למרות המשבר: המומחים אופטימיים לגבי עתיד עולם הפינטק
פאנל שהתקיים באחרונה במסגרת כנס Fintech Junction של אנשים ומחשבים עסק במצב הנוכחי של אקו-סיסטם הסטארט-אפים בתחום הפינטק - ומה צופן העתיד
המשבר שחווה בימים אלה ההיי-טק משפיע גם על עולם הפינטק. באחרונה חלה ירידה מ-20% ל-10% בנתח של חברות הפינטק בהשקעות של קרנות הון-סיכון בסטארט-אפים – בעיקר בשלבים מתקדמים. אלא שלפי שורה של מומחים, המצב עומד להשתפר.
פאנל שהתקיים באחרונה במסגרת כנס Fintech Junction של אנשים ומחשבים עסק במצב הנוכחי של אקו-סיסטם הסטארט-אפים בתחום הפינטק – ובכלל. האירוע נערך באולם האירועים של הבורסה בתל אביב בהשתתפות מאות אנשי מקצוע בתחום. משתתפי הפאנל היו רועי בן דניאל, המייסד והמנכ"ל של רסיבד (Received), רומן פבליוק, סמנכ"ל לאסטרטגיה דיגיטלית באינטליאס, שרה פודלינסקי, מנהלת לקוחות בנביטק, אורנית שנער, מנהלת חדשנות חיצונית והשקעות במעבדת החדשנות של סיטי, ומיקי בוזר, מנהלת תחום הבנקאות הפתוחה במטריקס.
פבליוק אמר כי "חברות צריכות להסתגל למצב המשתנה. קשה לומר אילו תת תעשיות במגזר הפיננסי יעברו את המשבר, אבל רבות מהן יעברו. חברות שיצלחו אותו יהיו אלה שעשו את שיעורי הבית היטב, שהלכו בכיוונים נכונים בזמנים הטובים, וכך הן ישרדו את הזמנים הרעים, כמו עכשיו. עם זאת, יהיו חברות שלא יעברו את המשבר, כי הן לא אימצו אל חיקן את הבנקאות האישית והחידושים בעולם התשלומים על הצד הטוב ביותר".
המומחים שהשתתפו בפאנל היו תמימי דעים שהמשקיעים ימשיכו לשים דגש על רווחיות בבואם להשקיע בחברות. פודלינסקי סייגה מעט ואמרה: "הם ימשיכו לשים דגש על רווחיות, אבל גם על צמיחה, כי אם חברה היא רווחית אבל לא צומחת – מי רוצה להשקיע בה? חברה שבאה למשקיעים צריכה להראות להם שהיא יודעת לאן היא הולכת ושהיא כבר הולכת לשם".
הפאנל עסק גם בממשקי פיתוח האפליקציות לבנקאות פתוחה. "יש כאן שני מכשולים ראשיים: הראשון הוא אבטחה, החובה להגן על המידע האישי ולהתאים את הארגון לרגולציה בתחום. השני הוא אינטגרציה, העובדה שיש הרבה מאוד מקורות מידע שרוצים לשלב ולקשר ביניהם", ציינה בוזר.
נושא נוסף שעלה בפאנל הוא המטאוורס וההשפעה שלו על עולם הפינטק. "המטאוורס לא ישנה את התעשייה הפיננסית, כי כמעט אף אחד לא נמצא שם. בעולם הבנקאי, הדיבורים על מטאוורס הם דיבורי סרק", אמר בן דניאל.
לדברי שנער, "המטאוורס הוא משהו עתידי, אבל כבר עכשיו יש הרבה דברים שאפשר לעשות אתו ואי אפשר לעשות בחיים האמיתיים, למשל תקשורת ומעורבות טובות יותר עם אנשים". בן דניאל חלק עליה ואמר כי "זה עתיד דיסטופי שבו האנשים לא מתקשרים במציאות. אלא שאנשים עדיין מתקשרים האחד עם השני".
פבליוק ציין כי "המטאוורס כעת הוא בלתי שמיש. אולי הוא יהיה שמיש בעתיד – אבל לא כעת".
לסיכום, נשאלה השאלה האם יש צורך ברגולציה מיוחדת לעולם הפינטק. "התשובה שלילית", אמר בן דניאל. "אם חברת קריפטו רוצה להיות בנק – יש רגולציה בנקאית, אם היא רוצה להיות חברת אבטחה – יש רגולציה בתחום, וכדומה. אין צורך במסגרת רגולטורית חדשה להעברות כספים, בין אם היא מבוצעת בצורה דיגיטלית ובין אם לא".
חברות מורידות פרוייקטי פיתוח ומתרכזות בייצור מוצרים קיימים, שגם בסיכון בעקבות חוסרי אספקה שונים (ציפים וכו). מורגש שהפיתוח עובר למזרח לפחות לתקופת המשבר. לא מבין איפה מצאתם אופטימיות ?