המסקנה העגומה: הממשלה מתעלמת ממצב ההיי-טק הישראלי
או, חמור מכך, תעדיף את המשך החקיקה המשפטית, בהנחה הסבירה שלא תושג פשרה - ואת המשך הפגיעה בענף, שכן נראה שגם הנתונים המדאיגים שפרסמה היום (ב') רשות החדשנות לא יגרמו לה לסגת מההפיכה המשטרית
רשות החדשנות, וכבר ראיתי לא מעט דו"חות שלה, היא לא גוף שמתבטא בחריפות. הדו"חות שלה, בדרך כלל, לא כוללים אזהרות או אמירות בולטות לשלילה. אלא שהיום (ב') היא חרגה ממנהגה ושלחה לשר החדשנות, המדע והטכנולוגיה, אופיר אקוניס, נייר עמדה ובו אזהרה חמורה במיוחד, שלפיה אי הוודאות שיוצר המשבר סביב התוכנית המשפטית השנויה במחלוקת של הממשלה כבר פוגע בהיי-טק הישראלי, התעשייה שמובילה את הכלכלה הישראלית, ועלול להביא לפגיעה חריפה נוספת בו.
אנשי הרשות, ובראשם המנכ"ל, דרור בין, מזהירים שחברות ישראליות תתקשינה לגייס כספים נוכח המצב, שבא לידי ביטוי בין השאר בירידות במניות של חברות הטכנולוגיה בתל אביב, לעומת העליות בנאסד"ק, ושרבות מהן עלולות להיסגר. שהרי חברות רבות, ובמיוחד סטארט-אפים, תלויות בכספי המשקיעים הזרים, שרואים את אי הוודאות וממש לא אוהבים אותה.
ואמנם, דו"ח שפרסם לפני כחודש מכון המחקר SNPI, שרשות החדשנות מצטטת אותו, קובע כי ההשקעות בהיי-טק הישראלי עמדו ברבעון הראשון של השנה על 1.7 מיליארד דולר בלבד – הנתון הרבעוני הנמוך ביותר מאז סוף 2018. נכון שהנתון הזה מושפע גם ממצב הכלכלה הגלובלית ומהמשבר שפוקד את העולם, וגם את זה מציינת הרשות, אבל בניגוד למדינות אחרות, במקרה של ישראל יש את האימפקט הנוסף של המשבר הפוליטי-חוקתי המקומי. עוד נתון שמדגים זאת הוא שבחודשים האחרונים, 80% מחברות ההיי-טק והסטארט-אפ שפותחים יזמים ישראליים נרשמות בחו"ל, מה שאומר שהמדינה לא מקבלת את התגמולים ממיסים שהיא הייתה יכולה לקבל אילו הם היו רושמים אותן בארץ, כמו בעבר.
המסקנה העגומה מהדו"ח
האזהרה החריפה של רשות החדשנות והנתונים שעליהם היא מבוססת מובילים למסקנה עגומה במיוחד: שהממשלה עיוורת למצב של ההיי-טק הישראלי, תעשיית הדגל של ישראל, או חמור מכך, שהיא מתעלמת ממנו – וזה יותר סביר להניח. שראש הממשלה, בנימין נתניהו, שיודע דבר או שניים בכלכלה ומבין את החשיבות הרבה של תעשיית ההיי-טק למשק, רואה את המצב ומעדיף להמשיך במסלול החקיקה להרס הדמוקרטיה, משיקולים פוליטיים ואישיים.
אם נתניהו לא יתעשת ויגנוז את חוקי ההפיכה המשטרית – אם לא בגלל הפגיעה בדמוקרטיה אז בגלל הפגיעה בכלכלה, המשבר בהיי-טק רק יימשך, וכולנו נסבול מכך
נכון, יש כעת עצירה בחקיקת חוקי ההפיכה המשטרית, אבל התחושה היא שזאת עצירה פיקטיבית, למראית עין בלבד, ואם להתנסח בזהירות, לא בטוח שיש לממשלה כוונה להגיע לפשרה אמיתית. ונכון, השר אקוניס אמר כי על הממשלה לפעול מיידית, ונראה שהוא מתכוון לכך, גם אם הוא לא קולט שהתוכנית שלו ושל חבריו לממשלה היא זו שגרמה למצב. גם אם אקוניס בעד פשרה, יש מולו חומה בצורה של שרים וח"כים, שנחושים לקדם את המהפכה המשטרית בכל הכוח, ובראשם שר המשפטים, יריב לוין. ראו את ההתבטאויות החריפות שהוא אמר נגד בג"ץ והמערכת המשפטית בכלל בנאום שנשא ביום ה' בהפגנת התמיכה במהפכה המשטרית. מי שיש לו כוונה כנה להגיע לפשרה לא אומר אמירות כאלה בזמן שמתנהלות שיחות פשרה. והוא לא לבד: ח"כים ושרים אחרים בימין יודעים שה-"בייס" שלהם (ויודגש: ה-"בייס", ולא כל הימין) בעד התוכנית ובעד קידומה בכל הכוח, ומתבטאים בהתאם – אם כי הם עוטפים את אמירותיהם בנייר צלופן, כדי להיראות כאילו הם מוכנים לפשרה.
