השנה: זינוק של 69% במספר הסטודנטים למקצועות ההיי-טק
אחד מכל ארבעה סטודנטים ילמד את המקצועות הטכנולוגיים בשנת הלימודים האקדמית הקרובה, שתיפתח ביום א' - כך עולהמנתונים שפרסמה המועצה להשכלה גבוהה ● בשנה שעברה הם היוו יותר מ-18% מכלל הסטודנטים בישראל
עדיין לא ברור עד הסוף איך תתנהל שנת הלימודים האקדמית הקרובה, שתיפתח ביום א' הקרוב, אבל מה שכן ברור הוא שהרבה יותר סטודנטים ילמדו במהלכה את מקצועות ההנדסה וההיי-טק: נתונים של המועצה להשכלה גבוהה מראים על גידול ניכר במספר הנרשמים ללימודים אקדמיים, ובכלל זה זינוק של 69% במספרם של אלה מהם שילמדו במקצועות הטכנולוגיים בשלל התארים.
על פי הנתונים, אחד מכל ארבעה סטודנטים ילמד במקצועות ההנדסה, המחשבים וההיי-טק. בשנה האקדמית הקודמת, תש"ף, המקצועות האלה היו הפופולריים ביותר זו השנה השלישית ברציפות, עם 37,500 סטודנטים, שהיוו 18.4% מכלל הסטודנטים לתואר ראשון בישראל. לימודי ההנדסה עקפו את מדעי החברה, שלאורך שנים נחשבו לתחום הלימודים המבוקש ביותר. גם לימודי המתמטיקה צוברים עלייה (אם כי קלה) בביקוש, ובשנת תש"ף למדו את המקצועות הללו 18,243 סטודנטים.
במועצה להשכלה גבוהה אומרים כי מספר הסטודנטים למקצועות ה-STEM (מדע, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה) היה בשנה שעברה הגדול ביותר מזה עשור. הם תולים את הגידול בין היתר בסכום של 700 מיליון שקלים שהממשלה הפנתה למוסדות להשכלה גבוהה, לצורך קידום לימודי מקצועות הטכנולוגיה. בנוסף, הוקצו כ-150 מיליון שקלים לעיבוי הסגל האקדמי בכוח אדם איכותי מעולם ההיי-טק.
עד כמה הלמידה מרחוק תחליף השנה את הקמפוסים?
חלק ניכר מהלימודים ב-60 המוסדות האקדמיים יתנהלו מרחוק – המשך של המגמה שהחלה בסמסטר השני, לאחר פרוץ הקורונה. בחלק מהאוניברסיטאות והמכללות השתמשו בלמידה מרחוק במינון כלשהו עוד לפני הקורונה, מה שהקל על המעבר המלא. עם זאת, עדיין נשמעות ביקורות רבות על תהליכי למידה אלה – הן מצד סטודנטים והן מצד מרצים, שטוענים שהיא לא יכולה להיות תחליף מוחלט ללמידה בקמפוסים לאורך זמן.
כדי לקדם את תחום הלמידה מרחוק במוסדות האקדמיים, המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנן ולתקצוב (ה-ות"ת), המהווה חלק ממנה, בשיתוף מטה ישראל דיגיטלית, פרסמו קולות קוראים למוסדות המתוקצבים להפקה של קורסים אקדמיים דיגיטליים. 24 מוסדות כבר זכו בתקציבים.
פרויקט נוסף שמתוכנן לשנת הלימודים האקדמית הנוכחית הוא הרחבת התוכנית הלאומית למדע, טכנולוגיה וקוונטים, שמשותפת ל-ות"ת, למפא"ת במשרד הביטחון, לרשות החדשנות ולמשרדי ממשלה נוספים. כמו כן, הוקצו תשעי מיליוני שקלים לפיתוח מרכזי מחקר למדעי נתונים באוניברסיטאות.
תגובות
(0)