ועדת הבחירות המרכזית תפעיל חמ"ל למלחמה בפייק ניוז

החמ"ל יפעל ביום הבחירות, ויכלול את נציגי המשטרה, הפרקליטות, משרד הבריאות ו-ועדת הבחירות ● מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית: "אנחנו מגבשים תרחישים ותגובות לפייק ניוז, וננחה את כל מזכירי ועדות הקלפי בנושא"

עו"ד אורלי עדס, מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית. צילום: דוברות הוועדה

ועדת הבחירות המרכזית תקים במטה שלה חמ"ל למניעת הפצת ידיעות כוזבות (פייק ניוז), שיפעל לאורך יום הבחירות, ב-23 במרץ הקרוב – כך אמרה אתמול (ד') עו"ד אורלי עדס, מנכ"לית הוועדה.

בכנס של המכון הישראלי לדמוקרטיה, שעסק בנושא בחירות בזמן מגפה, ציינה עו"ד עדס כי "אנחנו מניחים שתופעת הפייק ניוז לא תפסח עלינו. התחלנו לגבש תרחישים ותגובות, וננחה את כל מזכירי ועדות הקלפי בנושא".

הקמת החמ"ל נמצאת בשלב ראשוני בלבד, ועדיין לא נמסר כיצד המידע יועבר לציבור. מה שכן, עו"ד עדס אמרה כי "הפעולה תהיה משותפת. נקים בוועדת הבחירות המרכזית חמ"ל לצורך גילוי פייק ניוז וטיפול בהם, שיכלול את נציגי המשטרה, משרד הבריאות, פרקליטות המדינה והוועדה. כל סוגיה שתוצף מהשטח תטופל בזמן אמת". היא לא ציינה האם החמ"ל יכלול נציגים של הרשתות החברתיות. עם זאת, במערכת הבחירות האחרונה פעלה ועדת הבחירות המרכזית בנושא מול פייסבוק.

על השאלה אם כבר היו במערכת הבחירות הנוכחית עדויות למתקפות סייבר השיבה עו"ד עדס כי "בוודאי אין ציפייה שאשיב על כך. זאת סוגיה שבהחלט מטופלת. אנחנו פועלים מול מערך הסייבר וכל גורמי הביטחון בכל ההיבטים של הנושא. אני מקווה שמאמצינו יישאו פרי בתחום הזה, כפי שהיה עד כה".

בחירות ממוחשבות? "לא נמציא את הגלגל מחדש"

עו"ד עדס התייחסה גם לנושא הבחירות הממוחשבות. "שיטת הבחירות בישראל היא שיטה מאוד מיוחדת וכל פתרון שנמצא חייב להיות מותאם אליה. זה לא הזמן לייצר תהליכים חדשים או הסדרים חדשים, כמו הצבעה בדואר או הצבעה ממוחשבת. כל פעולה שנבצע תהיה מותאמת לשיטה הקיימת. לא נמציא את הגלגל מחדש", אמרה.

גם הפעם נצביע עם הפתק והמעטפה. צילום אילוסטרציה: BigStock

גם הפעם נצביע עם הפתק והמעטפה. צילום אילוסטרציה: BigStock

היא ציינה את האתגרים המורכבים שעומדים בפני הוועדה לקיום בחירות בזמן קורונה. זאת אמנם לא הפעם הראשונה שמתקיימות בישראל בחירות בצל המגפה, אולם בעוד שבאפריל 2020 היו בישראל עשרות בודדות של חולים, כיום מדובר במספרים גדולים הרבה יותר. בין האתגרים שעליהם דיברה מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית בהקשר זה: מניעת התקהלויות, וכן הפרדה בין חולי קורונה מאומתים, מבודדים ויתר המצביעים בקלפיות. היא אמרה כי תרחיש הייחוס של הוועדה הוא מצב התחלואה הגדול הנוכחי, שהביא לסגר שמתחיל הלילה, ובהתאם לזה, הוועדה נערכת לתת את המענה הלוגיסטי והארגוני.

ניסיון לנסח כללים לשיח בחירות באינטרנט – שלא צלח

דובר נוסף בדיון היה אופיר פז-פינס, מרצה בחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל אביב, ולשעבר ח"כ ושר הפנים. הוא אמר כי "היה ניסיון לנסח כללים כדי לאפשר שיח אינטרנטי ערב הבחירות, אולם הוא לא צלח. חוק דרכי התעמולה מאוד אנכרוניסטי ולא לוקח בחשבון את הרשתות החברתיות, ולצערי, המהלך לעדכונו לימינו לא עבר בכנסת".

פז-פינס הזהיר כי "יש בבחירות האלה סכנה גדולה מתופעה שנקראת 'עייפות קורונה'. השילוב שלה עם התחושות הקשות בציבור מהבחירות הרביעיות וחוסר האמון שנוצר בשיטה עלול להביא אותנו לאחוז הצבעה נמוך מאוד".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים