משבר? 33 אלף מישרות פתוחות, גידול בביקוש למקצועות לא טכנולוגיים
כך עולה מנתוני דו"ח ההון האנושי שמפרסמים רשות החדשנות וארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל לשנת 2021 ועד מאי 2022 ● מגייסים עדיין פחות גו'ניורים, ואחוז הנשים המועסקות עדיין נמוך
למרות סימני המשבר, המחסור החמור בכוח אדם בענף ממשיך להיות גבוה. מנתונים שמפרסמים היום רשות החדשנות וארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל (SNC) עולה, כי בחודשים מרס 2021 עד מאי 2022 נרשמו 33 אלף משרות פתוחות בענף, וזאת לאחר שכבר החלו ניצני המשבר, פועל יוצא של המלחמה באוקראינה, משבר הסחורות בסין ותחילת הירידה בשווי חברות הטכנולוגיה בוול סטריט.
עיקר הדרישה במשרות הפתוחות בתפקידים שאינם טכנולוגיים – כ-12 אלף משרות פתוחות, בהשוואה לפחות מ-5,000 בשנתיים הקודמות שבהן פורסם הדו״ח. עורכי הדו"ח מציינים, שכמות המשרות הפתוחות לתפקידים טכנולוגיים גבוהה מעט מזו שהייתה ביולי 2019 – ומשקפת חזרה לרמה שלפני הקורונה.
אתגר הגו'וניורים בענף עדיין נשאר ללא פתרון ממשי. בתקופת הדו"ח נרשמה עלייה במספר הג'וניורים שעזבו מרצונם את מקום העבודה, וגם הביקוש לג'וניורים היה קטן יותר בשנה שעברה, כי יותר עובדים בעלי ניסיון נקלטו בחברות היי-טק. על פי הדו"ח, מבין הגיוסים החדשים, רק 22% מהגיוסים לתפקידי מו״פ היו של ג'וניורים – וזאת בהשוואה ל-32% ב-2020.
הדו"ח מאשר את ההערכות שהיו עד כה, שלפיהן מחצית מחברות ההיי-טק הישראליות ניהלו פעילות אוף שור בחו"ל, 20% באוקראינה, דבר שהשפיע בצורה זו או אחרת על פעילותן.
הדו"ח בדק לראשונה את הקשר בין ההשכלה של העובדים בהיי-טק לבין מקום עבודתם. נתון מעניין גילה, שעדיין יש עדיפות לבוגרי אוניברסיטה בגיוס בחברות היי-טק לעומת מכללות. 80% מעובדי ההיי-טק בתפקיד ראשון הם בעלי הכשרה אקדמית, ו-60% אחוז מהעובדים החדשים שנקלטו היו בוגרי אוניברסיטאות, לעומת 35% בוגרי מכללות.
הדו"ח מצביע על מגמה של היפוך במגמת הגיוסים. בתקופת הדו"ח חל גידול 21% במצבת העובדים שמועסקים בחברות צמיחה ישראליות, לעומת גידול של 5% בחברות מו"פ רב לאומיות. עורכי הדו"ח מציינים כי בשנים 20-21, שנות הקורונה, המגמה הייתה הפוכה, ולדבריהם עובדה זו מחזקת את כושר ההעסקה של חברות ישראליות והשפעתן על המשק הישראלי
עם זאת, עורכי הסקר מציינים, כי "אי-הוודאות שבה נמצא עולם ההיי-טק כעת מושפעת משינויים בכלכלה העולמית, והנושא מחייב המשך מעקב אחרי התחומים שהושפעו בשנים האחרונות: גיוסים של עובדים לא טכנולוגיים, ג׳וניורים, נשים, והשינויים בחברות הצמיחה הישראליות".
נתונים מעניינים נוספים: 69% מהעובדים הישראלים בהיי-טק הם עובדים טכנולוגיים; 13% עובדים במקצועות עסקיים; 12% במקצועות תפעוליים; ו-5% מכהנים במשרות בכירות. שליש מבעלי התפקידים הטכנולוגיים מועסקים בתפקידי תוכנה. כמחצית מהעובדים בתפקידים לא טכנולוגיים מועסקים בתפקידי מכירות, אופרציה ושיווק. אחוז הנשים המשולבות בהיי-טק עדיין עומד על 17%-21% אחוזים. בחברות רב לאומיות יש יותר נשים, וחברות שאופיינו בשיעור צמיחה גבוה גייסו יותר נשים מאשר חברות שלא צמחו מהר.
עוד עולה, כי המחסור בעובדים קשה במיוחד במדעי החיים והקליימטק, וחברות בסקטורים אלו מדווחים על קשיים בגיוס עובדי מו"פ.
תגובות
(0)