פיץ': צעדי הממשלה לא יביאו לבריחת כישרונות והון מההיי-טק

חברת דירוג האשראי השאירה את הדירוג של ישראל על כנו - במידה רבה עקב הפעילות של מגזר ההיי-טק והמחאה נגד המהפכה המשפטית ● נתניהו וסמוטריץ': "הדו"ח מוכיח את מה שאמרנו כל הזמן; קמפייני התבהלה - שקריים"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

דו"ח שפרסמה היום (ב') סוכנות דירוג האשראי פיץ', שהחליטה שלא להוריד את הדירוג של ישראל, כולל אנחת רווחה פוטנציאלית להיי-טק, בהיבט הצר של הענף: על פי הדו"ח, לא נראה שהמשך החקיקה המשפטית תביא ליציאה דרמטית של כישרונות והון מההיי-טק הישראלי. זאת, על אף הירידות בגיוסים, הרילוקיישנים והרישום של חברות אחרות בחו"ל, שנרשמים מאז ששר המשפטים, יריב לוין, הכריז על התוכנית בתחילת השנה.

פיץ' מציינת אמנם שיש ירידה בהשקעות בהיי-טק הישראלי, אך לדבריה, הצעדים של הממשלה מסבירים רק חלק ממנה – ולא את הרוב. בחברה מציינים כי הירידות הושפעו במידה גדולה יותר מהמצב הכלכלי העולמי, שהביא לקיטון בהשקעות בהיי-טק ברחבי העולם. זאת, בניגוד לשלל דו"חות והערכות של חברות אחרות ושל כלכלנים, שפורסמו מוקדם יותר השנה.

יתרה מזאת, בחברה חוזים המשך צמיחה של המשק הישראלי, בהתבסס, במידה רבה, על הצמיחה של ההיי-טק והתעשיות הביטחוניות. לדבריהם, מגזר ההיי-טק מאפשר למשק הישראלי להיות עמיד לזעזועים, ולו במידה מסוימת, אם כי אפשרויות המימון שלו יהיו מוגבלות יותר. היבט נוסף שמשפיע על הכלכלה הישראלית לחיוב, על פי פיץ', הוא המחאה נגד צעדי הממשלה.

פיץ' מציינת את המחאה לחיוב.

פיץ' מציינת את המחאה לחיוב. צילום: מחאת ההיי-טקיסטים

עוד צופה החברה כי ההתקררות במגזר ההיי-טק תהיה אחד הגורמים שיביאו להאטה באינפלציה בישראל בהמשך השנה. גורם בולט נוסף שיביא לכך היא התמתנות מחירי הנדל"ן.

הדו"ח מתייחס לשלל תחומים ונושאים, לרבות ההשפעות של הסכסוך הישראלי-פלסטיני וקיומו, או העדרו, של הסכם גרעין עם איראן על המשק הישראלי. נתון בולט הוא כי העודף בחשבון השוטף של ישראל צפוי להישאר השנה, על פי הערכת החברה, על 3.6% – כמו בשנה שעברה והרבה מעל החציון של המדינות שמדורגות בדירוג הנמוך ברמה אחת (A) מזה הנוכחי של ישראל (A+).

עם זאת, בפיץ' מדגישים כי המשך המהפכה המשטרית וחקיקה של חלקים נוספים בה עלולים להוביל להורדת דירוג האשראי של ישראל, או לאזהרה לפני עשיית צעד כזה. זאת, עקב החשש להחלשת האיזונים והבלמים בין הרשויות והפיקוח של מערכת המשפט על זרועות השלטון האחרות. כמו כן, החברה מזהירה מגידול בגירעון של המדינה, ומנגד קובעת כי אם יחס החוב-תוצר של ישראל ישתפר, היא עלולה לבצע פעולת דירוג חיובית לישראל. שיפור שכזה יכול לבוא, למשל, ממצב ביטחוני טוב יותר במדינה.

התגובות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הגיבו בחיוב לדו"ח של פיץ', כשהם מתעלמים מהאזהרות הכלולות בו. השניים ציינו בהודעה משותפת כי "אשרור דירוג האשראי של ישראל ברמה של A+ והותרת התחזית על 'יציבה' מוכיחים את מה שחזרנו ואמרנו כל הזמן: כלכלת ישראל חזקה, יציבה ואיתנה. ישראל טובה לעסקים ומי שמשקיע בה – מרוויח".

נתניהו וסמוטריץ' הוסיפו שהדו"ח קובע ש-"המדיניות האחראית והשמרנית" שהם מנהלים, לדבריהם, "שכוללת, בין היתר, תקציב עם יעד גירעון נמוך, הסכמי שכר ומדיניות שוק חופשי, מוכיחה שכלכלת ישראל מגוונת, בעלת ערך מוסף גבוה ומדדים פיננסיים חיצוניים חזקים – כך קובע הדו"ח".

השניים התגוללו על התקשורת וכתבו כי "כשבוחנים את נתוני האמת של הכלכלה הישראלית מתקבלת תמונה הפוכה מזאת שמנסים לצייר ערב ערב בערוצי החדשות. אל מול קמפייני התבהלה השקריים ניצבים נתונים מצוינים, ונעשה הכול שכך יישאר".

לעומתם, ממחאת ההיי-טק נמסר בתגובה לדו"ח כי "פיץ' מדגישה שוב את חשיבות ההתנגדות האזרחית לשמירה על חוזקן של הכלכלה והדמוקרטיה הישראליות. לצד חוסר הוודאות שיצרה הממשלה וכבר פוגעת בכלכלה, בדמות ירידה בהשקעות, פיץ' מביעה דאגה עמוקה מעתיד המהפכה המשפטית ומערעור האיזון בין הרשויות, ומציינת שהמחאה היא נקודת אור בוהקת שמונעת מסמוטריץ' ומנתניהו להמשיך להתקדם ולהרוס את הכלכלה ואת ההיי-טק".

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. שי

    ״עם זאת, בפיץ' מדגישים כי המשך המהפכה המשטרית וחקיקה של חלקים נוספים בה עלולים להוביל להורדת דירוג האשראי של ישראל, או לאזהרה לפני עשיית צעד כזה. זאת, עקב החשש להחלשת האיזונים והבלמים בין הרשויות והפיקוח של מערכת המשפט על זרועות השלטון האחרות״

אירועים קרובים