לזכרו: בכירים בתעשיית ההיי-טק מספידים את עוזיה גליל

ד"ר יוסי ורדי, ירון אלעד, אדיב ברוך, ברוך גינדין, דיוויד אסיא ובכירים נוספים בענף נפרדים מאחד מ-"אבות ההיי-טק הישראלי", שהלך אמש (ד') לעולמו

עוזיה גליל. צילום: TheStems, מתוך ויקיפדיה
ד"ר יוסי ורדי. צילום: דנה ליף, מתוך ויקיפדיה

ד"ר יוסי ורדי. צילום: דנה ליף, מתוך ויקיפדיה צילום: דנה ליף, מתוך ויקיפדיה

ד"ר יוסי ורדי, מיזמי ההיי-טק הבולטים בישראל: אומת הסטארט-אפ התחילה בביתו של עוזיה גליל

עוזיה גליל, יחד עם חברו ושותפו, אלוף (מיל') דן טולקובסקי יבדל"א, התחילו מלוח חלק והפכו ליזמים ענקיים בכל קנה מידה עולמי. יוזמותיהם פרצו את גבולות המדינה, הם היו מהחלוצים של כל כך הרבה פריצות דרך טכנולוגיות ועסקיות – ברפואה, במחשוב ובביטחון.

גליל וטולקובסקי הביאו לארץ את המודלים של הון-סיכון, והיו הראשונים להבין שהמפתח הוא לבחור אנשים יוצאי דופן, להסתכן ולהעצים אותם. או, כמו שטולקובסקי קרא לזה: הסוסים האצילים.

טולקובסקי גילה והעצים ענקים כמו גליל, אפי ארזי וסטף ורטהיימר, וגליל, היזם הבלתי נלאה, הקים ויסד ללא ליאות חברה אחר חברה ממש מאפס, בתחומי טכנולוגיה חדשנים ורבים. כשמחשבים את סך התל"ג ששני אנשים אלה היו החולייה הראשונה בהשגתו – כולל אינטל, ששניהם הביאו לארץ – הראש מסתחרר.

ההישגים שלהם עוד יותר מרשימים כשחושבים שאת כל מה שהם עשו הם לא בנו על קרקע שכבר נחרשה, אלא בשממה מוחלטת. אף אחד לא היה שם קודם. את כל האמצעים והפרדיגמות הם פיתחו לבד, מכלום. פשוט לא ייאמן איך מבניין אחד צנוע בחליסה שבחיפה יצא ג'יני ענק מהבקבוק, שאחראי ל-35% מהתל"ג הישראלי. הסיפור הזה עדיין לא סופר כמו שצריך – וחבל מאוד. הסיפור האמיתי, הנכון והצודק של אומת הסטארט-אפ התחיל שם, באותו בניין צנוע בחליסה, ובמשרדים הצנועים בסמטת בית השואבה בתל אביב.

יהי זכרו של עוזיה גליל ברוך.

ירון אלעד, מנכ"ל אלרון. צילום: שי יחזקאל

ירון אלעד, מנכ"ל אלרון. צילום: שי יחזקאל

ירון אלעד, מנכ"ל אלרון: עוזיה גליל שהכרתי
"עוזיה גליל הוא האב המייסד של תעשיית ההיי-טק הישראלית. בתחילת שנות ה-60', כשהמותגים של ישראל היו תפוזים ופרדסים, הוא הקים את אלרון תחת חזון של בניית תעשיה מבוססת ידע. אז זה היה חזון, חלום, דמיון, וכיום זו המציאות.

אני זוכר את המפגש הראשון שלי עם גליל, לפני 13 שנים, בימיי הראשונים באלרון. הוא נכנס לחדרי כדי להכיר אותי ולשפוך בפניי את חזונו. השיחות בינינו המשיכו לאורך השנים: היינו נפגשים מדי פעם, גם באופן אישי – פגישות שבמסגרתן הייתי נהנה מכל רגע, שבו קיבלתי עוד פיסת מידע וראיתי את החזון של האיש עתיר הזכויות הזה, שתרם באופן עצום למדינת ישראל בכלל ולהקמתה של תעשיית ההיי-טק הישראלית בפרט.

