"בתקופות של משבר יש חשיבות לפעילות קרנות כמו בירד"
בירד היא קרן ישראלית-אמריקנית, שמשקיעה בסטארט-אפים, כולל בזמנים שבהם משקיעים פרטיים מהססים לפתוח את הכיס ● ד"ר איתן יודלביץ', המנכ"ל הפורש שלה, מסכם 17 שנות פעילות
בימים אלה פורש מתפקידו ד"ר איתן יודלביץ', מנכ"ל קרן הדו הלאומית בירד, המשותפת לישראל וארצות הברית, לאחר 17 שנות כהונה. בראיון לפודקאסט אנשים ומחשבים הוא מספר על הפעילות של הקרן, בכמה פרויקטים השקיעה, מחווה דעה על השינויים בעולם הטכנולוגיה בתקופת כהונתו ומציין את האתגרים שהוא משאיר למחליפו.
מה ההבדל בין קרן בירד לבין קרן הון-סיכון אחרת?
"קרן בירד, בהבדל מקרן הון-סיכון, לא לוקחת בעלות על החברות שהיא מסייעת להן. המימון שלנו יכול להיות השלמה למקורות גיוס אחרים של החברות. המודל הייחודי שלנו הוא שההשקעה היא בחברה ישראלית ובחברה אמריקנית שותפה לה, כאשר המימון יכול להגיע לסכום של עד מיליון וחצי דולר. הבדל נוסף: אם המיזם מצליח, הקרן מקבלת אחוזים מסוימים, אבל אם הוא נכשל, ההשקעה שלנו הופכת למענק, בהבדל מקרנות אחרות".
באיזה סוג חברות אתם משקיעים?
"בצד הישראלי – בכל סוגי החברות מבחינת גודל, קטנות וגדולות. בצד האמריקני – יותר בחברות גדולות ובשלות. יש לנו שלושה קריטריונים: חדשנות, שיתופי פעולה וכמובן פוטנציאל עסקי".
אתה יכול לתת דוגמאות?
"עד היום הקרן טיפלה ב-1,000 פרויקטים בהיקף כולל של 300 מיליון דולר. אחד הפרויקטים שאני יכול לציין הוא בתחום האגרוטק, שם נוצר שיתוף פעולה בין חברה ישראלית לחברה אמריקנית שעוסקת בתחום המחסנים וסופק פתרון של רחפנים. יש עוד הרבה דוגמאות".
אתה פורש אחרי 17 שנה. מה היה כשנכנסת ומה אתה משאיר לבא אחריך?
"17 שנה זה די הרבה. קודם כל, בתחומי ההשקעות: אז הייתה הרבה תקשורת וכיום זה קצת ירד. תחומים חמים כמו בריאות דיגיטלית לא היו קיימים אז. כיום יש יותר חברות בתחומי האנרגיה, המים, הסביבה, הבריאות הדיגיטלית ועוד. בכלל, האקו-סיסטם הישראלי התקדם מאוד מאז שהתחלנו. בנוסף, התמודדנו עם לא מעט משברים עולמיים. בתקופות כאלה יש חשיבות לפעילות הקרן, כי היא מסייעת לחברות שלא מצליחות לגייס בזמנים קשים".
הקרן שלכם הוקמה כתוצאה מהסכם בין ממשלות ישראל וארצות הברית. ההסכם הזה תלוי במדיניות שלנו, ויכול להיות שאחת משתי הממשלות לא תרצה בהמשך קיומה של הקרן.
"ההסכם הבסיסי נחתם ב-1976, בתקופת יצחק רבין וג'ראלד פורד. אבל אז ההסכם היה מוגבל בזמן, וכיום הוא לא מוגבל. הוא חלק מהתמיכה הנשיאותית בישראל, כאשר עד היום לא ראינו כל בעיה, ואני מאמין שגם בהמשך לא תהיה. אבל, יש לבירד תוכניות נוספות, כמו בירד סייבר, והן תלויות תקצוב של שתי הממשלות. על זה המחליף של יצטרף לעבוד".
מה אתה הולך לעשות?
"עדיין לא החלטתי, אבל בוודאי שלא אשב בבית".
תגובות
(0)