השלטונות בסרי לנקה חסמו את המדיה החברתית – אבל חזרו בהם

על רקע המשבר הכלכלי החמור שחווה המדינה ומחאת הציבור נגד המנהיגים, נחסמה בה אתמול (א') הגישה למדיה החברתית ולאפליקציות צ'אט, אבל זעם ציבורי וכעס אפילו מטעם חברי הממשלה עצמם גרם לנשיא לחזור בו מהמהלך

חסמה גישה למדיה חברתית למספר שעות אך חזרה בה. סרי לנקה. עיבוד ממוחשב כאילוסטרציה.

סרי לנקה, שחווה באחרונה משבר כלכלי חמור, חסמה אתמול (א') את השימוש ברשתות חברתיות ובאפליקציות מסרים מהירים. המהלך היה חלק מעוצר כללי, שהוכרז ברחבי מדינת האיים לאחר הסלמת המתיחות והאלימות, עקב המשבר החריף שפוקד אותה – הקשה ביותר מאז הקמתה ב-1948.

"בהתאם להנחיות הוועדה הרגולטורית לטלקומוניקציה של סרי לנקה (TRCSL), הגישה לפייסבוק, מסנג'ר, יוטיוב, ווטסאפ, וייבר, טוויטר, IMO, אינסטגרם, טלגרם, סנאפצ'ט וטיקטוק מוגבלת בתוקף מיידי עד להודעה חדשה", נכתב באתר האינטרנט של דיאלוג טלקום (Dialog Telecom) – מפעילת הסלולר הגדולה במדינה. אלא שההחלטה לחסימה לא החזיקה מעמד יותר ממספר שעות.

ההחלטה לחסימת שירותי אינטרנט מקובלת במשטרים רודניים כשהציבור מתקומם, ולרוב מיועדת כדי לחסום בפועל אפשרויות לארגון מחאות והפגנות. אך בסרי לנקה היא הכעיסה לא רק את מנהיגי האופוזיציה, אלא איפלו את המחוקקים ממפלגת השלטון של סרי לנקה (SLPP), שמתחו ביקורת על המהלך והטיחו בממשלה האשמות על "חניקת" חופש הביטוי.

גוטביה רג'פקסה, נשיא סרי לנקה, הכריז על מצב החירום במדינת האיים ביום ו', יום לאחר שמוחים זועמים הפגינו ליד ביתו בדרישה שייתפטר, ובתוך שהציבור עורך תוכניות למחאה כלל ארצית בגלל המשבר הכלכלי. קודם לכן, ביום ה', ביצעה המדינה מעצרים של עשרות בני אדם בהפגנות ליד ביתו של הנשיא. 

רג'פקסה הפעיל סעיפים בפקודת ביטחון הציבור, המעניקה לו סמכות להתקין תקנות חירום לשם שמירה על הסדר הציבורי, לדיכוי מרד, מהומות או מהומה אזרחית, או סמכויות לשמירה על אספקה של צרכים חיוניים, שאכן הולכת ומתדלדלת בסרי לנקה.

על פי תקנות החירום הללו הנשיא יכול לאשר מעצרים, החזקה של כל רכוש וחיפוש בכל מקום, והוא יכול גם לשנות או להשעות כל חוק קיים.

זעם הביא להפסקת חסימת המדיה החברתית ושירותי המסרים המידיים

"לעולם לא אסבול חסימה של רשתות חברתיות. הזמינות של רשתות VPN, כמו זו שבה אני משתמש כעת, הופכת איסורים כאלה לחסרי תועלת לחלוטין. אני קורא לרשויות לחשוב בצורה פרוגרסיבית יותר ולשקול מחדש את ההחלטה הזו", כתב בטוויטר שר הנוער והספורט, נמל רג'פקסה, שהוא אחיינו של הנשיא. נמל ביטא את התנגדותו למהלך על אף שהוא בנו של ראש הממשלה, מהינדה רג'פקסה, שגם את התפטרותו דורשים המוחים.

 


"מהפכות היו קיימות לפני המדיה החברתית והאיסור הנוכחי על מדיה חברתית לא יעשה דבר כדי לבלום את גל הכעס והגועל כלפיך וכלפי ממשלתך. רג'פקסה, אם אתה מרגיש מאוים מחופש הביטוי, אתה לא מתאים להנהיג", אמר בתגובה למצב מנהיג האופוזיציה בסרי לנקה, סאג'ית' פרמדאסה.

גם לשכת עורכי הדין של סרי לנקה עסקה בגינוי האיסור על שימוש במדיה החברתית. הלשכה אמרה כי בכל האמור ברשתות חבריות מדובר ב"היבט חיוני" לחופש הביטוי של האזרחים, ושהשירותים האינטרנטיים לתקשורת בין בני אדם "חשובים לא פחות מהמדיה המסורתית".

ועדת זכויות האדם של סרי לנקה ציינה כי לנציבות הרגולציה ל-TRCSL "אין סמכות" לבקש מספקי שירותים להגביל את הגישה למדיה החברתית, על בסיס "בקשה ממשרד ההגנה". 

כאמור, בעקבות הזעם והביקורת שעוררה החסימה, סרי לנקה החזירה את הגישה לאתרי המדיה החברתית ולאפליקציות כבר אתמול אחר הצהריים, לאחר שהחליטה רק לפנות בוקרו של אותו היום לחסום את השימוש בהם.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים