לא רק בגלל החיסכון כספי: שלושת הגורמים החדשים שמניעים ארגונים לעבור ענן

בתחילה הצטרפו ארגונים למודל הענן בשל הגמישות שהוא מעניק לגידול או לצמצום ובשל היכולת לחסוך את ניהול הדטה סנטר בתוך הארגון. אך בשנים האחרונות, ובעיקר מאז הקורונה, קיימים גורמים חדשים שמניעים את הנהירה לענן או לכמה עננים במקביל

21/01/2021 13:23
אנדרו ברינדד, סגן נשיא ומנכ"ל המכירות, נוטניקס EMEA. צילום: ניב קנטור

מגיפת הקורונה האיצה באופן משמעותי את הריצה של חברות וארגונים למחשוב ענן, המאפשר להם לפרוס במהירות יישומים, כלים ושירותים המתאימים למציאות החדשה והמאתגרת ולדפוס העבודה מרחוק. עם זאת, ניכר כי מעבר לזירוז שיצרה הקורונה, חלו שינויים מהותיים בגורמים שמניעים חברות וארגונים לעבור למודל מחשוב ענן, וראוי לסקור אותם מקרוב כדי להבין עד כמה המגמה הזאת צפויה להתעצם עוד יותר.

כדי להבין את הקריטיות של מחשוב הענן כיום די להעיף מבט למה שקורה בבריטניה, שהיא בין המדינות מוכות הקורונה בעולם המערבי. ממחקר שנערך בבריטניה לאחרונה עולה, כי יותר מ-50% ממנהלי הארגונים העסקיים ציינו, כי מחשוב הענן הציל את פעילותם העסקית בכך שאפשר להם להמשיך לפעול גם בתקופת הסגרים וההגבלות. בתוך כך עלה, כי חברות רבות, אם לא מרביתן, יאפשרו עבודה גמישה יותר, לרבות עבודה מהבית, גם לאחר שהקורונה תיעלם מחיינו או לפחות תפסיק להיות גורם משפיע על קבלת ההחלטות לגבי מיקום העובדים. המשמעות היא, כי המעבר המתעצם למחשוב הענן הוא לא גחמה זמנית, הנובעת מהקורונה, אלא צורך רחב, יציב ואסטרטגי עוד יותר.

קו המגמה ברור

על פי חברת המחקר גרטנר, 45% מההוצאה על תשתיות מחשוב, יישומים ומיקור חוץ של תהליכים עסקיים יעברו לענן עד שנת 2024. מדובר בגידול בהוצאות על שירותי תשתיות בענן, שיסתכם בשווי של 63 מיליארד דולר בשנת 2020 ו-81 מיליארד דולר בשנת 2022. זאת לעומת 44 מיליארד דולר אשתקד. בתוך כך, מרכזי הנתונים המסורתיים חווים ירידה משמעותית, כאשר ההשקעות במערך מחשוב מסוג זה ירדו ב-10%, ל-188 מיליארד דולר, בשנת 2019. אמנם סכום זה עדיין גבוה יותר, אך קו המגמה ברור.

העלויות הן לא חזות הכל

אחד הגורמים המרכזיים שהניעו בעבר חברות וארגונים לעבור למחשוב ענן היה מודל החיוב לפי מנויים שהיה נוח, גמיש והגיוני יותר לעומת מודל רישוי התוכנה. הענן אפשר להמיר השקעות הון בהוצאות תפעוליות ידידותיות יותר בהיבטים פיננסיים על בסיס שירות. גמישות פיננסית זו, שהייתה סוג של "הרגל בדלת" לכניסה ראשונית לענן אפשרה לחוש את יתרונותיו מקרוב באמצעות התנסות ראשונית וחשיפה לרעיונות ולכלים חדשים בעלויות נמוכות ובמהירות רבה יותר. אולם עתה הגורמים המובילים למעבר למחשוב ענן משתנים. ההיבטים הפיננסיים הם כבר לא חזות הכל. חברות וארגונים מבינים, כי ייתכן שהם לבסוף ישלמו יותר על מחשוב ענן לעומת מחשוב בתוך הארגון, אך באותה מידה הם מבינים, שהעלות הזו היא משהו שנכון וצריך להשקיע בו.

