בניגוד לרוב העולם: משרד הבריאות מסרב לכלי איתור המגע של אפל וגוגל

הטכנולוגיה שהיא שת"פ של שתי הענקיות כבר אומצה בעשרות מדינות, ומאפשרת איתור קרבה בין חולים לבריאים בהתבסס על יכולות בלוטות' לא פולשניות או מפרות פרטיות ● מדוע בישראל לא מוכנים לעשות בה שימוש, בנוסף על כלי איתור המגע של השב"כ?

המגיפה שלא חיפשתם מעולם ושכעת חיפשתם הכי הרבה. קורונה. אילוסטרציה: BigStock

מדוע משרד הבריאות מסרב להשתמש בטכנולוגיות לאיתור מגע עם חולי קורונה שאינן מבוססות מיקום וזיהוי אנשים?

פלטפורמה שפיתחו במשותף גוגל (Google) ואפל (Apple) לתועלת הציבור – ושנמצאת בשימוש של עשרות ממשלות בעולם, ללא עלות – מאפשרת מעקב מגע לחולי קורונה באמצעות טכנולוגיית איתור קרבה מבוסס בלוטות', שאינה משתמשת באמצעי זיהוי מיקום, שומרת על פרטיות החולה, אך מאפשרת מעקב ברמת אמינות גבוהה, ויכולה לסייע בקטיעת שרשראות ההדבקה.

בפלטפורמה, כאמור, כבר נעשה בשימוש על ידי עשרות ממשלות באירופה וצפון אמריקה, אולם משרד הבריאות בישראל מסרב ליישם אותה. כך עולה מדיון שנערך השבוע בוועדת המדע של הכנסת בראשותה של חברת הכסת עינב קאבלה. הדיון עסק בטכנולוגיות אזרחיות שיכולות לסייע בקיצור שרשרת ההדבקה, שישמשו בנוסף לכל הכלים הקיימים, כולל לזה של השב"כ.

הפלטפורמה, שמותאמת למערכות ההפעלה של שתי החברות, מבוססת על אפליקציה שמסופקת על ידי הממשלות, אבל היא אנונימית. האפליקציה מאפשרת למכשירים לשדר ביניהם מפתח הצפנה פרטי, שאינו מזהה את בעל הטלפון כחולה ולא את מי שנמצא שלידו. התשתית היא בלוטות', ואם חולה למשל נמצא חיובי, והוא מזין את המידע לתוך האפליקציה, על בסיס רצון טוב שלו, המידע נשלח לשרת ייעודי מוצפן, שאינו מעביר שום מידע. במידה שהשרת מזהה קוד הצפנה של בעל טלפון עם אפליקציה שהיה בקרבת החולה, הוא מקבל התרעה לטלפון שלו. מכאן והלאה הוא יכול לדווח לרשויות או לא, להיכנס לבידוד או לא.

הודגש כי מדובר בכלי נוסף לכלים הקיימים, שנושא את היתרון של אנונימיות, המהווה חסם מרכזי ביישום הכלים הקיימים

עו''ד חיים רביה, עמותת פרטיות ישראל. צילום: ניב רביה

עו"ד חיים רביה, עמותת פרטיות ישראל. צילום פרטי

עו"ד חיים רביה, מעמותת פרטיות ישראל, שיזם את הדיון, תיאר את הכלים האלו במצגת מפורטת שהציג בוועדה. "הטכנולוגיות האלו שפועלות על בסיס פלטפורמת אפל וגוגל, במסגרת שיתוף פעולה יוצא דופן ביניהן, פתוחות למפתחים, והן מבוסות לרוב על טכנולוגיות BLE (ר"ת Energy Low Bluetooth) וכוללות אפליקציות לטלפונים חכמים, והתקני חומרה ייעודיים (Wearables)", אמר רביה. 

עו"ד רביה הציג נתוני שימוש בכמה מעשרות המדינות: באנגליה וסינגפור, 40 אחוז מבעלי הטלפונים הורידו את האפליקציה; באירלנד 34 אחוזים. עו"ד רביה אמר כי למרות החסרון לכאורה שהשירות מבוסס התנדבות, הרי שכל אחוז נוסף של איתור חולים, שבא בנוסף לכלים הקיימים, הוא יתרון.

