שליש ממנהלי ההיי-טק צופים ירידה בפעילות של החברות
דו"ח נוסף, הפעם של הלמ"ס, מעיד על המשבר בענף ההיי-טק והדאגה מהעתיד לבוא ● לפי הנתונים, יותר מנהלים חוזים ירידה בגיוסי ההון והעובדים בחברות שלהם בשנה הקרובה, מאשר עלייה
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (ב') עוד נתונים שמעידים על המצב המשברי של ההיי-טק הישראלי: לפי סקר שהיא ערכה בחודש שעבר, שליש ממנהלי ההיי-טק בענפי השירותים צופים כי החברות שלהם יחוו בשנה הקרובה ירידה בפעילותן הכלכלית, ואילו רק 32% מהם מעריכים שהיא תעלה. מספרים אלה שונים מהותית מהנתונים שהושגו בסקר שביצעה הלשכה ביולי אשתקד: אז צפו 52% מהמנהלים בהיי-טק גידול בפעילות הכלכלית של החברה שלהם לעומת 11% בלבד שצפו ירידה בה.
הנתונים מעידים על פסימיות של המנהלים גם בנוגע לגיוסי העובדים: רק 10% מהמנהלים בענפי השירותים בהיי-טק צופים שהחברה שלהם תגייס השנה יותר עובדים, בעוד ש-35% מעריכים כי הנתון ירד. עוד עולה שככל שהחברה גדולה יותר, כך התחזית של המנהלים אופטימית יותר: 19% מהמנהלים בחברות הטק הגדולות מעריכים כי גיוסי העובדים שלהן יגדלו ב-12 החודשים הקרובים.
מנהלי היי-טק רבים צופים לירידה גם בגיוס ההון של החברות בשנה הקרובה – בהמשך למגמת הצניחה בהשקעות בהיי-טק, שהחלה במחצית השנייה של 2022 וקיבלה תאוצה במחצית הראשונה של 2023. כך, 28% מהמשיבים מההיי-טק, שגיוס הון רלוונטי עבור החברה שלהם, צופים שגיוסי ההון שלה ירדו בשנה הקרובה, לעומת 13% שצופים שהם יעלו ו-44% – שהם ייוותרו ללא שינוי.
יצוין כי יש הבדל בולט בתוצאות הסקר בין ענף ההיי-טק לשאר ענפי השירותים במשק. לעומת השוויון בין מנהלי ההיי-טק שצופים עלייה בפעילות הכלכלית של החברה שלהם לאלה שצופים ירידה, בענפים האחרים הנתונים הם 20% ו-11%, בהתאמה. עם זאת, פחות מנהלים בענפי השירותים שאינם היי-טק חוזים עלייה בפעילות – ביולי אשתקד עמד הנתון על 31%. באשר לגיוס עובדים – 13% מהמנהלים בענפים שאינם היי-טק צופים שהוא יגדל בשנה הקרובה ו-10% – שהוא יקטן.
מספרים אלה באים לאחר שפורסמו שלל אזהרות ולאחר מכן דו"חות על ירידות בגיוסי ההון והעובדים בהיי-טק – בעקבות המשבר הכלכלי העולמי והשפעתה השלילית של התוכנית המשפטית של הממשלה. לפניכם שתי דוגמאות: נתונים שפרסם באחרונה ארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל מראים על צניחה של 67% בהשקעות הפרטיות בהיי-טק (שמהוותה רוב מכריע של ההשקעות בענף) במחצית הראשונה של 2023 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. דו"ח נוסף, שאותו פרסם הארגון בחודש שעבר, מראה כי 68% מהסטארט-אפים הישראליים כבר נקטו בצעדים אופרטיביים בעקבות השפעת התוכנית המשפטית של הממשלה, בהם הוצאת החברה מישראל, הוצאת יתרות מזומנים, ביצוע רילוקיישנים ופיטורי עובדים.
תגובות
(0)