שורת הקוד תעבור לדום: צה"ל מקים מערך תוכנה ומידע
המערך מאגד תחתיו כ-3,500 אנשי תוכנה ו-IT מכלל האגפים והזרועות בצבא, והוא נמצא תחת פיקודו של תא"ל עומר דגן, מפקד לוטם ● מדוע הוא נחוץ ומה הוא יעשה?
צה"ל מקים מערך תוכנה ומידע, במסגרת יחידת לוטם שבאגף התקשוב וההגנה בסייבר – כך נודע לאנשים ומחשבים.
מערך התוכנה והמידע הצה"לי מאגד תחתיו כ-3,500 אנשי טכנולוגיה מכלל האגפים והזרועות, והוא נמצא תחת פיקודו של תא"ל עומר דגן, מפקד לוטם. אנשי המערך שייכים לאוכלוסיות התוכנה והמידע בצה"ל: תוכניתנים, עתודאים במקצועות התוכנה והמידע, מנהלי מוצר, אנשי DevOps ,מיישמי ERP, בודקי תוכנה, אנשי דטה ועוד. המערך יהווה גוף כלל צה"לי לעיצוב אוכלוסיית התוכנה והמידע לובשי המדים, ייצור קישוריות, שיתוף מידע וניהול הכשרות משותפות, וייעודו הוא להעצים את יחידות התוכנה והמידע של הצבא ואת המשרתים בהן.
הדיגיטל הוא המנוף של התוכנית הרב שנתית של צה"ל – תר"ש תנופה. ככזה, הוא משמש כמאפשר מרכזי לקטלניות של צה"ל ולפעולה הרב מימדית שלו. מערך התוכנה והמידע הוקם כחלק ממימוש תפיסת ההפעלה לניצחון של צה"ל, ובתוכה ההכרה בחשיבות הדיגיטל למימוש כלל היכולות שהצבא נדרש להן. הקמת המערך נעשית תוך שותפות רב זרועית, שתכליתה שיפור האפקטיביות, בין היתר על ידי העצמת המשרתים במערך וביחידות הטכנולוגיות בכלל הזרועות.
המטרות והפעילויות של המערך החדש
לדברי תא"ל דגן, "להקמת המערך יש כמה מטרות מרכזיות. האחת, איתור ומיון: כחלק מההחלטה לקדם גיוס כוח אדם איכותי למקצועות הטכנולוגיים הוחלט על טיוב תהליכי האיתור והמיון. במסגרת זו, העלינו את רף איכויות הקבלה למסלולים ונפתח מקצועות טכנולוגיים חדשים בצה"ל, במקביל למגמות המתפתחות בעולם". הוא ציין כי "נרחיב את מגוון ההכשרות וניצור הכשרות מתקדמות לאנשי המערך". לגבי הקהילות, אמר מפקד לוט"ם כי "הן אבן היסוד של המערך החדש: קיבוץ אנשי התוכנה והמידע מכלל הזרועות והאגפים לכדי קהילות שיאפשרו להם שיתופי פעולה, תכנים מותאמים אישית, ליווי ופיתוח אישי – לדוגמה, קהילת מנהלי מוצר צה"לית וקהילת ראשי צוותים צה"לית. דרך הקהילות ניצור שותפויות בין אנשים בהקשרים המבצעי, המודיעיני והמנהלתי".
מטרה נוספת היא שימור כוח אדם. "על מנת להצליח לשמר את כוח האדם הטכנולוגי האיכותי בתוך צה"ל, נפתח כלים חדשים להשארת המצטיינים, ננגיש למשרתים קורסים יוקרתיים וניתן למפקדים בכל הצבא 'ארגז כלים' לטובת פיתוח וטיפוח האוכלוסייה הטכנולוגית", אמר תא"ל דגן.
"רב ממדיות מבוססת כולה על דיגיטל", ציין. "עלינו לפעול לבניית שותפות טובה יותר בין כל מי שעוסק בכך בצבא, על מנת לאפשר קטלניות אפקטיבית יותר. בנינו גורם אחד, שיוביל את המערך תוך התבוננות צה"לית שלמה והסתייעות ביתרון הגודל. אנחנו משמרים את היתרונות בהליכתם של אנשי התוכנה למקומות שונים בצבא – ומוסיפים עוד יתרונות, עם הכשרות משותפות והתנהלות בקהילה אחת. כל 3,500 האנשים הללו יתנהלו תחת הקשר, אנחנו מוסיפים להם 'זהות', כאשר לכל אחד תהיה זהות של המקום שבו הוא משרת – לצד הזהות של המערך כולו. כך גם נמצה את המידע בצורה טובה יותר, ועבודת הפיתוח של מפתחים מהזרועות השונים תהיה יעילה ופשוטה יותר, ובעיקר אחידה. כשצריך לבנות מעגל אש, קשה לגרום לשיתוף פעולה בין אגף התקשוב, אמ"ן, חיל הים, חיל האוויר וזרוע היבשה. המערך שהקמנו יהיה אחראי לכך שהעבודה יחד תהיה קלה ופשוטה".
ד"ר מוריה לוי, מנכ"לית ROM Knowledgeware, אמרה כי "כיוון הפיצול הזה כבר קיים: רופא גדודי שייך לגדוד – וגם לחיל הרפואה. צה"ל ויחידת לוטם מרימים כאן את הכפפה: הצבא מבין את חשיבות השיתופיות, שימור הידע והצורך בשפה אחידה ב-IT כגורמים בעלי ערך, שתורמים לחיזוק התפעול שלו. בדרך זו ייבנו מיומנויות חוצות יחידות, ולא רק אלה שנמצאות בתוך היחידות. הדבר נכון עבור כל ארגון, ובוודאי עבור ארגון צבאי. כך נהפוך ונהיה לא רק אומת סטארט-אפ, אלא גם אומת ידע וניהול ידע".
אני לא רואה מדדים כמותיים שישתפרו כתוצאה מהאיחוד
חשוב מאד להתחסן