המפגשים אתו היו תמיד מלאי השראה. לשמוע את התיאורים שלו את החזון שבהקמת אלביט, אלסינט וחברות נוספות, והחשיבה שלו על הדרכים והאמצעים למנף את הידע בעולמות האקדמיים בישראל של שנות ה-60', תוך שילוב הניסיון בתעשיות הצבאיות בתחילת ימי המדינה, כדי להקים תעשייה מבוססת ידע ועומק טכנולוגי היה פשוט השראה בהתגלמותה.

אחת התובנות החשובות שלו הייתה לגבי יזמים: אמנם, המנגנון שהוא יזם והקים היה לחולל חברות מתוך אלרון, אך במרוצת השנים הוא הבין והטיף להקים חברות בדרך אחרת. גליל הדגיש שהיזם הוא המרכז ואלרון צריכה לספק לו את התמיכה העסקית והפיננסית, לתת לו הכוונה וערך מוסף ולהעמיד לרשותו את מלוא הכלים להצלחה. את קו החשיבה הזה אנחנו מיישמים באלרון של היום".

אדיב ברוך, יו"ר מכון היצוא. צילום: יח"צ

אדיב ברוך, יו"ר מכון היצוא. צילום: יח"צ

אדיב ברוך, יו"ר מכון היצוא: עוזיה גליל השאיר את חותמו על כל שכבות הניהול בהיי-טק
"עוזיה גליל השאיר חותם עצום על כל שכבות הניהול בכלכלת ההיי-טק הישראלית. ביום פטירתו של גליל, יליד בוקרשט, עמדתי בפרלמנט הרומני יחד עם נשיא מדינת ישראל, ראובן ריבלין, כשברקע מושמעים את המנון מדינת ישראל – התקווה. בסיור הזה נסגר מעגל, משום שיחד איתנו במשלחת היו רבים מעובדיו לשעבר, שגדלו תחת מורשתו והקימו חברות שמייצגות את החדשנות וההיי-טק של ישראל. בכנס שבו השתתפנו בבוקרשט דנו בחדשנות הישראלית, שהיא מקור פועלו והובלתו של גליל".

ברוך גינדין, מנכ"ל קומסט ומייסד גרטנר בישראל. צילום פרטי

ברוך גינדין, מנכ"ל קומסט ומייסד גרטנר בישראל. צילום פרטי

ברוך גינדין, מנכ"ל קומסט: עוזיה גליל הוא האיש שממנו למדתי מהי יזמות בטכנולוגיה
"הייתה לי הזכות ללמוד ולספוג מעוזיה גליל מהם יזמות בטכנולוגיה, לקיחת סיכונים, חזון ועידוד הכפופים לך – והדבקתם ברוח היזמית. גליל תמיד נתן מקום לאקדמיה, במיוחד לטכניון, ולידע שמגיע מצה״ל – והלוא הוא עצמו יוצא תחום הפיתוח בחיל הים. בעזרת איש חזון אחר, אלוף (מיל') טולקובסקי יבדל"א, גליל הקים את אלרון ואחר כך את אלביט. המחשב הישראלי הראשון, Elbit 100, תוכנן ויוצר תחת ניצוחו על ידי צוות של מהנדסים מבריקים. אלביט, שהחלה לבלוט בעולם, זכתה להתעניינות, קונטרול דטה השקיעה בה ומחשבי המיני שלה תוכננו ויוצרו בישראל.

הקשר בינינו המשיך כשהקמתי את חברת המחקר וההשקעות קומסט, כאשר גליל היה הלקוח שלה, כמנכ"ל אלרון, ואני היועץ. לאורך כל הקריירה שלו ניתן היה לראות את הרצון של גליל לעזור, להבחין באוזן הקשבת שלו, ולעמוד על תרומתו העצומה ועל מקצוענותו. בזכותו הכרתי את גדעון גרטנר, שלימים הציע לי להקים ולנהל את גרטנר באזור. עבורי, גליל היה האייקון והמודל, שעזר לי לבנות את עצמי ואת החברה שלי".

דיוויד אסיא, מייסד מג'יק ויזם היי-טק. צילום: קובי קנטור ז"ל

דיוויד אסיא, מייסד מג'יק ויזם היי-טק. צילום: קובי קנטור ז"ל

דיוויד אסיא, יו"ר איינג'לס ומייסד מג'יק ופורמולה: החזון של גליל – בניית תשתית ההיי-טק בישראל
"היו לי העונג והכבוד לעבוד עם עוזיה גליל במסגרת איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה. היה לו חזון שלם ומפורט לבניית התשתית לתעשיית האלקטרוניקה והמו״פ בישראל, והוא סייע רבות לשינוי סדרי העדיפויות, החקיקה והמיסוי שאפשרו את הפיכת תעשיית האלקטרוניקה הישראלית למשגשגת, הבאת משקיעים זרים והקמתם של מרכזי מו״פ וייצור של ענקיות ההיי-טק בעולם – אינטל, מוטורולה וחברות רבות אחרות".

תגובות נוספות

יעקב נוי, מייסד מועדון המאה פלוס. צילום פרטי

יעקב נוי, מייסד מועדון המאה פלוס. צילום פרטי

יעקב נוי, יו"ר מועדון המאה פלוס
"מאז שלמדתי בפקולטה להנדסת חשמל בטכניון, גליל היה עמוד התווך בהקמת תעשיית הטכנולוגיות המתקדמות בישראל. אשרינו שזכינו לשתף אותו בכנס המועדון בקיסריה לפני כמה שנים".

הודעת אלרון
"עוזיה גליל יצר חזון של בניית תעשייה מבוססת ידע והפך אותו למציאות: הוא הקים את אלרון וממנה יצאו עשרות חברות – אלביט, אלסינט, אורבוטק, צורן, נטוויז'ן, גיוון אימג'ינג ואחרות.

גליל תמיד הקדים את זמנו בחזונו – בתחילה בתעשיית האלקטרוניקה ולאחר מכן בעולמות המידע והרפואה מבוססת מידע. עד יומו האחרון הוא היה מעורב עם יזמים צעירים וחברות חדשות. גליל היה איש של אנשים שמחובר לצעירים, ועשה את הכול בצניעות ובאיכות אנושית שקשה למצוא כיום. גליל שייך לדור הנפילים, החלוץ המודרני והציוני החדש, שהעלה את המדינה על אוטוסטרדת הטכנולוגיה והמידע.

זהו יום עצוב למדינת ישראל בכלל ולאלרון בפרט. יהי זכרו ברוך".

הודעת דירקטוריון אלביט
"עוזיה גליל, יו"ר דירקטוריון אלביט בשנים 1981-1999, הוא מחלוצי תעשיית ההיי-טק והתעשייה הביטחונית הישראלית. הוא היווה מופת למנהיגות ולחדשנות טכנולוגית פורצת דרך. נזכור את מורשתו וננציח אותה לעד".

עמירם שור, ממייסדי ענף התוכנה וה-ICT בישראל, יו"ר ENT. צילום פרטי

עמירם שור, ממייסדי ענף התוכנה וה-ICT בישראל, יו"ר ENT. צילום פרטי

עמירם שור, ממייסדי ענף התוכנה וה-ICT בישראל, יו"ר ENT
"את גליל הכרתי לפני קרוב ל-60 שנים. נהניתי לשתף אתו פעולה בכל פעילויותיי הציבוריות. גליל היה ממקימי המסד והטפחות של התעשיה הנעלמה של ישראל. ללא ספק, הוא היה מודל להערצה, איש של חזון ושל יצירה בלתי נלאית. תנחומיי לבתו, רות אלון".

נשיא הטכניון, פרופ' אורי סיון
"עוזיה היה איש חזון, שתרם רבות לטכניון, לתעשייה ולחברה בישראל. הוא היה מיקירי הטכניון, מהבולטים בבוגריו ובעיקר ידיד מסור למוסד האקדמי שבו רכש את השכלתו. עוזיה, יזם בכל רמ"ח איבריו, הוא מייסד אלרון – מודל ראשון של יוזמה לבניית תעשייה עתירת טכנולוגיה שצומחת מתוך מוסד מדעי ישראלי.

פרופ' אורי סיון, נשיא הטכניון. צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון

פרופ' אורי סיון, נשיא הטכניון. צילום: ניצן זוהר, דוברות הטכניון

עוזיה הקדים את זמנו בתחומים רבים. הוא הניח את היסודות לאומת הסטארט-אפ הישראלית, וכן צפה כבר לפני עשרות שנים את השילוב ההכרחי בין טכנולוגיה לרפואה לטובת האדם. תרומתו לטכניון כיו"ר הקורטוריון וכחבר הוועד המנהל במשך שנים הייתה אדירה. בשם כל בית הטכניון אני משתתף בצער המשפחה ומוסר את תנחומינו הכנים".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים