על סדר היום במפגש ביידן-פוטין – הסייבר
במפגש פסגה שייערך בשווייץ ידונו נשיא ארה"ב ונשיא רוסיה, בין היתר, על מתקפות סייבר שכוונו נגד ארגונים בארה"ב, המיוחסות למוסקבה, ובתוכן – מתקפות כופרה ● מומחי אבטחה לגבי המפגש: "העולם יקבל שירות טוב אם ביידן ופוטין יסכימו לעבוד יחד כדי לשים סוף למתקפות הכופרה"
היום (ד') ייערך בז'נבה שבשווייץ מפגש פסגה בין ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, וג'ו ביידן, נשיא ארה"ב. השניים צפויים לדון בכמה נושאים: דיכוי האופוזיציה ברוסיה, הרעלת מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני וכליאתו, חילופי אסירים, המצב באוקראינה, וכן – מתקפות סייבר שכוונו נגד ארגונים בארה"ב, המיוחסות למוסקבה, ובתוכן – מתקפות כופרה.
בראיון שהעניק השבוע (ב') לרשת NBC, דחה פוטין את ההאשמות, שלפיהן רוסיה מעורבת במתקפות סייבר נגד ארה"ב, לרבות קביעת גופי הביון בארה"ב, שלפיה האקרים רוסים התערבו בבחירות בארה"ב ב-2016 וב-2020. פוטין טען, כי מדובר באישומים חסרי בסיס וכי זו "פארסה". "איפה ההוכחות, איפה הראיות?" הביע נשיא רוסיה תמיהה, "האשימו אותנו בכל מיני דברים – בהתערבות בבחירות, במתקפות סייבר ועוד. אלא שאפילו לא פעם אחת לא טרחו להציג עדות או ראיה כלשהי לכך". פוטין אף קרא בראיון הזה לביידן להגיע להסכם בין שתי המעצמות לגבי פעילויות במרחב הסייבר.
דן וודס, סגן נשיא F5, אמר, כי "העולם יקבל שירות טוב אם ביידן ופוטין יסכימו לעבוד יחד כדי לשים סוף למתקפות הכופרה. מדינות תמיד יעסקו בריגול סייבר לאיסוף מודיעין, אך יש לאסור התקפות כופרה נגד חברות פרטיות ותשתיות קריטיות. מתן האפשרות לארגונים פליליים לצאת להתקפות שכאלה יוצר השלכות כלכליות, ובמקרים מסוימים גם סכנת חיים. התקפות מתמשכות נגד ארה"ב ומדינות אחרות עלולות לעורר תגובה משמעותית, שמסלימה במהירות סוג זה של סכסוך בלא שליטה".
ארן אראל, מנהל הפעילות של F5 בישראל, יוון וקפריסין, הוסיף, כי "במחקר שערכה החברה לפני כחצי שנה מצאנו, שישראל היא המדינה המותקפת ביותר בעולם. ניתן לראות בפגישה הזאת הזדמנות פז לקראת נרמול היחסים בין המדינות במישור הסייבר. הסכמים שיתקבלו בפגישה ישפיעו רבות גם על מה שאנחנו רואים באזורנו".
לדברי מארק גזית, מנכ"ל ת'טה-ריי (ThetaRay), "בעידן הפוסט קורונה, הכלכלה העולמית הפכה תלויה יותר במערכת תשלומים גלובלית, הדומה לזרימת דם בעורקי הכלכלה. מתקפות סייבר, לרבות התקפות כופרה ושימוש במערכות פיננסיות למטרות מימון טרור והלבנת הון, הופכות לחסמים בעורקי הכלכלה וחוסמות את זרימת התשלומים הגלובליים. נדרשת רגולציה מתאימה, שתאפשר הטמעת פתרונות טכנולוגיים מתאימים, כדי לוודא מי הם הגורמים המשלמים ומי הם המקבלים, והאם העברות אלו לא מיועדות למימון פשעים או טרור. אנחנו קוראים לשני המנהיגים לשתף פעולה במניעת היווצרות החסמים הללו, כדי לאפשר לכלכלה העולמית להתאושש".
שלומי הלוי, מנהל טכני אזורי באינפינידט (Infinidat), ציין, כי "הצהרה משותפת של ארצות הברית ומדינות G7 אחרות קראה לפני ימים אחדים לרוסיה לעשות יותר בכל הקשור לעצירת מתקפות סייבר – ולא בכדי. לדברי מומחים בתחום, התקפות רבות יוצאות מארגוני פשע בגבולות רוסיה, והן הופכות מורכבות ומתוחכמות יותר. ההתקפות מצפינות את כל המידע ברמת השרתים ונשארות חבויות מבלי להתגלות במשך שבועות עד חודשים. הן מתגלות רק לאחר שהן מצפינות – לא רק את המידע הארגוני, אלא גם את שרתי הגיבוי. בשלב זה קשה מאוד לארגון להשתקם. כדי להמשיך להתקיים הוא חייב לשלם את הכופר. התקפות כופרה מתוחכמות אלו מחייבות ארגונים לשנות את אסטרטגיית ההגנה שלהם. לא רק להתגונן באמצעות הפתרונות הנפוצים – אלא לשכלל את הגיבוי המסורתי, להגן עליו מהתקפת סייבר ולספק תשתית, המאפשרת שחזור מהיר ואמין של מידע. בלא אמצעים אלו, ההפסד במלחמות הכופרה ידוע מראש. פגישת ביידן ופוטין היא הזדמנות מצוינת להסדיר את הנושא ברמה המדינית ולאחד כוחות בהתמודדות מול ארגוני פשיעת סייבר".
אכן פגישת מנהיגים זאת נחוצה וחיונית לדעתי לשיפור הכלכלה העולמית ויצרת חיים שפויים וטובים.