שוק ה-IT ושוק ההיי-טק – זה שעולה וזה שיורד

הכותרות זועקות שוב ושוב על "משבר בהיי-טק", אבל, כמעט כרגיל, המצב יותר מורכב - במיוחד בשוק ה-IT, שככל הנראה הצמיחה בו תימשך

זה שעולה וזה שיורד.

גם השבוע עסקו כותרות אמצעי התקשורת בכלל, ואלה הכלכליים והטכנולוגיים בפרט, בפיטורי עובדים בהיי-טק, כאשר כמעט כל אחת מהידיעות האלה מתויגת כחלק ממשבר שעובר על הענף. למרות הכותרות הללו, הגופים שעוקבים אחרי הנעשה ויש להם את היכולת לראות את התמונה הכוללת נזהרים במסקנות שלהם.

האם באמת מדובר במשבר, או שמא זה תיקון ותו לא? תשובה לכך יכולה להיות טמונה בירידה בשכר שמתרחשת באחרונה בהיי-טק. ללא ספק, ירידה בשכר יכולה להיות אינדיקטור למשבר. ואמנם, הנתונים האחרונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שהתפרסמו היום (ה'), מצביעים על ירידה מסוימת בשכר בחודש מאי – אבל היא לא הייתה משמעותית, כי הנתון ההתחלתי היה גבוה. מה גם שלא ברור בכלל מה הסיבות לה, כי היא קרתה לפני שהמשבר, או ה-"משבר", פרץ בקול תרועה רמה. בחודש מאי ראינו לכל היותר רק אדוות של משבר, לא גלים גבוהים.

חוסר הבהירות הזה נובע מאנומליה שמאפיינת את הענף: מהצד האחד יש פיטורים, אבל מהצד השני – מחסור בכוח אדם.

צריך לקרוא את הנתונים בזהירות, כי הם מסתמכים על הגדרות שונות של ענף ההיי-טק. אבל התמונה הכללית מאשרת את ההערכות של מומחים ותיקים בענף, שעברו משבר אחד או שניים. הם עדיין מחזיקים בדעתם שהפיטורים הם סימפטום לתיקון שמתבצע בשווי של יוניקורנים, וגם סטארט-אפים בעלי הערכת שווי נמוכה יותר. אלה גייסו כספים רבים, כי הם היו זמינים, וכדי להוכיח למשקיעים שההשקעה שלהם אמיתית צירפו לשורותיהם עובדים ללא הכרה והביאו כמעט לכאוס של ממש. כיום, המשקיעים מחפשים אפיקי השקעה שיניבו רווחים, והחברות נדרשות להוכיח זאת בזמן קצר. כשציפיות המשקיעים לא עומדות בקנה אחד עם מה שהנהלת החברה מסוגלת לבצע, התוצאה הבלתי נמנעת היא פיטורי עובדים.

סימן השאלה הגדול, שלאיש אין תשובה עליו, הוא כמה זמן יימשך המצב הנוכחי בעולם ואיך הוא ישפיע על ישראל, בסיכומו של דבר. עובדה זו מייצרת אצל עובדים רבים חוסר ביטחון, והם משתדלים לשרוד במקום העבודה כרגע, גם אם יש להם הצעות מפתות בחוץ.

יקום מקביל

לעומת זאת, ביקום כמעט מקביל, יש את שוק מערכות המידע, ה-IT. השוק הזה נמצא בעלייה בשנתיים האחרונות. הוא מוערך בשבעה מיליארד דולר ועל פי STKI, הוא צפוי לעלות לפחות ב-10% בשנים הקרובות. ההערכות האלה ניתנו לפני פרוץ המשבר, אולם ד"ר ג'ימי שוורצקופף, מנכ"ל החברה והאנליסט הבכיר של הענף, משוכנע שלא תהיה למצב הנוכחי השפעה על הגידול בענף ה-IT.

שותף עקיף לדעה זו הוא שחר אפעל, המנכ"ל הוותיק של נס טכנולוגיות. בראיון לפודקאסט אנשים ומחשבים, שפרסמנו השבוע, הוא אמר כי שוק ה-IT מלבלב כעת – והוא ימשיך לצמוח. הסיבה היא שמאז הקורונה, המעמד של הענף, ושל המנמ"ר, שודרג – או, כדברי אפעל, "עלה לקומת ההנהלה". זאת, מאחר שהקורונה המחישה לארגונים שהעדר השקעה בתהליכי אוטומציה ובדיגיטציה עולה להם ביוקר. בנוסף, אחת המסקנות מתקופת הקורונה היא שאסונות – בין אם אלה מגיפות, אסונות טבע, מתקפות סייבר רחבות היקף או כל דבר אחר – יכולים לקרות בכל יום ובכל רגע, מבלי שהארגון יהיה מוכן לכך. לכן, יותר ויותר הנהלות של ארגונים מבינות שעליהן להאיץ את התוכניות שהיו עד כה על הנייר לגבי השקעה בדיגיטציה של הארגון.

ההערכה היא שגם אם המצב הכלכלי יחריף ויהיו עוד חברות היי-טק שישחררו עובדים, לא נעמוד בפני משבר אבטלה. הביקושים בשוק יימשכו, מה שיאפשר לחברות הרב לאומיות שעובדות כאן להמשיך ולהשקיע בישראל

התהליכים האלה לא נעשים ביום אחד, ועל כן יימשכו בשנים הקרובות ויזינו את הצמיחה הצפויה של ענף טכנולוגיות המידע. לכן, חברות האינטגרציה ושירותי מיקור-החוץ שמרכיבות את שוק ה-IT, דוגמת נס, לא פיטרו עובדים – כם לא בשיאו של משבר הקורונה. הן נתפסות כחברות יציבות, חלקן בורסאיות, מעסיקות מגוון רחב של עובדים ולא רק בוגרי אוניברסיטה, ומשרתות שלל מגזרים, לקוחות וארגונים. אלה נותנים את הטיפול לאותן חברות מאחר שההנהלות מבינות שהטכנולוגיה היא המפתח של הארגונים שבראשם הן עומדות לשרוד האטה כלכלית או, חמור מזה, תקופות של מיתון ומשבר – שלא נדע. אותן חברות מספקות להן את הידע וכוח האדם, ונמצאות שם בשביל אותן הנהלות.

תיאור שני השווקים האלה וניתוח המצב מחזקים את ההערכה שגם אם המצב הכלכלי יחריף ויהיו עוד חברות היי-טק שישחררו עובדים, לא נעמוד בפני משבר אבטלה. הביקושים בשוק יימשכו, מה שיאפשר לחברות הרב לאומיות שעובדות כאן להמשיך ולהשקיע בישראל.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים