למה בעלי מניות טסלה רוצים שאילון מאסק יחזיר להם 13 מיליארד ד'?

הטענה שלהם, אותה לקחו לבית המשפט, היא שמאסק השקיע את הכסף ברכישתה של סולאר-סיטי ב-2016 על ידי ענקית הרכבים החשמליים, כדי להציל את החברה של קרוביו מפשיטת רגל ושמדובר בעסקה לא רווחית

זוכה מהאשם שרכש את סולאר-סיטי רק כדי להציל חברה של בני משפחה. אילון מאסק. עיבוד ממוחשב כאילוסטרציה.

כמה מבעלי המניות של יצרנית כלי הרכב החשמליים טסלה דורשים ממייסד החברה ומנכ"לה המפורסם, היזם אילון מאסק, להחזיר את המניות בשווי 13 מיליארד דולר, אותן רכש במסגרת ההשתלטות של טסלה על יצרנית הפאנלים הסולאריים סולאר-סיטי (SolarCity), בשנת 2016.

בעלי המניות, שאת תביעתם הגישו קרנות הפנסיה של האיגודים ומנהלי הנכסים, עתרו לבית המשפט העסקי המרכזי של דלאוור, ה-Delaware Court of Chancery, משום שהם סבורים כי על השופט להגיע למסקנה ש-מאסק אילץ את חבר המנהלים של טסלה לבצע את הרכישה המסוימת, על אף שהיא התגלתה ככושלת. עורכי דינם הפצירו בשופט לפסוק לטובתם בדיון המסכם שנערך אתמול (ג'), כך דיווחה כעת רויטרס.

הרכישה של סולאר סיטי בכ-2.5 מיליארד דולר נחתמה, כאמור, לפני כ-6 שנים. טסלה שילמה את מחיר הרכישה במניותיה, שעלו בחדות מאז. שווי המניות שרכש מאסק במסגרת עסקה זו מוערך כיום בכ-13 מיליארד דולר – הסכום שבעלי ניירות הערך רוצים שהוא ישיב לכיסם.

מוצרי סולאר-סיטי המוצעים על ידי טסלה כיום. צילום מסך מאתר החברה

מוצרי סולאר-סיטי המוצעים על ידי טסלה כיום. צילום מסך מאתר החברה

רכישה מניפולטיבית או כזו שתשתלם לטווח רחוק?

כזוכר, העותרים, שהם שבעה משקיעים של ענקית הרכבים החשמליים, טענו במשפט, שהתקיים בקיץ האחרון, כי מאסק גרם לטסלה לרכוש את סולאר-סיטי – חברה המייצרת לוחות סולאריים, אותה ייסדו לינדון רייב ופיטר רייב, בני דודו של מאסק, שהיה שותף בהקמתה, וכן שכיהן כיו"ר הדירקטוריון שלה – כדי להציל אותה מפשיטת רגל. לטענתם, המהלך היה רצוף בניגודי אינטרסים, התעלם מנקודות תורפה בסיסיות של הנרכשת, ולא הפיק את הרווחים שמאסק צפה לחברה.

כמו כן האשימה התביעה גם את דירקטוריון טסלה ב"ממשל תאגידי חלש", במובן של התכופפות בפני מאסק ובחירה להשקיע ביודעין ב"עסקה גרועה" תחת הנהגתו הדומיננטית.

המשקיעים התובעים קוראים למאסק ולחברים אחרים בדירקטוריון טסלה לתקן את "ההפרות של חובת הנאמנות ובזבוז נכסי התאגיד". הם גם מאשימים את הנתבע במה שמכונה "העשרה בלתי צודקת". בחוקי הון, העשרה בלתי צודקת מתרחשת כאשר אדם אחד מתעשר על חשבון אחר בנסיבות שהחוק רואה כלא צודקות. כאשר נמצא כי אדם "הועשר" שלא בצדק, החוק מטיל חובה על ה"מועשר" לפצות את הנפגעים.

אוון צ'סלר, אחד מעורכי הדין המייצגים את מאסק, טען מנגד כי העסקה לא הייתה על תקן סיוע כספי לחברה בקשיים וכי סולאר סיטי הייתה רחוקה מחדלות פירעון.

"חילוץ, בתזמור של אילון מאסק"

"התיק הזה תמיד עסק בשאלה האם רכישת סולאר-סיטי הייתה חילוץ ממצוקה כלכלית, חילוץ, בתזמור של אילון מאסק", אמר רנדי ברון, עורך הדין של בעלי המניות, בתחילת טיעוני הסיכום שלו למשפט אתמול.

בטיעוני הסיום הוזכרו גם ממצאים מרכזיים מהמשפט בן עשרת הימים שנערך בנדון כבר ביולי, ושבמהלכו "בילה" מאסק יומיים על הדוכן בהגנה על המהלכים שלו בנוגע לרכישת יצרנית הפאנלים הסולאריים.

לדברי מאסק עצמו, הרכישה הייתה חלק מתוכנית אב בת עשור, שהיא ארוכת טווח בהווייתה, ליצירת קבוצה שתביא לשינוי באופן ייצור וצריכת החשמל באמצעות מכוניות וסוללות חשמליות של טסלה, ופאנלים סולאריים מתוצרת סולאר סיטי.

"הם בנו מיליארדי דולרים של ערך לטווח ארוך", אמר עורך הדין צ'סלר על סולאר-סיטי והרווחים העתידיים אשר צפויים, לדבריו, לטסלה ולבעלי מניותיה עקב הרכישה הוותיקה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים