"המדינה לא פועלת מספיק להגנה על הקטינים ברשת"
כך אמר יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ מיקי לוי ● בדיון בוועדה עלה כי הממשלה לא יישמה את המלצות המבקר לשמירה על הקטינים ברשת, אין תוכנית ממשלתית בנושא והמשטרה לא מצליחה לאייש את התקנים שהוקצו לה
המדינה לא דואגת מספיק לשמירה על הקטינים ברשת והממשלה לא יישמה את ההמלצות הכלולות בדו"ח מבקר המדינה בנושא – כך התברר בדיון שערכה אתמול (ב') הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת בנושא. בדיון עלו שורה של מחדלים בטיפול של הממשלה בעניין.
"כסבא וכאזרח במדינה אני אומר שיש חשיבות רבה ביותר לשמירה על פעילות הילדים במרחב המקוון", ציין יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי לוי (יש עתיד). "הם חיים שם שעות ארוכות ועלינו להיות עם היד על הדופק כדי למנוע פגיעה בהם. יש לזה חשיבות מהמעלה הראשונה, והממשלה לא עושה זאת מספיק".
במסגרת הממשלה פועל המטה להגנה על קטינים ברשת, שמפעיל את מוקד 105, שאליו ניתן לפנות באם אתם או ילדיכם חוויתם/חוו פגיעה במרחב המקוון. לדברי ח"כ לוי, "לא הכול צריך להתנקז למוקד 105 ויש לעקוב ולוודא שתהיה תוכנית בין משרדית של הממשלה לטיפול בנושא. אם בתוך כמה חודשים לא תהיה תוכנית, אקיים על כך דיון נוסף בוועדה". הוא פנה לנציגי הממשלה בדיון ואמר: "לא ייתכן שהתוצרים שלכם יהיו באוויר ושאין יד מכוונת ומתכללת. כשיש איגום כוחות, יש גם תקציב והצלחה. בסופו של דבר אלה ילדינו ועלינו לדאוג להם".
היכן הילדים נמצאים יותר שעות ביום – בסמארטפון או בבית הספר?
יובל חיו, מנהל חטיבה במשרד מבקר המדינה, הציג בדיון נתונים מהדו"ח, שבו צוין כי מספר השעות שבהן ילד או בן נוער בישראל נמצא במכשיר הנייד שלו קרובות למספר השעות שבהן הוא נמצא בבית הספר. כך, 85% מהם משתמשים בטלפונים החכמים שלהם בממוצע ארבע שעות ביום. "הטלפון הוא מקור לסיכונים רבים: שיימניג, התחזות, חשיפה לחומרים פוגעניים, הפצת סרטונים, עבירות מין ועוד", אמר חיו. הוא הוסיף כי מוקד 105 הוא עוגן משמעותי, אבל יש בעיה, כי רוב הילדים כלל לא מדווחים על כך שנפגעו ברשת, וחלק גדול מהם כלל לא שמעו על המוקד. "הנתונים האלה מחזקים את הצורך בתוכנית רב מערכתית עם תקצוב מתאים", ציין.
ח"כ וליד אלהואשלה (רע"ם) קרא להגביר את הפעילות של מוקד 105 בחברה הערבית. "אני שומע על המוקד הזה בפעם הראשונה כרגע. שאלתי גם את היועצים שלי וגם הם לא יודעים. חייבים לפעול גם בחברה הערבית", אמר.
"הרשת – פארק השעשועים של הילדים של היום"
מפקדת יחידה 105, נצ"מ שלי הרוש, אמרה כי "הביקורת סייעה ליחידה לייעל את הפעילות ולהשיג תקנים ותכנים, אך הדרך עדיין ארוכה".
לדברי ראשת המערך האזרחי ביחידה 105, נאווה כהן אביגדור, "השיח הטלפוני והקול האנושי חשובים, וכל נושא הפניה האלקטרונית צריך להיות בנוסף". היא ציינה כי "ב-1 בספטמבר יצאנו במהלך שבו מתנדבים שלנו מנטרים את המידע הגלוי ברשת. אנחנו לא מסתפקים בעובדה שניתן לפנות אלינו אלא מגיעים למקרים באופן יזום".
רמ"ח נוער ומשפחה, נצ"מ עפר מסינג, אמר כי "הרשת היא פארק המשחקים והשעשועים של הילדים של היום. אנחנו מבצעים מהלכים שיביאו את תחנות המשטרה לדבר בשפה של הרשת, להכיר את הרשתות החברתיות ולהבין מה נעשה בהן. יש לנו חוסר במשאבים ובכוח אדם, ואנחנו לא יכולים לתת טיפול מושלם לעבירות ברשת. לא די בכך שהתקנים לא מספיקים, איננו מצליחים לאייש אותם, וגם כשזה כן קורה, הם מהר מאוד עוזבים למקומות מתגמלים יותר".
תגובות
(0)