כיום בולטים בעיקר שלושה מניעים חדשים בגל השני של מעבר החברות לענן, שחברת המחקר גרטנר מכנה אותו בשם Cloud Shift. הכירו את גורמי הגמישות, אבטחת מידע ובינה מלאכותית (AI).

גמישות עסקית ותפעולית הפכה בתקופות של חוסר ודאות למנוע לחדשנות והיכולת לשרוד מנגד. חשיבות הגמישות מאפיינת את העידן הנוכחי לאור טכנולוגיות חדשניות. גמישות זו נועדה לאפשר לחברות לענות על הצורך להתנסות בדברים חדשים, לקדם חדשנות עסקית ותפעולית, לשנות מיקוד אסטרטגי ולהתאים את משאבי הארגון בהתאם לצרכים המשתנים. קל היה לראות בשנה האחרונה את חשיבות הגמישות, כאשר עסקים נאלצו להמיר שירותים פיזיים בשירותים מקוונים ותקשורת פנים אל פנים הפכה לתקשורת מקוונת. דוגמאות אלו ממחישות את חשיבות הגמישות שמספק מחשוב הענן.

אבטחת מידע נחשבה עד לאחרונה לנקודת התורפה של מחשוב הענן. עם זאת, המצב כיום התהפך לחלוטין, וחברות פונות למחשוב ענן כדי לשפר את מערך האבטחה שלהם. זאת מתוך הבנה, כי מעטים הם הארגונים שיכולים להגן על עצמם באותה יעילות ומקצועיות כמו ספקי הענן, המנהלים את מרכזי הנתונים הגדולים בעולם. אלו ערוכים לכל תרחיש ולכל איום, עם יכולות, כלים ומשאבים רבי עוצמה. זאת נוסף על מומחים מהשורה הראשונה בתחום אבטחת המידע, שכנראה רק הם מסוגלים להעסיק.

בינה מלאכותית (AI) היא מהכלים העוצמתיים ביותר כיום שמאפשרים לחברות וארגונים להתמודד עם אתגרי העידן החדש, להפעיל אוטומציה, לנהל תהליכי קבלת החלטות חכמים יותר ולהשיג תובנות חשובות. הענן הוא הדרך ליישם את הבינה המלאכותית באופן המהיר, הקל והיעיל ביותר ומתחבר בכך לייעודו – לאפשר לחברות להתנסות בדברים חדשים באמצעות כלים ושירותים ייעודיים זמינים, כוח מחשוב גמיש ותשתית מתאימה לכך.

שלושה גורמים אלו מניעים יותר ויותר חברות וארגונים לאמץ את הענן, וניכר כי ההעדפה תהיה לפעול באמצעות ריבוי עננים (Multi-Cloud) ולא רק בענן אחד, ועל ידי כך להתמודד טוב יותר עם התאמה לצרכים המשתנים לאורך זמן. פעילות בעננים מרובים תאפשר לחברות ולארגונים להתאושש מאסון טוב יותר, ובכך גם להתאים את עצמם לדרישות הרגולציה ולסטנדרטים הגבוהים ביותר של זמינות ושירות למשתמשים וללקוחות שלהם. ההערכה היא, כי ענן אחד יספיק במקרים מסוימים בלבד מול צרכים בסיסיים ולא מעבר. זאת כאשר הרוב יעדיפו ריבוי עננים, שיאפשרו למנהלי הטכנולוגיות בארגון לנהל את מערך המחשוב, ממשקי ה-API והשירותים באופן דינמי ויעיל בין עננים כדי לשמור על גמישות עסקית ותפעולית אופטימלית.

החברות שכבר פועלות בענן יבססו עוד ועוד פעולות במודל עננים מרובים, כאשר המהירות והיעילות ביותר ברמה העסקית והתפעולית ובעמדה טובה יותר כדי להתמודד בהצלחה עם האתגרים ששנת 2021 והשנים הבאות צפויות להביא עימן.

 

הכותב הוא סגן נשיא ומנכ"ל המכירות, נוטניקס EMEA.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים