הפסד ל-NSO: בית משפט בארה"ב קבע שפייסבוק יכולה לתבוע אותה שם
השופטים דחו את טענות החברה שסמכות השיפוט בעניינה היא בישראל ושהיא מהווה "סוכן זר" ולכן זכאית להגנה ● פייסבוק טוענת ש-NSO ניצלה פרצה בווטסאפ כדי לחדור ל-1,400 איש, בהם מתנגדי משטר ופעילי זכויות אדם
החדשות הרעות באות ל-NSO בצרורות: אחרי שמשרד המסחר האמריקני קבע שהחברה פוגעת באינטרס הלאומי של ארצות הברית – מה שבסבירות גבוהה עלול להוביל לסנקציות עליה, וארגונים פלסטיניים העלו טענות שלפיהן ישראל השתמשה בתוכנה שלה, פגסוס, למעקב אחרי אנשיהם, אמש (ב') היא קיבלה עוד בשורה רעה מבחינתה. זאת, לאחר שבית משפט לערעורים בסן פרנסיסקו פסק שווטסאפ יכולה לתבוע אותה בקליפורניה. בכך הוא דחה את טענת NSO שלפיה היא חברה זרה, ולכן סמכות השיפוט בעניינה איננה בארצות הברית, כי אם בישראל.
ההחלטה שניתנה אתמול נוגעת לתביעה של פייסבוק נגד חברת הסייבר ההתקפי הישראלית, שטוענת שהיא ניצלה פרצה בווטסאפ, ששייכת לה, כדי לחדור למכשירים של 1,400 איש, מהם כ-100 עיתונאים, פעילי זכויות אדם, מתנגדי משטר, בכירי ממשל ואחרים. התובעת טוענת שהתוקפים יצרו קשר בשיחת וידיאו עם הקורבנות, שכלל לא היו אמורים להשיב לשיחה, ואז שתלו את פגסוס, הרוגלה של NSO, שמספקת יכולת השתלטות על הטלפונים החכמים של הקורבנות. גם אם הקורבן לא השיב לשיחה, הרוגלה הותקנה במכשיר שלו ואפשרה את הגישה למידע שבמכשיר שלו. בנוסף, השיחה לא נרשמה בפירוט השיחות שנעשו מהמכשיר.
החשש של NSO: תיאלץ לחשוף זהות לקוחות ודרכי פעולה
החלטת שלושת השופטים אינה טובה מבחינתה של NSO, משום שבסבירות גבוהה היא תיאלץ אותה לחשוף דרכי פעולה ושמות של לקוחות שלה. בחברה טוענים שפגסוס משמשת למלחמה בפשיעה ובטרור, אבל תחקירים שפורסמו בשנים האחרונות מראים שבין הלקוחות שלה נמצאות ממשלות במדינות דיקטטוריות ובמדינות אחרות שהשלטונות שלהן מבקשות לעקוב אחרי גורמים שונים. כך, תחקיר מחודש יולי האחרון, שבוצע על ידי 17 גופי תקשורת מכובדים מרחבי העולם, העלה, בין היתר, שהרוגלה של החברה שימשה למעקב אחרי מלך מרוקו, מוחמד השישי, ראש הממשלה לשעבר של לבנון, סעד אל חרירי, ואף נשיא צרפת, עמנואל מקרון – גילוי שגרם למשבר דיפלומטי בין צרפת לישראל, שנסגר רק עם פגישתם של הנשיא מקרון וראש הממשלה, נפתלי בנט, בוועידת האקלים בגלזגו בשבוע שעבר.
על פי דיווח של הגרדיאן, בין הגורמים שפגסוס הוחדרה למכשירים שלהם דרך הפרצה בווטסאפ היו תושבים מרואנדה שגרים בבריטניה ובמדינות נוספות באירופה, עיתונאים מרוקניים, כמרים בטוגו ופוליטקאים פרו-קטאלניים בספרד. אתמול טענו נציגים של שישה ארגונים פלסטיניים, שמשרד הביטחון הכריז עליהם לפני כשבועיים כארגוני טרור המשויכים לחזית העממית, שהתוכנה של NSO נמצאה גם על המכשירים של אנשיהם – שנפרצו. עובדה זו מעלה את השאלה האם NSO עוקבת אחרי אנשים גם בישראל – בניגוד לטענה שלה.
"NSO לא זכאית להגנה של סוכן זר"
בהחלטה הנוכחית דחה בית המשפט, בין השאר, את טענתה של NSO שגם אם היא אמנם ניצלה את הפרצה בווטסאפ, בין הלקוחות שלה נמצאות ממשלות שיוגדרו כ-"סוכן זר" ובכך יזכו להגנה בארצות הברית. השופט דניאל פורסט כתב בהחלטתו כי "NSO טוענת שהיא צריכה ליהנות מההגנה שניתנת לממשלים מאחר שהטכנולוגיה שהיא מספקת משמשת למטרות של אכיפת חוק. מה שממשלות שהינן לקוחות של NSO עושות עם הטכנולוגיה והשירותים שלה לא מסווג אותה כ-'סוכן או כלי של מדינה זרה', כפי שהקונגרס הגדיר זאת. לכן, NSO לא זכאית להגנה של גורם זר".
טענה נוספת של NSO, שגם היא נדחתה, היא טענה ותיקה שלה – שאין לה שליטה מה הלקוחות שלה עושים עם פגסוס לאחר שהם רוכשים את התוכנה.
תגובות
(0)