מסימו סן ג'יובאני, מוטורולה: בעת חירום צריכים כוחות הביטחון להתעסק בהצלה – ולא בטכנאות

"אסור שהטכנולוגיה תעסיק את כוחות החירום ושיותר מדי שימת לב מצידם תוקדש לתפעול מכשירי הקשר והמיחשוב ", קבע סן ג'יובאני - סגן נשיא לאיזור EMEA במוטורולה, בראיון לאנשים ומחשבים ● לדבריו, "העברת הקול והנתונים בין הכוחות והמפקדות צריכה להיעשות באופן אינטואיטיבי וידידותי"

"בעת אירוע טרור, שריפה או אסון טבע, על כוחות הביטחון, החירום וההצלה לעסוק בעיקר – וזה להציל חיים. אסור שהטכנולוגיה תעסיק אותם ושיותר מדי שימת לב מצידם תוקדש לתפעול מכשירי הקשר והמיחשוב. העברת הקול והנתונים בין הכוחות והמפקדות צריכה להיעשות באופן אינטואיטיבי וידידותי", כך אמר מסימו סן ג'יובאני, סגן נשיא לאיזור EMEA במוטורולה (Motorola), בראיון לאנשים ומחשבים.

סן ג'יובאני הגיע באחרונה ארצה, על מנת לקדם את חזון הדור הבא של מערכות השו"ב של החברה, להגנה על הציבור בעיתות שגרה וחירום. לדבריו, שלושה לקחים חשובים הופקו בעקבות האירועים של פיגועי הטרור בספטמבר 2001. האחד, הוא הצורך בשליטה מרכזית על כלל כוחות החירום וההצלה – מגן דוד אדום, מכבי אש, כוחות צבא, משמר אזרחי, משטרה ועובדי העירייה. השני – הצורך ליצור פלטפורמת תקשורת שעל בסיסה כולם יוכלו לדבר באופן קולי ולהעביר, במידת האפשר, גם נתונים.

הלקח השלישי, הלא פחות חשוב, לדבריו, הוא שרידות מערכות התקשורת, כך שתוכלנה לעמוד בעומסים ובנפחי תעבורה בעת חירום. "הקול הוא בסיס התקשורת", אמר סן ג'יובאני, "ותחום זה הוא בלתי ניתן לפשרה, ולא משנה מה. רק לאחר מכן, יש לשים דגש על העברת הנתונים. ובכל מקרה, הכל צריך להיות ידידותי, בלא שיוקדשו לפעולות הללו זמן או תשומת לב. המשקל הסגולי הרב ביותר הוא על אינטואיטיביות".

כיצד ייראה אירוע חירום עתידי, חלילה אם יתרחש?
"ה-ICT מהווה עבור כלל הכוחות ליבת משימה קריטית, אשר מאפשרת להם כמה יכולות, בו זמנית, מבלי שהן תבואנה זו על חשבון זו. האחת, היא אבטחת מידע. לחלק מהכוחות חשוב שהתעבורה של נתונים וקול תיעשה בצורה מאובטחת. יכולת שניה היא חוזי. הדבר מסייע הן לתיאום בין כוחות שונים, והן לשליטה של המפקדה המסייעת לנווט את הכוחות לשטח ספציפי. עוד נדרשים ממשקים בין המערכות ויכולות של פס רחב. כבר כיום, אנו במוטורולה וגם אחרים, פועלים לכך שלהתקנים ולרכיבים שמסופקים לכוחות החירום וההצלה יהיו ערכים נוספים. מעל כל אלה, חשובה ביותר היא ה-Interoperability – בין מערכתיות, משמע היכולת של כל אחת ממערכות ה-ICT שבידי הכוחות השונים, להשתמש ברכיבים או בציוד של מערכת אחרת.

החזון של מוטורולה, אותו אנו מקדמים בקרב ממשלות וארגוני ביטחון בעולם, עוסק בהעברת קול ונתונים באופן מהיר ורציף, שילוב רשתות תקשורת שונות, שרידות של המערכות בכל תנאי, פיקוד שליטה ובקרה מרכזיים, ופיזור הנתונים בין כמה שיותר רכיבים ניידים לכוחות שבשטח".

עד כמה אנחנו רחוקים ממימוש החזון הזה?
"בחלק מההיבטים אנחנו כבר שם. מערכת השו"ב למניעת אלימות בערים, שדוגמתה הטמענו בכרמיאל בישראל ובמקומות אחרים בעולם – עובדת. המערכת, שפותחה במוטורולה ישראל תחת השם MOTO CLOC (ר"ת City Live Online Control), מאפשרת ניהול כולל של אירועים – מרמת איסוף המידע בשטח, דרך עיבוד המידע והעברת הנחיות במוקד העירוני, ועד למתן תגובה ונקיטת פעולות בשטח. המערכת מספקת מענה כולל גם לשגרה וגם לחירום. היא מיועדת לטפל במגוון תרחישים, החל מהתקהלות חשודה, דרך אירוע אלימות בפועל, ועד לנפילת טילים. היא פועלת בצורה קווית ואלחוטית, ומאפשרת תקשורת מלאה בין אנשי השטח של העירייה לבין המוקד העירוני, באמצעות ממשקים.

המערכת מטפלת בשלושה היבטים. האחד, הוא איסוף מידע מהשטח באמצעות מצלמות שמותקנות ברחבי העיר, חיישנים, לחצני מצוקה ועוד; השני, הוא ניהול ועיבוד המידע במוקד העירוני, הכולל יומן אירועים ממוחשב ומיפוי בתלת מימד; והשלישי, הוא מענה טקטי באמצעות העברת הנחיות לכוחות המגיבים בשטח – שיטור עירוני ופקחים, הנמצאים בטווח הקרוב ביותר לזירת האירוע. כלל הכוחות מצוידים ברכיבי מיחשוב נייד, כגון טרמינלים, מסופונים, GPS, מצלמות ניידות, ועוד. כך, המערכת מאפשרת לסגור מעגל לאירוע במהירות, לפעול ביעילות בעת ההתרחשות, ולנתח אירועים – כולל הפקת דו"חות מקוונים למקבלי החלטות.

בעתיד, יתווספו למערכות ההגנה על הציבור עוד רכיבים ועוד יכולות. למשל, חיישנים שיחוברו לאנשי כוחות הביטחון, שישדרו אם השוטר או הכבאי – שוכב על הקרקע ולא זז. למשל, אם יש אדם שנורה, אז המצלמות תשדרנה לכוחות החירום וההצלה גם תמונות מהמקום לדעת האם האירוע מסוכן, או שיש גורמים עוינים בשטח, וגם איכון מדויק של האירוע.

בהיבט האינטואיטיביות, אנו משקיעים משאבים רבים, למשל לפיתוח כפתורים שהכבאי יכול לסובבם גם כשהוא חובש כפפה, או מתגי רדיו שניתן להפעילם בזוויות שונות. מעצבים שלנו הולכים בתרגילים שונים ובודקים בשטח את יכולות ההפעלה של המכשירים והרכיבים על ידי הכוחות, כדי לראות כיצד ניתן לשפר את היכולות שלנו.

אנחנו מפנים להשקעה במו"פ משאבים רבים. מוטורולה נמצאת בעסק הזה כבר 80 שנים, והכל על מנת לממש את הדור הבא של מערכות תקשורת ושו"ב להגנה על הציבור. מעבר למגבלות תקשורתיות, אנחנו מתקדמים למימוש החזון בקצב נאה לטעמי".

איפה ישראל משתלבת בסיפור הזה?
"לפני כמה חודשים הגענו להסכם עם משטרת ישראל, לאספקת מערכת תקשורת רדיו דיגיטלית, שתעניק לה, בין השאר, כיסוי קשר משופר בפריסה ארצית. מדובר במערכת דיגיטלית לקשר, לדיבור ולהעברת נתונים (IV&D), המיועדת למשימות קריטיות של המשטרה, והיא תוכננה ופותחה במיוחד עבור ארגוני חירום והצלה. המערכת מבוססת על תקשורת אלחוטית דיגיטלית P-25 – תקן לפרוטוקול תקשורת, המשמש את הגופים העוסקים בתחום הביטחון האישי של האזרחים בארה"ב ובמדינות נוספות. היא מספקת כיסוי קשר ויכולת עבודה בשילוב עם כוחות נוספים, מחוץ למשטרה. המערכת עשויה לשמש תשתית יציבה למערכת רדיו לאומית, המיועדת לשימוש כל ארגוני החירום, הביטחון וההצלה במדינה, אולם ההחלטה על כך היא בידי המדינה".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים