אחרי 52 שנה: יבמ התנצלה שפיטרה מדענית מחשב טרנסג'נדרית
ההתנצלות אירעה במהלך טקס וירטואלי שנערך בחודש שעבר, ובו בכירי יבמ העניקו למדענית פרס על הישג חיים ● "התאמצתי לעצור את הדמעות", סיפרה למגזין פורבס לין קונווי הנרגשת, שהיא כיום כבר בת 82
לין קונווי בת ה-82 היא מדענית מחשבים אמריקנית, המוערכת בעולם המחשוב בזכות תרומותיה לארכיטקטורת מחשבים ("תזמון פקודות דינמי") ותכנון מעגלי VLSI – שידועות כ"מהפכת מיד וקונווי". אולם בשנת 1968 היא פוטרה מיבמ (IBM) לא כי לא הייתה מספיק מוכשרת בתחומה, אלא פשוט – מפני שענקית הטכנולוגיה גילתה שהיא טרנסג'נדרית.
מי שפיטר את קונווי היה מנכ"ל יבמ דאז, תומאס ג'יי ווטסון ג'וניור, שהטרנסג'נדרית האמיצה לא התאימה לו לתדמית שבנה לחברה, ושרצה להרחיק מהציבור הרחב את הידיעה שהענק הכחול בהובלתו מעסיק אישה טרנסית – תופעה שלא הייתה לגיטימית, גלויה ומוכרת במיוחד באותם ימים.
אבל כעת, כמעט 52 שנים מאוחר יותר, באקט שנותן הכרה לשנות הפעילות הארוכות של קונווי כפעילה למען זכויות קהילת הטרנסים בעולם, יבמ התנצלה וביקשה סופסוף את סליחתה של העובדת לשעבר שלה.
אפשר לחשוד ביבמ שהם מכים על חטא רק כי קונווי הפכה למדענית המפורסמת שהיא, ופשוט מכיוון שהצטערו על שוויתרו על שירותיה, אבל מעניין לגלות שב-יבמ ידעו כנראה במועד פיטוריה עד כמה קונווי היא עילוי.
כבר בצעירותה אובחנה כבעלת איי.קיו של 155 ועסקה בלימוד ובהתנסות במתמטיקה ומדע בכל שנות העשרה שלה. היא למדה הנדסת חשמל במכללת ההנדסה של קולומביה קולג', ופיזיקה באוניברסיטת MIT. כך שכשהצטרפה ליחידת IBM Analysis בחברה ב-1964 ידעו מעסיקיה שהיא מבריקה, והיא מונתה לבצע שיפורים עיקריים בעיצוב מחשבים, תחום שהפך את יבמ לתאגיד העולמי המצליח שהיא.
פיטורים עם השלכות קשות על חיים שלמים
אז מדוע פוטרה למרות כישוריה? הסיפור הוא שקונווי נולדה כזכר, ונאבקה בצעירותה קשות עם בעיות מגדר, ויחס החברה השיפוטי. רק בהיותה בת 29, בשנת 1967, היא נחשפה לאפשרות לערוך שינוי מגדרי כחלק מפעילות חלוצית של רופא בשם ד"ר הארי בנג'מין, שבן זוגו היה הסקסולוג המפורסם אלפרד קינסי. בעזרתו של בנג'מין, היא החלה הליך לשינוי פיזי מזכר לנקבה, כפי שתמיד ידעה שהיא אמורה להיות.
משפחתה הקרובה של קונוויי וההנהלה המקומית של יבמ דווקא תמכו בה ובשינוי שעשתה, כך על פי פורבס, אולם כשהשמועה הגיעה לבכירי החברה, המנכ"ל בחר לפטר את קונווי.
ההשלכות הכספיות והאישיות שחוותה היו קשות. היא התגרשה ממי שנשאה לה בהיותה גבר, והרשויות בקליפורניה אסרו עליה אפילו לראות את ילדיה. למרות היכולות הפנומנליות שלה בתחום המחשוב, היא הצליחה להשיג עבודה חדשה רק על ידי אימוץ זהות אחרת וסודית, כשהציגה עצמה כאישה מלידה.
ואולם כעת, 52 שנה לאחר מכן, קונווי זומנה על ידי בכירי יבמ לפגישה וירטואלית, אשר לה היו עדים גם עובדי חברה רבים אחרים, ושעליה דיווחה בהרחבה התקשורת. הסיבה לזימון – לקבל מיבמ פרס מפעל חיים על "עבודתה החלוצית" במחשבים.
וכך קרה שדיאן גרסון, סמנכ"לית בכירה בתחום משאבי האנוש של יבמ, אמרה לקונוויי קבל עם ועדה כי על אף שהחברה מציעה כעת עזרה ותמיכה ל"עובדים במעבר (מגדרי – ג"פ)", אין שום התקדמות שיכולה לפצות על הטיפול שקיבלה לפני עשרות שנים מיבמ.
"זה היה כל כך לא צפוי", סיפרה קונוויי הנרגשת בראיון לפורבס ובתייחסה למעמד, "זה היה מדהים. התאמצתי לעצור את הדמעות".
אין לנו זכות כחברה לשפוט פרט בחברה שזקוק לעשות שינוי זהות לעמוד בדרכו/ה לפתר אותו/ה מהעבודה. זה מעיד עד כמה החברה מאוימת על ידי יוצאי דופן ושונים. כיום יש שינוי לטובה , אך עדין אנו רחוקים.