בטרם עזיבת הבית הלבן: טראמפ מחרים שמונה אפליקציות סיניות בארה"ב

הנשיא האמריקני חתם על צו האוסר קיום עסקאות עם היישומים, המתווספים למושאי חרמות קודמים של טראמפ, שחלקם צלחו וחלקם פחות ● החשש שמוביל את טראמפ לניסיון להרחיק את היישומים מארצו הוא שהאפליקציות משתפות פעולה עם הממשל הסיני

האינטרנט מפנה לו עורף. נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ. צילום: BigStock

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ – שעתיד לפנות את מקומו לנשיא הנבחר החדש והדמוקרטי, ג'ו ביידן, החודש – חתם אתמול (ג') על צו נשיאותי חדש, האוסר על קיום עסקאות עם שמונה יישומים שמקורם בסין. בין האפליקציות נכלל יישום התשלומים Alipay של קבוצת ANT, כך דיווח רויטרס בהתבסס על דברי בכיר בבית הלבן.

במקרה של Alipay מדובר בפלטפורמת התשלומים אונליין הגדולה בעולם, אשר לה יותר ממיליארד משתמשים, שנמצאת בבעלות ANT – חברה בת של קבוצת עליבאבא, אשר הוקמה על ידי המיליארדר הסיני, ג'ק מא, שעלה באחרונה לכותרות עקב מאבקי כוח ורגוליציה מול הממשלה הסינית שלוו בהיעלמות מסתורית שלו.

כזכור, טראמפ, שבתקופתו הסלימה מלחמת הסחר של סין וארה"ב, סימן כבר מספר חברות סיניות והחרים אותן מהמדינה, או משימוש של גורמי ממשל. כך קרה בעבר הרחוק יותר עם יצרנית הטלפונים הסינית ZTE ולאחריה עם חברת וואווי (Huawei).

על הכוונת של טראמפ כבר חודשים רבים. טיק-טוק. צילום אילוסטרציה: BigStock

על הכוונת של טראמפ כבר חודשים רבים. טיק-טוק. צילום אילוסטרציה: BigStock

הסיבה לעצירת קשרי המסחר עם החברות הללו הייתה בעיקר חשש שהן משתפות פעולה עם הממשל הסיני הקומוניסטי, ומסכנות את ביטחון המולדת והציבור. במקרה של חרמות שניסה הנשיא להשית על האפליקציות  WeChat וטיק-טוק (TikTok) המאוד פופולרית גם בקרב אמריקנים, התעוררו מאבקים משפטיים, ואלו בוטלו, לפחות זמנית, על ידי שופטים פדרליים.

חברת בייט-דאנס (ByteDance) הסינית, שהיא הבעלים של טיק-טוק – הבולטת מבין המוחרמות הפוטנציאליות שהעסיקו את הנשיא טראמפ בימי כהונתו – נמצאת כבר במשך תקופה במגעים עם הענקיות המקומיות וולמארט ואורקל, שאמורות לרכוש את עסקי טיק-טוק בארה"ב, כפתרון לדאגות השלטונות.

ממשל טראמפ טען, ועודו טוען בגדול, כי הסינים גונבים נתונים של משתמשי האפליקציות, ואף עלולים לעשות בהן שימוש כדי לרגל אחרי אמריקנים.

גם במקרה של שמונה האפליקציות החדשות ש"זכו" בהכרזת המלחמה מטעם טראמפ – שבהן נכללות מלבד אפליקציית התשלומים של ANT גם: CamScanner, SHAREit, Tencent QQ, VMate, UCWeb, WeChat Pay, ו-WPS Office – החשדות דומים, ולא ממש מבוססים בעובדות. היישומים קיבלו ארכה של 45 ימים עד לכניסת החרם לתוקף.

"באמצעות גישה למכשירים אלקטרוניים אישיים כגון סמארטפונים, טאבלטים ומחשבים, יישומי התוכנה המחוברים הסיניים יכולים לגשת ולתפוס חלקי מידע עצומים מהמשתמשים, כולל מידע רגיש לזיהוי אישי ומידע פרטי", נכתב בצו הנשיאותי שרויטרס השיג. לפי הצו, איסוף נתונים כזה "יאפשר לסין לעקוב אחר מיקומם של עובדים וקבלנים פדרליים, ולבנות תיקי מידע אישיים עליהם".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים