשרים מהפריפריה יקבלו הזדמנות שווה להתמודד על משרה בהיי-טק, יתפתחו בעולם הטכנולוגי ויפתחו את הדלת לרבים נוספים מעירם או כפרם.
מנכ"לים ומנכ"ליות, הפתרון למחסור של כ-18 אלף מהנדסים בתעשיית ההיי-טק בישראל נמצא מעבר לפינה, והקורונה דאגה להציב אותו מול ענינו. אני קוראת לכם להעסיק עובדים ועובדות מהפריפריה ומהחברה הערבית, ולתרום לפיתוח כלכלי אדיר של מדינת ישראל ולצמצום פערים. אסיים במשפט שאמר ווינסטון צ'רצ'יל, ראש ממשלת בריטניה המנוח, שנודע באמרות החכמות שלה: "לעולם אל תבזבז משבר טוב".
הכותבת היא מנכ"לית משותפת בארגון צופן, שפועל לחבר בין ההיי-טק הישראלי לחברה הערבית.
תגובות
(0)