חשיפת זהות ומעקב אחר אזרחים – חסם לקטיעת שרשראות הדבקה

עו"ד רביה עוד אמר בדיון כי מדיווח של משרד הבריאות לוועדת חוץ וביטחון של הכנסת, שבדקה חלופות אזרחיות לאיכון השב"כ, עולה כי המשרד הפסיק לפתח את המגן 2.0, למרות שנרשמו לה 2 מיליון הורדות, לאור תוצאות הקמפיינים שנערכו וחוסר אמון הציבור. לטענת רביה, חשיפת הזהות ומעקב אחר אזרחים הם החסם העיקרי למאבק בקיצור שרשראות ההדבקה.

בדיון השתתף אבי בר, מנהל מדיניות ציבורית וקשרי ממשל בגוגל העולמית, ממקום מושבו בארה"ב. בר אמר: "המערכת שלנו לא מחליפה ניטור חשיפה, אלא משלימה אותה. אנחנו לא משתמשים בשירותי מיקום ולא יודעים מיהו האדם שנחשף. גם באחוזי אימוץ מאוד נמוכים, אנחנו רואים ירידה מאוד משמעותית בהדבקה".

בנייר עמדה של המכון הישראלי לדמוקרטיה, כפי שהוצג על ידי ד"ר תהילה אלטשולר, נאמר כי ברור כיום שטכנולוגיית השב"כ נכשלה, ראשית משום שעובדתית היא שלחה עשרות אלפים למעצר בית כתוצאה מטעויות, יעילות מוגבלת בקיצור שרשראות ההדבקה, ובנוסף – פגיעה חמורה בפרטיות וזכויות אדם. אלטשולר שבה והדגישה כי הסיבה לכשלון השב"כ והמגן 2.0 הם חוסר אמון של הציבור בשלטון המרכזי.

משרד הבריאות טוען: הטכנולוגיה של גוגל ואפל לא מתאימה לישראל

רונן אברמוב מאגף מערכות מידע ומחשוב במשרד הבריאות הגיב לטענה כי המשרד מסרב להשתמש בטכנולוגיה של אפל וגוגל: "ניסינו להגיע עם גוגל ואפל לעמק שווה מבחינת צרכים אפידמיולוגיים של המשרד ועמדתם לגבי פרטיות, אך זה לא קרה. השימוש ב-GPS הוא חיוני לדעתנו, והוא אינו קיים בפיתוח של גוגל ואפל, המבוסס על בלוטות' ומצריך דיווחים וולונטריים של האוכלוסייה. זה לא מותאם לצרכים שלנו ולאוכלוסיה הישראלית". הוא הכחיש את טענת הדוברים כי הפסיקו לפתח את המגן.

בסיכום הדיון אמר ח"כ קאבלה: "30 מדינות ברחבי העולם, בעלות אוכלוסייה של עשרות מיליונים, כבר אימצו את הפלטפורמה של גוגל ואפל. לא ברור מדוע מתנגד משרד הבריאות לאמץ את הטכנולוגיה, שהיא בנוסף לאחרות, ואם היא לא תועיל אז לא תזיק".

עוד אמרה כי "הוועדה לא קיבלה כל הסבר מניח את הדעת לשאלות אלו, והוועדה מצפה שמשרד הבריאות יבחן את הנושא שוב ויעביר לוועדה התייחסות רצינית ומנומקת".

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. אלי ויסברט

    רק המדינה תעקוב אחרינו. עם כל הכבוד לעו"ד רבייה ולח"כ קבאלה - הדיקטטורים המסוכנים ביותר הם אפל גוגל ופייסבוק. ראו מה חושף עליהם הקונגרס האמריקאי. לא ייתכן להפקיד בידיהם את הפרטיות שלנו. לאזרח נורמטיבי אין מה לחשוש משימוש באמצעים של המדינה. המידע הנאסף על ידי אפל וגוגל משמש להטרדות בלתי פוסקות במערכות הסלולר שהן מפעילות ואנו נאלצים להיות משועבדים להם גם כך. לכן, לא ייתכן שנעזר בגורמים שה-EU והקונגרס האמריקאי מאשימים אותם בהפרות של הפרטיות והתחרות. זוכרים את שערוריית פייסבוק וקמבריג' אנאלטיקה? תחשבו על זה.

אירועים קרובים