"ממשלת ישראל מסרבת להיגמל לחלוטין ממעקבי השב"כ"
כך לפי ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר מהמכון הישראלי לדמוקרטיה ● צוות השרים לענייני שב"כ החליט כי ב-20 בינואר תופסק הפעלת איכוני השב"כ הגורפים על כלל האוכלוסייה
"כמו במסך עשן, מודיעים על הפסקת המעקבים אחר כלל האוכלוסייה, אך מותירים דרכי חזרה נוחות לחיקם החמים של איכוני השב"כ – בכל שלב ושלב. למרות שבשלב מוקדם חזרנו והתרענו בדבר האפקטיביות המוגבלת שלהם, הרי שעשרה חודשים מפרוץ משבר נגיף הקורונה, ממשלת ישראל מסרבת להיגמל לחלוטין ממעקבי השב"כ", כך אמרה ד"ר תהילה שוורץ אלטשולר, עמיתה בכירה במכון הישראלי לדמוקרטיה.
ד"ר שוורץ אלטשולר התייחסה בדבריה להחלטת צוות השרים לענייני השב"כ, שקבע אתמול (ד') כי החל מינואר האיכונים יתבצעו רק על נדבקים שלא ישתפו פעולה בחקירה האפידמיולוגית. לדבריה, "הניהול הריכוזי של המשבר על ידי הממשלה אינו מוכיח את עצמו – ולאורך כל הדרך. במקום להתעקש על איכוני השב"כ ועל יישומוני 'מגן' כושלים למיניהם, על הממשלה לסייע לשוק החופשי – למעסיקים, בתי חולים, מוסדות חינוך וקניונים – לפתח בעצמם פתרונות טכנולוגיים. אלה היו מאפשרים שגרה הרבה יותר אפקטיבית, והיו פוגעים פחות בפרטיות". ד"ר שוורץ אלטשולר סיימה באומרה כי "הסאגה הזאת מהווה תזכורת לכולנו, עד כמה המדינה יכולה לעקוב אחרינו, וכי למרות הכמיהה לטכנולוגיה – הכלי האפקטיבי ביותר הוא חקירות אנושיות".
צוות השרים לענייני שב"כ בראשות אלי כהן, שר המודיעין (הליכוד), החליט כי ב-20 בינואר תופסק הפעלת איכוני השב"כ הגורפים על כלל האוכלוסייה, והכלי יישמר כרשת ביטחון ויופעל אך ורק על נדבקי קורונה שאינם משתפים פעולה במסגרת התחקור האפידמיולוגי. עוד הם יופעלו במקרים בהם תהיה עלייה משמעותית בתחלואה. ההחלטה הסתמכה על המלצת משרד המודיעין ועמדת השב"כ, ועל רקע מגמת השיפור במערך החקירות האפידמיולוגיות.
השר כהן: "טובי המומחים בשב"כ נרתמו להצלת האזרחים מהמחלה"
לפי הנתונים שהוצגו בצוות השרים, כ-93% מכלל החולים כיום מאותרים על ידי מערך החקירות האפידמיולוגיות האנושיות בפיקוד העורף, והדבר צמצם את סיוע השב"כ באופן בלעדי ל-7% בלבד מהחולים. על רקע מגמת השיפור במערך החקירות האפידמיולוגיות, והחפיפה באיתור המגעים, שב"כ המליץ לחדול מהפעלה גורפת של האיכונים ולהפעיל אותם רק בצורה ממוקדת – בנימוק שבמהלך כזה יש תועלת משמעותית מבחינת הפחתת הנזק המשקי והפגיעה באמון הציבור. שב"כ המליץ כי השימוש בכלי יהיה, כאמור, רק בגין סרבני תחקור, וכן במקרים בהם התחלואה היומית תהיה יותר מ-3,000 נדבקים ביום. משרד הבריאות ציין שהוא מעוניין בהמשך השימוש בכלי באופן גורף, עד לסוף חודש מרץ, על רקע תרומתו לאיתור הנדבקים. בסיכום הדיון נקבע, כי עד לדיון הבא בוועדה, שיתקיים בעוד כשלושה שבועות, תיקבענה ההגדרות לסרבני תחקור ומהי כמות הנדבקים היומית שבעקבותיה יבוצע השימוש בכלי.
השר כהן אמר כי "כלי השב"כ איכן מאות אלפי מגעים, הציל חיים של לפחות 400 ישראלים והקטין את הפגיעה הכלכלית במשק. למרות שזו איננה ליבת פעילותו של הארגון, טובי המומחים בשב"כ נרתמו להצלת האזרחים מהמחלה, והושגו תוצאות משמעותיות. לאחר שזיהינו כי מערך התחקור האפידמיולוגי האנושי הינו הכלי האפקטיבי ביותר לאיתור נדבקי קורונה פוטנציאליים, ולאור השלמת הקמת המערך על ידי פיקוד העורף, החלטנו כי הכלי ישמש רק במקרים של נדבקים שאינם משתפים פעולה עם מערך התחקור האנושי, או במקרים של התפרצות משמעותית של התחלואה".
אסור להעביר לחברות פרטיות איכוני אדם. השימוש נעשה לצורכי הגנת אזרחי המדינה גם ממגיפה. הדרישה הזוייה ממש כמו לקבוע שצבא שכיר פרטי יגן על המדינה במקום צה"ל.