מפגש הפסגה של מיקרוסופט וסלע: כלי ה-FinOps שיחסכו ל-CFO הון
במציאות שבה הוצאות הענן הפכו לאחד הגורמים הדרמטיים בתקציב, נשמר מקום מיוחד ל-FinOps ● כינוס CFO's מיוחד של סלע במשרדי מיקרוסופט ריאקטור סימן את הדרך הנכונה לחסוך הון ולשפר את הביצועים הארגוניים
מהפכת הענן הביאה לשינוי דרמטי בחשבונות שלנו. ההוצאה הארגונית הגדולה ביותר נותרה, מן הסתם, בגזרת השכר – אולם מיד לאחר מכן זינק אל המקום השני בטבלת ההוצאות השחקן החדש בשוק: הוצאות הענן.
וכשזה המצב – יותר ויותר ארגונים בוחרים לעשות שימוש בשירותי ה-FinOps (ר"ת Financial Operation, ובהייטקיסטית מדוברת: פינאופס). מדובר, לטובת מי שלא לגמרי הבין מה המשמעות מאחורי הבאז-וורד, באנשים שמשלבים בין יכולות מעולמות ה-DevOps ובין הבנת עומק של הממשקים הפיננסיים– לטובת חיסכון כלכלי והתקדמות טכנולוגית.
הנסיקה הדרמטית של השימוש בפינאופס הביאה את החברות המובילות במשק ליזום את האירוע FinOps for CFO's. האירוע נערך בחסות חברת מיקרוסופט, המובילה את תחום תשתיות הענן, שאירחה את מפגש הפסגה במשרדי מיקרוסופט ריאקטור בתל אביב.
הגורם המניע מאחורי הכינוס היה קבוצת סלע (SELA) – שותפה בכירה של מיקרוסופט, המתמחה בשלל פתרונות ענן ומספקת בין היתר שירותי פינאופס מלאים לארגונים. באירוע, שאליו הוזמנה רשימה מצומצמת של בכירי המנהלים בתעשייה, נשאו דברים גם נציגות מחברת אנודוט (Anodot), מפתחת Cloud Cost Manager Platform – פלטפורמות ייעודיות עבור פינאופס; ומחברת אבטחת המידע סייברארק (CyberArk), שעברה תהליכי התייעלות מרשימים באמצעות שימוש בכלי פינאופס.
סביבה עסקית בריאה חוסכת מיליונים
"כשמדברים על פינאופס מבקשים לייצר סביבה עסקית בריאה בענן", אמר אלעד נרדי, CFO בסלע, המביא עימו, לצד היכרות עמוקה עם עולמות הכספים ועם תחום המכירות, גם ניסיון מקצועי רב שנים שצבר בעולמות הענן, הודות לשנים ארוכות בחברת מיקרוסופט.
כשנרדי מדבר על הבראה, הוא מדגיש שמדובר במנוע צמיחה שעשוי לצמצם עלויות בעשרות אחוזים: "פעם כשאמרו את המילה 'התייעלות' זה היה שם קוד לקיצוצים, שאולי ייעלו את המאזנים, אבל גרמו לפגיעה במוצר. הרעיון מאחורי Healthier cloud business הוא לעשות ארגון יעיל, דינמי ומדויק, בלי לפגוע בביצועים. לחסוך, באמצעות ניהול נכון יותר של סכומי עתק, שבארגונים גדולים יכולים להגיע גם למיליונים בחודש".
וכך, אם כלי התייעלות מסורתיים נהגו "לחתוך בשומנים", הרי שבפינאופס מה שנחתך החוצה הוא לא יותר מסרח עודף, שמסרבל ומייקר את עבודת המערכת ללא הצדקה.
"הבסיס למהלך כזה הוא ניטור ושליטה", אמר נרדי, "ולכן חשוב שמי שמנהל את הפינאופס יהיה בעל הבנה מעמיקה של הטכנולוגיה. אנשי כספים אמנם רואים את המספרים, אבל רק מי ששוחה בשני העולמות יכול לזהות מה המקומות הנכונים לחתוך בהם".
ובהקשר זה חשוב להדגיש כי לא מדובר במהלך חד פעמי של אופטימיזציה, אלא בתהליך מתמשך של הטמעת תרבות ארגונית המבוססת על ניטור, ניתוח וכיוונון, בהתאם לצרכי ארגונים ולנעשה בשוק.
"עולמות הענן מטבעם הם מאוד אג'יליים", הסביר נרדי. "יש דברים שמשתנים כל הזמן, יש טכנולוגיות חדשות ויש צרכים ארגוניים שמתפתחים. פינאופס מוצלח יודע לזהות מגמות, לדעת מתי ללכת על עסקאות רכש עם התחייבות לטווח רחוק, שמוזילה עלויות בצורה מאוד משמעותית, ובאיזה כלים לעשות שימוש כדי לקבל אפשרויות שליטה, ניטור וניתוח מקסימליים באופן שיאפשר לחזות בצורה אופטימלית מהלכים קדימה".
לחסוך 30% מהוצאות הענן
באופן מתבקש, אחד הגורמים המרכזיים למערך פינאופס מוצלח יהיה שימוש בכלים ניהוליים שיאפשרו לבצע ניטור ולקבל ניתוח דטה שיחשוף אנומליות – מה שיוביל לשינוי בהתנהלות ולצמצום בעלויות.
פלטפורמת הניטור והניתוח מבית אנודוט מציעה מערכת אוטומציה חכמה הנשענת על למידת מכונה (Machine learning) ומאפשרת להגיע לחיזוי מדויק של התנהלות המערכת ברמה חסרת תקדים.
"אלפי חשבונות ברחבי העולם כבר חוברו למערכת Anodot Cloud Cost Management", אמר בסיפוק רוני קרפ, CTO אנודוט, "פיתחנו פלטפורמה שמתמחה בזיהוי אנומליות בזמן אמת, ומאפשרת לארגון לדייק בצורה דרסטית את רמת החיזוי שלו. אנחנו מדברים כיום על רמה של יותר מ-97% פורקאסטינג במוצר".
המוצר של אנודוט מבוסס על שלושה רבדים: ויזואליזציה, אופטימיזציה ומוניטורינג – שלושה נדבכים שמאפשרים ניהול יעיל של ההוצאות הארגוניות.
"נתחיל בוויזואליציה", אמר קארפ, "זה כמו משק בית שרואה שחשבון החשמל קפץ מאלף לאלפיים שקל ומבין שיש בעיה שדורשת פתרון, אבל לא יודע מה לעשות. אנחנו מאפשרים נראות ברמה של המכשיר הבודד: לדעת כמה עולה לך כל חטיבה, כל מוצר. אנחנו לוקחים את סביבת הענן, שהיא שטח עצום ובלתי ניתן לקריאה, ומספקים נראות שמנגישה ללקוח שלנו כל פיצ'ר".
השלב השני הוא לתרגם את הנראות להתייעלות: "אנחנו יודעים לסרוק שימושים ולהגיד אוטומטית איפה לחסוך. איפה יש שרת ישן שדורש שדרוג, איפה יש שרת שדולק בלי שימוש, מתי יש שרת מתקדם שעולה המון אבל לא עונה לצרכים הארגוניים. עשרות המלצות שיאפשרו לארגון לחסוך משהו כמו 30% מהוצאות הענן שהולכות על בזבוז".
השימוש בטכנולוגיה המתקדמת מאפשר לארגון לדעת בכל רגע נתון כמה חסכת – ולא פחות חשוב, להישאר ערני ולהימנע מבזבוזים עתידיים, באמצעות ניטור מתמשך של הפעילות והתרעות ממוקדות בכל פעם שנדרשת התערבות של מערך הפינאופס.
מיקרוסופט: ככה עושים את זה נכון
רז רווח, סמנכ"ל הכספים במיקרוסופט ישראל, רואה את ההתעוררות בעולמות הפינאופס ומשווה אותה לתהליכי הטרנספורמציה שעברו על ארגון הכספים של מיקרוסופט בעולם, בהתבסס על ההבנה שניצול היכולות הטכנולוגיות שבבסיס הארגון יוכל לסייע להעלאת היעילות העסקית.
"אנחנו מדברים על ארגון ענק של כ-200 אלף עובדים ב-190 מדינות", אמר רווח והסביר כי בדומה לתהליכי פינאופס, גם התהליך המיקרוסופטי התבסס על איסוף מידע, ניתוח דטה אוטומטי, חיזוי והתייעלות.
"לייצר אמת ארגונית במערכת כל כך גדולה ומורכבת זה אתגר משמעותי והבסיס שלו היה חיבור של כל המערכות לדטה לייק אחד, נגיש ומאובטח, ושימוש רחב באוטומציה, במשין לרנינג ובפאוור-אפס".
ועד כמה המהלך הזה השפיע על הארגון?
"בצורה עצומה. מספיק אם נגיד שמ-2010 ועד היום המחזור הכספי של הארגון שילש עצמו, ובמקביל, מצבת כח האדם הארגונית עלתה ב-15% בלבד. מדובר בהתייעלות שממנפת את היכולות הארגוניות לטובת רווחיות, פעילות ממוקדת ויעילות. אלה האתגרים שאנחנו בקהילת ה-CFOs מתמודדים איתם על בסיס קבוע, והשילוב של פינאופס בעבודה הוא אחד הדרכים הנכונות לחתור לכך", סיכם רווח.