לתוכנית, לאמירות האלה ולאי הוודאות יש השפעה רבה על הכלכלה בכלל ועל ההיי-טק בפרט, שכאמור, כבר מגובה בנתונים. למרבה הצער, נראה בעתיד הקרוב עוד מאותם נתונים, ואף חריפים יותר, בדו"חות הבאים של הגופים שסוקרים את עולמות הסטארט-אפ וההיי-טק בישראל.
רק אדם אחד יכול להציל את המצב: נתניהו
האחריות למצב היא בראש ובראשונה על אדם אחד: נתניהו. הדו"ח של רשות החדשנות הוא ממש לא הפעם הראשונה שבה מומחים מתריעים מפני הפגיעה של התוכנית שלו ושל ממשלתו בהיי-טק הישראלי. קדמו לכך דו"חות של גופים שונים, בהם בנק ישראל, והאזהרה החריפה ששלחו אליו מאות כלכלנים. אזהרה שלפחות מיד לאחר שניתנה הוא לא שם עליה. יש לקוות שעכשיו, עם הדו"ח הזה של רשות החדשנות, הוא יתעשת וימלא את האחריות הנוספת שלו: אחריות לכך שההיי-טק הישראלי לא ייקלע למשבר חריף יותר ויחזור לאיתנו.
אני לא אופטימי במיוחד שזה יקרה. גם אם הוא עצמו היה מעדיף פשרה, נתניהו יודע שיש מולו שרים נחושים ואידיאולוגים, שעלולים (מבחינתו) להביא לפירוק הממשלה, וקורא את הסקרים, שמראים על צניחה חופשית בתמיכה בו, במפלגתו ובמפלגות הקואליציה שלו. הדבר האחרון שהוא רוצה הוא לאבד את השלטון. לכן, קיים החשש שבמידה שלא תהיה פשרה – מה שכאמור, בהחלט סביר להניח, הוא יבחר בהמשך קידום החקיקה, שיביא להמשך הפגיעה בהיי-טק הישראלי ובכלכלה הישראלית כולה.
כל הסימנים מראים וכל המומחים מזהירים שאנחנו רחוקים משיא המשבר שהתפתח בהיי-טק בעקבות המשבר הפוליטי-חוקתי. ולא, אני לא מתעלם מהמשבר הכלכלי העולמי, שגם במקרה שלו לא בטוח שאנחנו אחרי השיא, ומהשפעתו על הענף כאן. אלא שההפיכה המשטרית מחריפה את המצב שבעתיים. אם נתניהו לא יתעשת ויגנוז את חוקי ההפיכה המשטרית – אם לא בגלל הפגיעה בדמוקרטיה אז בגלל הפגיעה בכלכלה, המשבר הזה רק יימשך, וכולנו נסבול מכך.
לא חשבנו שתביאו איזושהיא כתבה מפרגנת או תומכת במהלכי הממשלה. חרטתם על דגליכם מלחמת חורמה על הרפורמה בכלל ועל הממשלה ושריה וחכי"ה בפרט. זה כבר נהיה אוביייס שתתקפו פה ללא הרף. אף מילה על מה שעובד מצויין ומשפתר, ויש כאלו. מה ההבדל ביניכם לבין ערוץ 14 ? שם זה שופר ברור, פה זה כאילו חדשנות הייטק מקצועיות נטולות אינטרסים.די לראות את הפוסטים של קונפורטוס ושות' כדי להבין שאם היו שמים קלפי במטה המערכת שלכם אזי הייתה קמה פה ממשלת שמאל קיצוני-ערבים על מלא-מלא. תנו קצת מנגינה אחרת,צבע שונה.